Poslanec SaS Juraj Krúpa. FOTO: HNtelevízia
StoryEditor

SaS navrhuje vyšetrovaciu komisiu k atentátu, ministerstvo vnútra to nevylúčilo

28.05.2024, 11:49
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo vnútra reagovalo, že prípadný vznik komisie bude možný až po ukončení vyšetrovania prípadu.

Opozičná SaS navrhuje vznik medzinárodnej vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Roberta Fica zástupcami koalície aj opozície. Chce tak predísť šíreniu dezinformácií či účelových dezinterpretácií týkajúcich sa vyšetrovania.

Predstavitelia strany o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii ako o jednom z predpokladov pre celospoločenský zmier. Ministerstvo vnútra reagovalo, že prípadný vznik komisie bude možný až po ukončení vyšetrovania prípadu.

"Je dôležité, aby bol atentát vyšetrený tak, aby nedošlo k pochybeniam a zneužívaniu rôznych informácií účelovo, či už voči médiám alebo opozícii, alebo komukoľvek inému," vyhlásil poslanec Národnej rady za SaS Juraj Krúpa.

Zámerom komisie by malo byť podľa neho predchádzať alebo vyšetrovať dezinformácie a dezinterpretácie týkajúce sa atentátu, ale aj prešetrenie možných pochybení v prípade vyšetrovania polície alebo úradu na ochranu ústavných činiteľov.

"Za účelom dôkladného vyšetrenia atentátu na premiéra vznikol odborný vyšetrovací tím. Dozor nad ním prevzala generálna prokuratúra. Prípadný vznik medzinárodnej vyšetrovacej komisie bude možný až po celkovom ukončení vyšetrovania orgánmi činnými v trestnom konaní," uviedol v reakcii hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Líder SaS a poslanec parlamentu Branislav Gröhling doplnil, že k spoločenskému zmieru by prispelo aj zastavenie vulgárnych a osobných útokov na médiá, novinárov a politických oponentov. Žiada tiež zaručenie slobody slova a slobody médií, teda ochranu médií pred politickými tlakmi.

01 - Modified: 2024-07-03 12:11:25 - Feat.: - Title: Rezort vnútra priznáva nedostatky v systéme ukladania pokút za neuzatvorenie povinného poistenia 02 - Modified: 2024-07-02 10:23:33 - Feat.: - Title: Gröhling dal Rážovi čas do konca septembra. Vlaky zadarmo sú populistický mýtus, vyhlásil 03 - Modified: 2024-07-01 07:27:14 - Feat.: - Title: Prezident potvrdil, že bude predĺženou rukou vlády, vraví SaS. Kvôli zákonu o STVR sa obráti na Ústavný súd 04 - Modified: 2024-06-27 15:15:26 - Feat.: - Title: „Nasľuboval im hory-doly.“ Šutaj Eštok mal vysvetliť napätie v polícii, no do parlamentu nedorazil 05 - Modified: 2024-06-27 12:57:00 - Feat.: - Title: Obsahuje všetko, len nie bezpečnostné opatrenia. SaS nesúhlasí s prijatím novely lex atentát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. júl 2024 21:16