Policajné hliadky pred bytom predsedu vlády Roberta Fica. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

"Lex atentát." Koalícia pripravuje v súvislosti s útokom na premiéra viacero opatrení

01.06.2024, 14:12
Autor:
TASRTASR

Strana Smer-SD stojí po atentáte na predsedu vlády za ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD). Zároveň nevidí pri atentáte zo strany ochranky žiadne pochybenia.

Koalícia pripravuje v súvislosti s útokom na premiéra Robert Fica viacero legislatívnych novelizácii a zámerov, tzv. "lex atentát". "Bude to viackrokové," potvrdil minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) s tým, že jednotlivé návrhy mali doručiť ministerstvá spravodlivosti, vnútra, obrany či kultúry.

Opozícia o návrhoch nevie

Opozícia podľa poslanca Mariána Viskupiča (SaS) o návrhoch zatiaľ nič nevie. Obaja to uviedli v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Podľa Viskupiča je v poriadku, ak si koalícii dáva na ich tvorbu viac času. "Nie je nič horšie, než šiť veci horúcou ihlou. Radšej nech ich chystajú mesiac, veď krajina funguje, bezpečnosť je zabezpečená," povedal poslanec. Verí, že k tomu bude aj diskusia v parlamente.

Strana Smer-SD stojí po atentáte na predsedu vlády za ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD). Zároveň nevidí pri atentáte zo strany ochranky žiadne pochybenia, povedal Takáč.

Nemyslí si, že šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov (ÚOÚČ) Pavol Krejčí by mal byť postavený mimo služby. "Bezpečnosť ústavných činiteľov aj opozičných politikov je stopercentne zabezpečená z pohľadu ministerstva vnútra," skonštatoval Takáč. Pripomenul, že prebieha stále vyšetrovanie atentátu.

Apelujú na vyšetrenie incidentu

Viskupič taktiež apeluje na vyšetrenie incidentu. Ochranka podľa Viskupiča musí zmeniť svoje postupy. Poslanec si zároveň myslí, že Krejčí mohol dočasne položiť svoju funkciu alebo ju pozastaviť. "Bol by to prejav kultúry alebo ukázania zodpovednosti, lebo problém sa stal," podotkol. Fico bude podľa Viskupiča vedieť situáciu posúdiť a zhodnotiť, či jeho ochrankári pochybili.

O zdravotnom stave premiéra bolo podľa Takáča dostatočne informované a odmieta jeho spochybňovanie. Viskupič naopak poukázal na to, že ak by ošetrujúci lekári vystúpili a povedali základné veci o Ficovom stave, bol by menší priestor na špekulácie.

Fico sa podľa Takáča môže na pozíciu predsedu vlády vrátiť po mesiacoch. S kolegami zo strany majú dohodu, že premiéra nevyrušujú a nechávajú čas na rekonvalescenciu. Minister taktiež nevie, či Fico príde na inauguráciu novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho 15. júna.

Slovensko je podľa Viskupiča na križovatke. "Jedna vec je, kam to chce ťahať SNS, a tam sa Slovensko nesmie vybrať. To je obmedzovanie slobody, novinárskej slobody, obmedzovanie vyjadrení. Vidím aj druhú cestu, ktorá je inteligentnejšia," skonštatoval.

01 - Modified: 2024-07-02 18:25:20 - Feat.: - Title: Jaurová: SNS zatiaľ len likviduje to, čo roky v kultúre fungovalo a nič nové nebuduje. Vidí to aj koalícia 02 - Modified: 2024-07-02 15:15:00 - Feat.: - Title: Návrat Fica sa blíži. Mal by sa objaviť na verejnosti, skloňuje sa konkrétny dátum 03 - Modified: 2024-07-02 11:09:49 - Feat.: - Title: Belgicku sa črtá možná päťčlenná koaličná vláda 04 - Modified: 2024-06-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Opozícia hovorí o zneužití atentátu na Fica. Smer odkazuje, že zákon nikoho neobmedzuje 05 - Modified: 2024-06-25 13:38:26 - Feat.: - Title: Danko dáva kritiku SNS od Erika Tomáša za vinu Závodskému. Vyprosím si to, odkázal
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. júl 2024 08:29