Budúca veľvyslankyňa Európskej únie na Ukrajine Katarína Mathernová. FOTO: Európska komisia
StoryEditor

Ukrajinská vicepremiérka a Mathernová na Globsecu zdôraznili pokrok Ukrajiny na ceste do Európskej únie

29.05.2023, 18:12
Autor:
TASRTASR

Budúca veľvyslankyňa Európskej únie na Ukrajine Katarína Mathernov pripomenula, že Ukrajina je jednou z kandidátskych krajín na vstup do Európskej únie a musí splniť kritériá v siedmich oblastiach.

Ukrajinská vicepremiérka Oľha Stefanišynová a budúca veľvyslankyňa Európskej únie na Ukrajine Katarína Mathernová v pondelok na konferencii Globsec v Bratislave zdôraznili pokrok Ukrajiny v oblasti súdnictva a boja proti korupcii a upozornili na možné prekážky v ceste tejto krajiny za členstvom v Európskej únii. Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka vyjadril presvedčenie, že členstvo Ukrajiny v Únii by bolo prínosom pre Slovensko aj Európska únia.

"Naša vláda vedie krajinu spôsobom, ktorý ju smeruje k Európskej únii," povedala Stefanišynová, ktorá je podpredsedníčkou ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu. "Ľudia tomu rozumejú," povedala a pripomenula, že je to aj vďaka komunikácii vlády. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa jej slov dáva jasne najavo, že európska integrácia a víťazstvo vo vojne s Ruskom sú neoddeliteľné.

image

V Rusku by podľa Kyjeva mala po vojne vzniknúť demilitarizovaná zóna, chce záruky

Hovorila aj o konkrétnych procesoch a krokoch, ktoré jej krajina uskutočňuje s cieľom priblížiť sa k Európskej únii, a pripomenula úsilie v oblasti boja proti korupcii či pri prijímaní novej legislatívy.

"Najskôr je potrebné zvíťaziť vo vojne, nastoliť spravodlivý mier, vyvodiť zodpovednosť voči Rusku a odpovedať na otázky, ktoré Ukrajine prinesú stabilitu a prosperitu," povedala. Zdôraznila, že Ukrajina by mala byť súčasťou v procese prijímania nových rozhodnutí na úrovni Únie.

Mathernová pripomenula, že Ukrajina je jednou z kandidátskych krajín na vstup do Európskej únie a musí splniť kritériá v siedmich oblastiach. Zdôraznila najmä pokrok od roku 2014 v oblasti reforiem súdnictva i vo vytváraní protikorupčných inštitúcií, ktoré podľa nej fungujú a sú nezávislé od vládnej moci.

"Ukrajina ukazuje, že je odolná, koná a zavádza reformy. Potvrdzuje, že ako štát nezlyhala. Na Ukrajine funguje vláda, občianska spoločnosť, samosprávy a ozbrojené zložky," povedala Mathernová.

image

Rusko po dlhšom čase udrelo na Kyjev cez deň. Rakety zničené, hlási správa mesta

Šimečka vyjadril presvedčenie, že členstvo Ukrajiny v Únii a jej vstup na spoločný trh bude prínosom aj pre Slovensko, najmä východnú časť krajiny. "Je v nevyhnutnom záujme Slovenska, aby sa Ukrajina stala členom Európskej únie, akonáhle splní podmienky a hneď, ako to bude možné," povedal.

Podpredseda europarlamentu pripomenul, že vstupu Ukrajiny zatiaľ bránia prekážky, ktoré sa však netýkajú jej samotnej, ale toho, ako Európska únia funguje, ako sa v nej delí moc a financie. Podľa neho majú na prijímanie nových krajín vplyv aj isté problémy v oblasti právneho štátu a demokracie u niektorých členských štátov.      

Mathernová uviedla, že medzi možnými prekážkami na ceste Ukrajiny do Európskej únie je aj zmena v rovnováhe síl v Únii po jej rozšírení. "Pripojením Ukrajiny by sa neodvratne posunula viac na východ," povedala.

01 - Modified: 2023-05-29 13:18:43 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj sa poďakoval kambodžskému premiérovi za výcvik odmínovačov 02 - Modified: 2023-05-29 12:51:18 - Feat.: 1 - Title: Protiruské sankcie majú svoj účinok, povedala Čaputová na Globsecu 03 - Modified: 2023-05-29 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Posilnená ochrana hraníc, svedecké výpovede farmárov či kolaps nemocníc (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:13