FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Malý slovenský trh je dostatočne atraktívny aj pre väčších hráčov

29.05.2024, 09:36
  • Podľa počtu obyvateľov je Poľsko takmer sedemkrát väčšie ako Slovensko, ktoré však malo oproti Poľsku v roku 2023 vyšší HDP na obyvateľa aj HICP infláciu a vládny dlh, nižší deficit verejných financií, ale aj priemernú nominálnu mzdu.
  • Dynamika expanzie sa mení v čase, rovnako ako aj zameranie podnikov, ktoré prichádzajú.
  • CANPACK Slovakia v košickom závode robí kovové uzávery a lakuje plechy.

Podľa počtu obyvateľov je Poľsko takmer sedemkrát väčšie ako Slovensko, ktoré však malo oproti Poľsku v roku 2023 vyšší HDP na obyvateľa aj HICP infláciu a vládny dlh, nižší deficit verejných financií, ale aj priemernú nominálnu mzdu. Na Slovensku bola vyššia nezamestnanosť a Poľsku sa viac darí zamestnávať aj ľudí do 25 rokov. Mladí do 30 rokov tam zostávajú vo väčšej miere a tvorili vyššie percento z populácie ako na Slovensku, ktoré v odmeňovaní podľa pohlavia enormne zaostáva za Poľskom. Vyšší máme aj podiel mladých od 18 do 24 rokov, ktorí ukončujú školskú dochádzku predčasne, a slovenskú populáciu väčšmi ohrozuje sociálne vylúčenie. Prvých žiadostí o azyl malo vlani Slovensko až 20-krát menej než Poľsko.

Prví sú už vo svete

Dynamika expanzie sa mení v čase, rovnako ako aj zameranie podnikov, ktoré prichádzajú. Jeden z úspešných príbehov sa začal v roku 1990 založením spoločnosti ASSET v Bratislave. Odčlenená softvérová divízia ASSET Soft vytvorila v roku 2004 strategické partnerstvo s poľskou firmou Comp Rzeszów. Spolu položili základy globálnej skupiny Asseco, ktorá pôsobí v 50 krajinách sveta.

image

Tieňová vojna: Záhadné údery naprieč Európou sa množia, stopy vedú do Kremľa

CANPACK Slovakia v košickom závode robí kovové uzávery a lakuje plechy. Základy má v TRADE INVEST Košice. Z Poľska je najviac obchodníkov a za ostatné obdobie sú to aj e-shopy, nasledujú služby a výrobné prevádzky. Obľúbená karta Multisport prišla cez Benefit Systems International z Poľska a Starbucks Coffee ako AmRest Coffee SK s poľským kapitálom z Česka.

Fotovoltika má potenciál

BLUE BOSON predáva fotovoltické panely aj tepelné čerpadlá. VSS v Košiciach vyrába od roku 2022 sendvičové panely pre priemyselné stavby pod značkou BP2. Skupina montuje kompletný fotovoltický systém SOLROOF plne integrovaný s oceľovou strešnou krytinou. Rawicom Slovakia je s čistou energiou v Dunajskej Strede, realizuje fotovoltiku pre firmy a fotovoltické farmy.

image

Po práci na vojnu. Poliaci trénujú streľbu aj prvú pomoc, chcú byť na Rusov pripravení

Columbus Energy patrí v Poľsku medzi najväčších dodávateľov fotovoltiky. Pre individuálnych a firemných zákazníkov zabezpečuje okrem fotovoltiky aj tepelné čerpadlá, zásobníky energie a nabíjačky na elektromobily.

Simona Labudová, CEO Columbus Energy CZ+SK konštatuje, že vstup na slovenský trh bol iný než prienik na český trh. „Podmienky boli odlišné najmä pre regulované ceny energií v SR a pomalší rozbeh dotačných programov.“ Pritom dosiahnutie dekarbonizačných cieľov deklarovali všetky krajiny Európskej únie.

ORLENU pristane červená

ORLEN Unipetrol Slovakia je súčasťou poľskej skupiny ORLEN, najväčšej energetickej spoločnosti v strednej Európe, predstavuje spoločnosť konateľ Marek Gieroń. Momentálne zamestnáva 109 ľudí a na Slovensko vstúpila v roku 2019 otvorením prvej čerpacej stanice v Malackách. V roku 2023 prevzala 38 čerpacích staníc Slovnaft od skupiny MOL na základe projektu fúzie medzi ORLEN a Lotos, ktorú pre veľký rozsah odsúhlasovala Európska komisia a v podmienkach odporúčala zámenu čerpacích staníc na území Poľska, Slovenska a Maďarska.

image

Ilegálny migrant na hranici s Bieloruskom pobodal poľského pohraničníka, útočníkovi sa podarilo ujsť

Aktuálne ORLEN prevádzkuje už 93 čerpacích staníc a je jednou z najväčších medzinárodných sietí v SR. Zákazníci si vyberajú plnohodnotné stanice alebo prichádzajú na jednu z viac ako tridsiatich samoobslužných čerpacích staníc ORLEN Express. „Našu sieť plánujeme rozširovať a sme otvorení menším či väčším akvizíciám. Spolupracujeme aj formou franšízy. Začali sme s modernizáciou a rekonštrukciou piatich čerpacích staníc v rámci jednotného dizajnu a v pláne máme ešte ďalších 5 takýchto modernizácií,“ priblížil Gieroń.

Celkovo má skupina ORLEN takmer 3 500 prevádzok v Poľsku, Nemecku, Rakúsku, Česku, Maďarsku, Litve a na Slovensku. Viac ako 90 percent pohonných látok na Slovensko dováža z dvoch svojich českých rainérií v Litvínove a v Kralupoch nad Vltavou. K uhlíkovej neutralite ORLEN prispeje projektom inštalácie dobíjacích stojanov na čerpacích staniciach v 6 lokalitách a chce ich až 177 do roku 2030. „V rámci stratégie Hydrogen Eagle plánujeme postaviť na Slovensku vodíkové čerpacie stanice a mali by byť v zmysle požiadavky Európskej únie najmä v koridoroch TEN-T,“ spresní Marek Gieroń a spomenie aj partnerstvo s Technickou univerzitou v Košiciach.

Lídri sa držia

S tržbami za rok 2022 na úrovni trištvrte miliardy eur s prehľadom vedie poľské firmy ORLEN Unipetrol Slovakia. Nasleduje sieť obchodov MERKURY SHOP. Poľskí majitelia z rodiny Papierz začali expanziu pred 20 rokmi netradične, v Prešove. Najprv si upravovali haly, opustené inými obchodníkmi, neskôr stavali nové predajne. Dnes ich majú 22 a logistické centrum je v poľskom Straszęcine.

V tržbách prekročilo 140 miliónov eur aj PEPCO a predajca textilu LPP. Nad sto miliónov eur sa dostal aj poľský distribútor náhradných dielov a príslušenstva pre automotive Inter Cars Slovenská republika. Podľa čistého zisku výrazne uspela Ariola v Poprade, ktorá prevádzkuje kasína a herne. ORLEN sa radí k najväčším poľským firmám na Slovensku aj hodnotou majetku.

Daňové právo je dôležité

„Prvým krokom pri vstupe na zahraničný trh je často nadviazanie spolupráce s obchodnými zástupcami v inej krajine,“ hovorí Paulina Šperková, Partner V4 GROUP. Dodáva, že môžu byť živnostníkmi alebo zamestnaní na základe pracovnej zmluvy v zahraničnej firme. Poľské firmy najčastejšie len predávajú tovar na Slovensko alebo poskytujú cezhraničné služby a podobné je to aj v prípade slovenských firiem v Poľsku.

Základná sadzba dane z príjmu právnických osôb v Poľsku je 19 percent. Znížená na deväť je pre malých podnikateľov, ktorí v zdaňovacom roku nepresiahli príjmy zodpovedajúce ekvivalentu dvoch miliónov eur, a pre subjekty začínajúce s podnikaním. Možný je aj odklad zdanenia zisku právnických osôb až do vyplatenia dividend spoločníkovi ako takzvaná „estonská daň”. Šperková dodáva, že na Slovensku je sadzba dane pre právnické osoby 15 percent do výšky príjmu 60-tisíc eur a 21 percent platia, ak presiahnu túto hranicu.

„Štandardná sadzba DPH v Poľsku je 23 percent a na Slovensku 20 percent, pričom daňových rozdielov je, samozrejme, viac,“ konštatuje zbehlá právnička. Ani jedna z krajín nie je daňovým rajom a každá má zopár zaujímavých riešení daňového práva.

Vzájomné investície v roku 2022

V priamych zahraničných investíciách bolo Slovensko zo 46 európskych štátov v Poľsku až na 21. mieste s celkovým objemom 891 miliónov eur. Až štyrikrát vyšší mala Česká republika na 14. mieste. Holandsko, Nemecko a Luxembursko spolu investovali viac než polovicu z 236 312 miliónov eur, ktoré z Európy do Poľska prišli. Na Slovensko prišlo z Poľska sotva 452 miliónov eur. a bolo na 14. mieste z 23 oblastí Európy, ktoré spolu investovali 49 131 miliónov eur. „Poľské investície sú spojené najmä s distribúciou tovarov, ako stavebné materiály, nábytok, poľnohospodárske produkty, textil, obuv, domáce spotrebiče, a s automobilovým priemyslom,“ hovorí Jan Kamoji-Czapiński, ktorý v rokoch 2015 až 2021 pracoval v Poľskej agentúre investícií a obchodu. Riadil aj oddelenie investícií.

01 - Modified: 2024-05-28 11:46:54 - Feat.: 1 - Title: Poliaci podnikajú v Bratislave. Kľúčový partner Slovenska s nami bude ešte viac prepojený 02 - Modified: 2024-05-28 10:40:49 - Feat.: 1 - Title: Poliak, ktorého v Konžskej demokratickej republike neprávom odsúdili za špionáž na doživotie, je na slobode 03 - Modified: 2024-05-28 08:15:15 - Feat.: 1 - Title: "Nech si Putin láme hlavu." Varšava nevylučuje vyslanie poľských vojakov na Ukrajinu
01 - Modified: 2024-07-07 15:24:45 - Feat.: - Title: Nový šéf britskej diplomacie navštívil Poľsko, opäť zdôraznil podporu Ukrajine. Vkladá nádeje do summitu NATO 02 - Modified: 2024-07-05 15:16:00 - Feat.: - Title: Poľská centrálna banka odhaduje na tento a budúci rok rast ekonomiky 03 - Modified: 2024-07-05 06:28:00 - Feat.: - Title: Poľsko žiada Fínsko, Nemecko a Grécko o podporu pri ochrane východnej hranice 04 - Modified: 2024-07-04 20:13:15 - Feat.: - Title: Európska únia a Varšava vyjadrili znepokojenie nad ohlásenou Orbánovou cestou do Moskvy 05 - Modified: 2024-07-04 17:47:47 - Feat.: - Title: Poľská centrálna banka podľa svojho šéfa znovu zníži úroky najskôr v roku 2026
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. júl 2024 06:28