Adam Zahri, manažér pre medzinárodnú spoluprácu v Polskej Grupe Zbrojeniowej. FOTO: PGZ
StoryEditor

Nákup tankov zahltí titulky, ale práve komponenty robia zmeny

30.05.2024, 08:13
  • Adam Zahri, manažér pre medzinárodnú spoluprácu odpovedá, aká je spolupráca medzi Poľskom a Slovenskom.
  • Hovorí o tom, aká je spolupráca medzi Poľskom a Slovenskom v obrannom priemysle. 
  • Slovensko je pre nás významným partnerom, keďže spolupracujeme pri výrobe 155 mm munície, ktorá je potrebná pre armády celého sveta.

Aká je spolupráca medzi Poľskom a Slovenskom v obrannom priemysle?

Slovensko je pre nás významným partnerom, keďže spolupracujeme pri výrobe 155 mm munície, ktorá je potrebná pre armády celého sveta. Mať spoľahlivého priemyselného partnera v tejto oblasti je spolupráca výhodná pre obe strany. Aktuálne máme v pláne dodávky techniky pre slovenskú armádu. Ide v súčasnosti o nevyhnutné rakety PVO veľmi krátkeho doletu PIORUN, ktoré už boli predané do viacerých krajín, ako sú Spojené štáty americké, Nórsko a Estónsko. Tešíme sa v blízkej budúcnosti na dodanie tohto zariadenia slovenskej armáde spolu s riadiacim systémom. Spolupráca so Slovenskom má veľký potenciál, ktorý budeme naďalej rozvíjať, tak s priemyselnými partnermi, ako aj s koncovými užívateľmi.

Existuje aktuálne nejaká priama dodávka zbraní na slovenský trh?

Zatiaľ sme nedodali zariadenia priamo do Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Priemyselná spolupráca medzi našimi priemyselnými odvetviami však existuje a je životne dôležitá pre obe strany. Prítomnosť PGZ na veľtrhu IDEB je prejavom našej ochoty zintenzívniť spoluprácu so Slovenskom, posilniť vzťahy s vojenskými a civilnými orgánmi. Počas tejto výstavy sme vzbudili značný záujem slovenských armádnych profesionálov, ktorí boli zvedaví na riešenia, ktoré poskytujeme. Dúfame, že im čoskoro poskytneme moderné a bojmi overené vybavenie.

image

Putin chce mier, ale len ak získa územie, tvrdia zdroje Reuters. Inak boje nezastaví

Ako sa táto spolupráca vyvíjala za posledné roky a aké sú vyhliadky na jej budúci rast?

Potenciál je významný. Sme susedné krajiny a zdieľame rovnaké hrozby, najmä ruskú agresiu. Bez ohľadu na súčasnú politiku čelíme spoločným bezpečnostným výzvam, ktoré musíme riešiť, a táto obava sa týka aj Slovenska. Poľsko výrazne zvýšilo svoj rozpočet na obranu a naša Polska Grupa Zbrojeniowa je hlavným partnerom poľskej armády dodávaním potrebného vybavenia, ako sú húfnice KRAB. Polska Grupa Zbrojeniowa integruje národný sektor obrany vo vlastníctve štátu, ktorý rieši rôzne potreby poľskej armády, od delostrelectva po radary a systémy protivzdušnej obrany. Sme pripravení podeliť sa o naše skúsenosti so Slovenskom.

Môžete priblížiť spoluprácu so slovenskými firmami zameranými na výrobu vojenskej techniky?

Počas prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine európske krajiny zintenzívnili úsilie investovať do obrany. Už spomenutá spolupráca v delostreleckej oblasti medzi Poľskom a Slovenskom je príkladom toho, ako riešime spoločné výzvy skutočne európskym spôsobom, a to nadviazaním vzájomne výhodnej spolupráce, budovaním dôvery a spoločným obchodovaním. Táto spolupráca je často krátka a nie vždy zahŕňa veľké zákazky. Zatiaľ čo nákup tankov sa dostáva na titulky, prebiehajúca spolupráca v oblasti dôležitých komponentov medzi Poľskom a Slovenskom často uniká pozornosti, ale v praxi prináša veľké zmeny.

image

Nemecký zbojársky gigant Rheinmetall zvýšil štvrťročný zisk o 60 percent

Aké sú hlavné výzvy pre krajiny pri rozvíjaní spolupráce v obrannom priemysle?

Hlavné výzvy vyplývajú z pokročilých technológií aplikovaných v modernom vojenskom vybavení. Takmer žiadna krajina na svete nemá všetky potrebné technológie na vývoj a výrobu každého komponentu potrebného na vybudovanie moderného obranného vybavenia. Ide o zdieľanie a získavanie kľúčových kompetencií. Vojna na Ukrajine prinútila Európu investovať do miestnych priemyselných odvetví, aby si zabezpečila kľúčové kompetencie v rámci kontinentu. Bezpečnosť dodávateľského reťazca komponentov a surovín bola veľkou výzvou pre celý európsky obranný priemysel.

Ako ovplyvňuje členstvo Poľska a Slovenska v NATO a EÚ a ich spoluprácu v zbrojárskom priemysle?

Od vstupu do NATO (Poľsko v roku 1999 a Slovensko v roku 2004) prešli naše armády významnými transformáciami. Táto zmena ovplyvnila obranný priemysel, čo si vyžaduje prechod od zastaraných systémov k štandardom NATO založeným na moderných technológiách. Myslím, že môžem povedať v mene celého obranného priemyslu z krajín bývalej Varšavskej zmluvy, že sme úspešne prešli prechodom, ktorý vychádza z cenných poznatkov zhromaždených v tomto odvetví za niekoľko desaťročí. Tento prechod bol náročný, ale viedol k posilneniu priemyslu a armád.

Čo si myslíte o investíciách stredoeurópskych krajín do armády?

Za posledných 20 rokov sme sa o bezpečnosť až tak nezaujímali, mysleli sme si, že po rozpade ZSSR sme v bezpečí. Nedávne udalosti nás však prinútili uvedomiť si, že história sa neskončila a moderné krajiny musia mať schopné obranné systémy, ktoré sa stanú záťažou pre rozpočty. Na zaistenie bezpečnosti je totiž potrebné investovať do moderného vybavenia. Nedávne krízy prinútili svetových lídrov prehodnotiť svoj postoj k bezpečnosti ich národov. Je životne dôležité investovať do technológií na ochranu moderných spoločností pred rôznymi hrozbami, ako sú vojna v plnom rozsahu, terorizmus a kybernetická kriminalita.

image

Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty

Je IT bezpečnosť významným prvkom pre obranný priemysel?

Ako priemyselné odvetvie sa veľmi zaujímame o bezpečnosť IT. Zabezpečujeme, aby naše produkty boli odolné proti elektronickému boju a iným kybernetickým hrozbám, aby sme si zachovali spoľahlivé doručovacie schopnosti. Aj keď neponúkame IT produkty ani služby kybernetickej bezpečnosti, zabezpečujeme, aby boli naše produkty chránené proti týmto hrozbám a ochránili naše možnosti doručovania.

Kto je Adam Zahri

Je manažér pre medzinárodnú spoluprácu v Polskej Grupe Zbrojeniowej. Pôsobí v sektore obrany a bezpečnosti od roku 2018. V Polskej Grupe Zbrojeniowej je zodpovedný za rozvoj priemyselného podnikania, export a vzťahy so zákazníkmi. Vyštudoval na univerzite College of Europe.

Polska Grupa Zbrojeniowa je kapitálová skupina, ktorá združuje niekoľko desiatok priemyselných závodov, servisných zariadení a výskumných centier, ktoré sú kľúčové pre poľský obranný priemysel.

Polska Grupa je výrobcom inovatívnych systémov a riešení používaných poľskými ozbrojenými silami a spojeneckými formáciami. Portfólio spoločnosti zahŕňa moderné radarové a radarové systémy, pušky, optoelektroniku, kolesové obrnené transportéry, sudové delostrelectvo, bezpilotné vzdušné systémy a systémy riadenia bojiska. Produkty sú založené na poľskom technologickom myslení a spolupráci so svetovými lídrami v sektore obrany. Sú vyvíjané a vyrábané pod dohľadom skúsených inžinierov, dizajnérov a špecialistov.

01 - Modified: 2024-03-11 21:06:01 - Feat.: 1 - Title: Poľský prezident vyzval štáty NATO na zvýšenie výdavkov na obranu, USA ho krotia 02 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dve percentá HDP na obranu nebudú stačiť 03 - Modified: 2024-02-24 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako sa dohodnúť s Trumpom? On je len držgroš, nemal by s ním vyjednávať žiadny intelektuál
01 - Modified: 2024-06-19 08:53:26 - Feat.: - Title: Ako vyzerá prvý vládny výjazd od atentátu? Zmena oproti Handlovej je značná 02 - Modified: 2024-06-10 14:54:10 - Feat.: - Title: Búrky a dážď z pohľadu vodičov: Ako správne reagovať a čo na ceste určite nerobiť? 03 - Modified: 2024-06-02 17:22:09 - Feat.: - Title: Na slovenské diaľnice pribudnú radary i betónové panely. NDS tak reaguje na nehody 04 - Modified: 2024-05-31 08:53:53 - Feat.: - Title: Návod na mestá bez nehôd? Presadnúť na bicykle, zvýhodniť chodcov a najmä spomaliť 05 - Modified: 2024-05-28 10:24:34 - Feat.: - Title: Deepfakov je čoraz viac, rozoznať ich je ťažké. Firmy už prišli o milióny dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. júl 2024 05:48