StoryEditor

Bratislava osádza protipovodňové bariéry, hladina Dunaja stúpla viac, než sa čakalo. Aké obmedzenia platia?

04.06.2024, 14:19
Autor:
prutprut

Slovenský vodohospodársky podnik v reakcii na nové informácie o zvýšenej hladine už začal s osádzaním protipovodňových zábran pod hradom Devín v okolí parkoviska.

Dunaj dnes už dosiahol v Bratislave prvý stupeň povodňovej aktivity. Dnes večer sa očakáva prekročenie druhého stupňa, pričom Slovenský hydrometeorologický ústav už vydal varovania. 

Dôvodom zvýšenej hladiny sú silné dažde v Nemecku a Rakúsku, ktoré tamojším obyvateľom robia problémy už niekoľko dní. Viacero obcí v okolí rieky vyhlásilo dnes núdzový stav.

Hladina stúpla viac, než sa čakalo

Hladina Dunaja naďalej stúpa. Podľa údajov z rakúskej aj slovenskej strany sa ukazuje, že predošlé prognózy budú musieť byť aktualizované. Podľa nových prognóz sa očakáva kulminácia hladiny Dunaja počas nasledujúcich 42 hodín s vyššou hladinou, než predpokladala včerajšia prognóza.

image

Predpovede SHMÚ. FOTO: FB/Hlavné mesto Bratislava

V Bratislave sa očakáva druhý stupeň povodňovej aktivity, tak isto pri Devíne. V Devínskej Novej vsi sa očakáva prvý stupeň povodňovej aktivity po kulminácii s riekou Moravou. 

image

Dunaj bude dnes výrazne stúpať. V Devíne zrejme dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity (online)

Hlavné mesto taktiež oznámilo ďalšie obmedzenia, ktoré zasiahnu obyvateľov. Už predtým magistrát Bratislavy oznámil, že uzatvára cyklotrasu aj parkovisko pri Tyršovom nábreží v Petržalke. Očakáva sa, že dnes Dunaj zaplaví aj Karloveské rameno a oblasť pri Devíne. Pod vodou by mala byť aj časť spomínaného Tyršovho nábrežia. 

Dopravné obmedzenia

Prehľad obmedzení v Bratislave

  • Uzatvorená cyklotrasa aj parkovisko pri Tyršovom nábreží v Petržalke.
  • Uzatvorené parkovisko pri Mýtnom domčeku pri Tyršovom nábreží.
  • Protipovodňové zábrany pri parkovisku pri Devíne.
"Ďalšie preventívne opatrenia sa preto týkajú Tyršovho nábrežia, kde je odvčera uzatvorené dolné parkovisko. Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto zatvárame aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a v spolupráci s prevádzkovateľmi pripravujeme túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre II. stupeň," napísal magistrát na sociálnej sieti.

Slovenský vodohospodársky podnik v reakcii na nové informácie o zvýšenej hladine už začal s osádzaním protipovodňových zábran pod hradom Devín v okolí parkoviska.

image

Leo Express si rozbíja vlaky na priecestiach. Južná trať je v zrážkach rekordérom, problém je však širší

"V záplavovom území pod Devínskou cestou sa očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Mestská časť Devín je pri dosiahnutí I. stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek," dodáva magistrát.

Dunaj sa už stihol vyliať mimo osídlených území, kde sú v prírode tieto zóny vyznačené a s možným vyliatím rieky sa tam počíta. Môže dôjsť k zaplaveniu ďalších takýchto zón v povodí Dunaja.

"V týchto lokalitách sa nachádzajú liahniská komárov. Tie priebežne monitorujeme a po vyliahnutí lariev komárov v nich budeme ihneď zasahovať s účinným larvicídom BTI," vysvetľuje magistrát.

Mesto je pripravené

Mesto Bratislava sa na povodňovú situáciu pripravovalo dopredu už včera. Vyliatie Dunaja bolo očakávané, keďže zvýšená hladina bola hlásená z Rakúska aj Nemecka.

"V predošlých dňoch sme spoločne s Hasičským a záchranným zborom a ďalšími kľúčovými aktérmi absolvovali koordinačné protipovodňové cvičenie pod taktovkou Slovenského vodohospodárskeho podniku. V rámci nácviku sme precvičovali montáž mobilného hradenia, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy, ako aj vrecovanie piesku," informuje magistrát hlavného mesta.

Včera poobede zasadol aj krízový štáb mestskej časti Devín a v prípade potreby je pre túto lokalitu pripravený vyhlásiť mimoriadnu situáciu.

01 - Modified: 2024-06-04 11:18:26 - Feat.: 1 - Title: Leo Express si rozbíja vlaky na priecestiach. Južná trať je v zrážkach rekordérom, problém je však širší 02 - Modified: 2024-06-04 11:15:04 - Feat.: 1 - Title: Dunaj bude dnes výrazne stúpať. V Devíne zrejme dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity (online) 03 - Modified: 2024-06-04 08:39:16 - Feat.: 1 - Title: Na maďarský úsek Dunaja sa blíži záplavová vlna, meteorológovia očakávajú výdatné dažde
01 - Modified: 2024-06-23 15:17:43 - Feat.: - Title: Vodohospodárska výstavba chce kúpiť kompu na verejnú dopravu po Dunaji za vyše 11 miliónov eur 02 - Modified: 2024-06-22 12:43:00 - Feat.: - Title: Bratislava chystá na leto úpravy v MHD. Počas prázdnin bude viacero zmien 03 - Modified: 2024-06-20 06:55:50 - Feat.: - Title: Hlavné mesto chce tento rok rozšíriť PAAS o prvú lokalitu v Lamači 04 - Modified: 2024-06-18 17:18:03 - Feat.: - Title: Na pochode za slobodu a demokraciu sa v Bratislave zišli stovky ľudí 05 - Modified: 2024-06-21 13:26:56 - Feat.: - Title: Inzertné portály sú preplnené ponukami, školám chýbajú stovky učiteľov. Problém má najmä Bratislava
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. jún 2024 14:31