Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie k porušeniam ústavného práva sudcov 24. apríla 2024 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian FOTO: Jakub KotianFOTO: Jakub Kotian
StoryEditor

Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

02.05.2024, 15:44
Autor:
TASRTASR

Premiér odmietol tvrdenia o tom, že vláda ide zobrať ľuďom peniaze či siahnuť na ich vklady.

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade to vyhlásil premiér Robert Fico.

Reagoval tak na otázku, ktorú položil poslanec Pavol Goga (Smer-SD): "Opozícia po strašení trojpercentným navyšovaním DPH prešla na strašenie občanov tvrdením, že im ide vláda ukradnúť druhý dôchodkový pilier. Môžete nám prosím priblížiť, aké má vláda v skutočnosti plány s druhým pilierom a aký postoj prevláda v tejto problematike v rámci Európskej únie?"

Premiér odmietol tvrdenia o tom, že vláda ide zobrať ľuďom peniaze či siahnuť na ich vklady. "Naopak, my tým ľuďom chceme pomôcť. Pretože ak dnes má niekto peniaze v banke a má tam nejaký smiešny úrok, ktorým sa zhodnocujú jeho peniaze, štát má právo ponúknuť takémuto občanovi: Poď uvažovať inak. Zober si svoje peniaze a kúp si napríklad štátny dlhopis, ktorý použijeme potom na výstavbu diaľnic. A nedostaneš 1,5 percenta, ale dostaneš 3 percentá," priblížil Fico.

Podobný princíp chce vláda podľa neho uplatniť aj v prípade druhého piliera. Kritizoval, že prvé dôchodky aj s využitím tohto piliera sú nižšie ako tie, ktoré vypláca Sociálna poisťovne.

"Musíme ponúknuť dôchodkovým správcovským spoločnostiam - poďte sa pozrieť na to, či radšej ako poslať peniaze na nejaký americký finančný trh nepoužijete tieto peniaze na Slovensku na financovanie obrovských infraštrukturálnych projektov a zhodnotíte tieto peniaze výraznejšie. Pretože vždy máte väčšiu istotu v Slovenskej republike, ako v amerických investičných trhoch," zdôraznil premiér.

Pri nedávnej diskusii o správe o fungovaní jednotného trhu EÚ sa podľa neho objavila veľká kritika toho, že obrovské množstvo európskych peňazí končí na trhoch v Spojených štátov amerických. Nemôžu sa potom použiť na financovanie veľkých infraštrukturálnych projektov v Európe.

"Preto máme právo pýtať sa na Slovensku, či súhlasíme s tým, že miliardy, ktoré sú naakumulované v druhom dôchodkovom fonde, končia niekde na amerických finančných trhoch," dodal Fico.

01 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico vyhlásil, že je sklamaný z EÚ. Šimečka zopakoval, že ho chce poraziť 02 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet 03 - Modified: 2024-05-10 12:04:28 - Feat.: - Title: KDH vyzýva vládu, aby začala riešiť problémy ľudí najviac ohrozených chudobou 04 - Modified: 2024-05-12 09:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Od handier k bohatstvu a naspäť k handrám? 05 - Modified: 2024-05-10 12:29:04 - Feat.: - Title: Fico počet úradníkov zvyšuje, aj keď hovorí o znižovaní. Ich počet za rok narástol o 567, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 09:24