Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kaliňák v NATO zopakoval, že Slovensko pomôže Ukrajine nesmrtiacimi systémami

14.06.2024, 15:32
Autor:
TASRTASR

Minister obrany pripomenul, že k mierovým rokovaniam medzi Ruskom a Ukrajinou sa zdá byť dlhá cesta.

Riadenie vojenskej pomoci Ukrajine čisto štruktúrami Severoatlantickej aliancie je prirodzený posun od doterajšieho stavu.

V piatok po skončení dvojdňových rokovaní ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli to uviedol minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Kaliňák pripomenul, že k mierovým rokovaniam medzi Ruskom a Ukrajinou sa zdá byť dlhá cesta. Preto je podľa neho dobré, že NATO sa nepúšťa do "vojenského dobrodružstva" v zmysle nasadenia vojakov do tohto konfliktu a prevláda pragmatizmus.

Dodal, že v rámci kontaktnej skupiny členských krajín, ktoré riešia vojenskú pomoc Ukrajine, hlavným príspevkom Slovenska sú nesmrtiace systémy a pomoc napríklad v energetickej oblasti, čo pre Ukrajincov bude dôležité počas budúcej zimy.

"Slovensko vstupuje do tejto pomoci nielen nesmrtiacim pomôckami, ale aj tými, ktoré pomáhajú predovšetkým civilnému obyvateľstvu," vysvetlil. Dodal, že z pohľadu diskusií na úrovni NATO o pomoci Ukrajine Slovensko chce zo svojho dvojpercentného rozpočtu na obranu započítavať aj investície do infraštruktúry dvojakého použitia, čo sa týka napríklad železničných a cestných spojení, ale aj vojenských nemocníc.

Minister v Bruseli spojencom pripomenul, že Slovensko po vypuknutí vojny na Ukrajine prišlo o svoju leteckú a pozemnú protivzdušnú obranu, ktorú darovalo Kyjevu. V tom dnes vidí najväčšiu medzeru Aliancie, lebo ak tá chce ísť cestou odstrašovania rivalov, bez účinnej ochrany slovenského vzdušného priestoru to podľa neho nepôjde.

"My intenzívne rokujeme o nákupe nového systému a verím, že nové postupy umožnia, aby sa zefektívnil ten rotačný systém protivzdušnej ochrany," uviedol.

Ministri obrany v Bruseli riešili aj otázky koordinácie vojenskej pomoci Ukrajine, čo by už nemalo byť na pleciach kontaktnej skupiny vedenej Spojenými štátmi, ale zodpovedať by za to mali oficiálne štruktúry NATO.

"Z môjho pohľadu je to prechod prirodzený, ktorý bude mať omnoho efektívnejšie riešenie. V pôvodnom stave tam bolo omnoho viac krajín, ako je členov NATO. Tá situácia sa vyvinula. Na nás to nebude mať nejaký zásadnejší vplyv, my sme deklarovali aj na spoločnom rokovaní s ukrajinskou vládou, čo chceme ďalej robiť," odkázal Kaliňák.

01 - Modified: 2024-07-05 16:02:28 - Feat.: - Title: Stoltenberg: Summit NATO bude hlavne o podpore spojencov pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-07-04 16:33:03 - Feat.: - Title: Obrovský debakel opozície, odchádzali s hanbou. Na páchateľov sme podľa súdu moc prísni, povedal Kaliňák 03 - Modified: 2024-07-04 11:44:31 - Feat.: - Title: Pellegrini a Duda ocenili vzťahy krajín, v spolupráci chcú pokračovať 04 - Modified: 2024-07-03 16:20:56 - Feat.: - Title: Vláda zachráni detskú pohotovosť v Námestove. Peniaze vydržia rok a pol, potom to vyriešte, tvrdí Kaliňák 05 - Modified: 2024-07-03 10:40:37 - Feat.: - Title: Členské štáty NATO sa dohodli, že Kyjevu poskytnú pomoc za 40 miliárd eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. júl 2024 05:37