Poslanec Michal Šimečka (PS). FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Opozícia reaguje na prvé vystúpenie Roberta Fica po atentáte: Iba hádže špinu, mohol sa zmeniť, znie z SaS

05.06.2024, 18:43
06.06.2024, 09:53
Autor:
prutprut

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka kritizuje Ficovo vystúpenie a tvrdí, že sa vrátil k starej politike. Smer je podľa neho potrebné vo voľbách poraziť.

Opozičné strany začali hneď po zverejnení videa Roberta Fica, kde sa podporovateľom prihovoril prvýkrát po pokuse o atentát, kedy ho v Handlovej postrelil Juraj Cintula. 

"Pokúsil sa ma zavraždiť aktivista slovenskej opozície," povedal Robert Fico hneď v úvode videa, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Obviňovanie opozície

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka kritizuje Ficovo vystúpenie a tvrdí, že sa vrátil k starej politike. "Jeho prvé vystúpenie po atentáte bolo politickým sklamaním. Premiér 14-minút obviňoval médiá, opozíciu, umelcov, Úniu aj našich zahraničných partnerov," vyjadril sa k obsahu videa.

image

Fico prehovoril prvýkrát po atentáte: Nemám dôvod veriť, že išlo o útok osamelého pomätenca

Kritizuje, že premiér nevyužil vystúpenie na posilnenie zmieru v spoločnosti a upokojenie vyhrotenej situácie, pričom Ficove tvrdenia o aktivistovi opozície a Sorosovom sprisahaní označil za konšpirácie.

"Je mi to naozaj ľúto. Všetci sme mu držali palce, aby sa čím skôr zotavil, všetci sme čin atentátnika ostro odsúdili, všetci sme dúfali, že naozaj vykročíme k spoločenskému zmiereniu. Lenže z prvého vystúpenia sa zdá, že premiér Fico ho odmietol," povedal líder najväčšej opozočnej strany.

Pokus o zmier

Šimečka zopakoval presvedčenie, že Smer je podľa neho potrebné vo voľbách poraziť. Tvrdí, že dôvody potvrdil vo videu aj samotný premiér a zaželal mu zdravie.

Voči spájaniu atentátnika s opozíciou sa ohradila strana Sloboda a Solidarita, ktorá tvrdá, že ich politika je založená na konštruktívnej kritike. 

image

Michal Šimečka začína pripomínať smoliara a možno nevyhrá ani inak nudné eurovoľby (komentár)

"Úprimne sme boli zvedaví na prvú reakciu Roberta Fica. Robert Fico mal príležitosť prekročiť svoj tieň a svoju minulosť. Mohol ukázať veľkosť štátnika," povedal k videu predseda strany Branislav Gröhling.

Kritizuje, že premiér nerobil krok späť v prospech upojenia situácie, ale "dočkali sa opaku", Povedal, že "hádzanie špiny" na opozáciu či mimovládky je cez čiaru.

"Takto sa naša spoločnosť nielenže nikam nepohne, naopak, jej rozdelenie a nenávisť budú ešte väčšia,“ dodal Gröhling.

Ocenenie odpustenia

Kresťanskí demokrati ocenili Ficove gesto, kedy odpustil atentátnikovi, ktorý sa pokúsil v Handlovej o jeho vraždu. 

,Sme radi, že sa zdravotný stav Roberta Fica zlepšuje. Za to patrí veľká vďaka zdravotníkom a záchranárom. Je dôležité, že premiér dokázal odpustiť útočníkovi. Pre Slovensko je aj po jeho prejave stále potrebné prinášať pokoj," povedal predseda KDH Milan Majerský.

Zároveň vyzdvihol politiku vlastnej strany. "V KDH sme nikdy na nikoho osobne neútočili a nebudeme tak robiť ani v budúcnosti. Úlohou zodpovedných politikov je totiž šíriť pokoj a prinášať riešenia pre ľudí a pre Slovensko," dodal.

01 - Modified: 2024-06-05 17:54:14 - Feat.: 1 - Title: Fico prehovoril prvýkrát po atentáte: Nemám dôvod veriť, že išlo o útok osamelého pomätenca 02 - Modified: 2024-06-05 12:25:36 - Feat.: 1 - Title: Michal Šimečka začína pripomínať smoliara a možno nevyhrá ani inak nudné eurovoľby (komentár) 03 - Modified: 2024-06-04 16:21:29 - Feat.: 1 - Title: Eurovoľby: PS prišlo o náskok, Smer mobilizuje. Črtá sa veľmi tesný súboj (infografika)
01 - Modified: 2024-06-14 16:54:18 - Feat.: - Title: Pellegrini zastúpi Fica na pondelkovom neformálnom summite Európskej únie 02 - Modified: 2024-06-13 21:52:00 - Feat.: - Title: Podľa Dolinkovej zmeny Inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve zvýšia kvalitu, riaditeľ nesúhlasí 03 - Modified: 2024-06-13 17:56:36 - Feat.: - Title: Po eurovoľbách sa začína ozajstný koaličný poker a Šutaj Eštok v ňom má premiéru 04 - Modified: 2024-06-13 05:01:14 - Feat.: - Title: Talianskeho opozičného poslanca po bitke odviezli z parlamentu na vozíku 05 - Modified: 2024-06-13 14:53:46 - Feat.: - Title: Fico je zrejme na odchode, tvrdí SaS. Podľa Gröhlinga je lex atentát dôkazom, že kto je pri moci, môže všetko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. jún 2024 17:28