StoryEditor

„Volila som Mariana Kotlebu na protest“

11.11.2013, 23:00
Reportáž HN. Ľudia sa cítia ukrivdení. Majú pocit, že sú okrádaní v sociálnej oblasti. Aj preto volili extrémistu.

Extrémista Marian Kotleba (na snímke) tu získal najviac zo všetkých kandidátov – 77 hlasov. O sedem hlasov tak vyhral nad banskobystrickým županom Vladimírom Maňkom (Smer-SD). Takto dopadli sobotné voľby v dedinke Pohronská Polhora (okres Brezno). Výsledok ma neteší, priznáva starostka Hyacinta Tyčiaková.

Rozhovorí sa o zhruba 150-člennej rómskej komunite, ktorú tu majú. „Nemáme s nimi vážne problémy, ale možnože to ľudia vnímajú inak,“ háda, čo môže byť príčinou zahanbujúceho volebného výsledku.

Z 1700 obyvateľov prišlo k urnám dvesto. Obyvateľka obce pre HN pod podmienkou anonymity priznáva, že volila Kotlebu. Na protest. „Chceli sme dať najavo, že sa táto situácia nerieši celoslovensky, nielen v našej dedine.“

Kotleba podľa politológa Tomáša Nociara ťaží z populizmu. „Ponúka ľuďom vysvetlenie, že za ich zlú situáciu môžu skorumpované elity a Rómovia, ktorí zneužívajú dávky.“

Kotleba dokázal poraziť Maňku nielen v Pohronskej Polhore, ale aj v niektorých ďalších obciach na Horehroní. V Heľpe ho volilo 146 ľudí, v Pohorelej 137, v Závadke nad Hronom 127 a v Šumiaci 97. Aj takéto malé počty mu stačili na víťazstvo. Účasť bola nízka.

Zapisovateľka volebnej komisie Katarína Pindiaková Z Polhory vníma víťazstvo Kotelbu ako protest ľudí proti nečinnosti vlády. „Ľudia sa cítia ukrivdení. Majú pocit, že sú okrádaní v sociálnej oblasti.“ Z viacerých kandidátov na banskobystrického župana prišiel do Polhory jedine Ľudovít Kaník, ktorý tu vrámci kampane zasadil lipku. Kotleba nedoručil ani len svoje plagáty, či letáky.

Podobne ako inde na Horehroní, ani v Polhore nie je samostatná rómska osada. Rómovia sú tu rozptýlení na niekoľkých miestach v dedine. Starostka Tyčiaková tvrdí, že s nimi nie sú výraznejšie problémy. Objavuje sa napríklad kradnutie dreva. „To však kradnú aj bieli,“ hovorí.

Bez roboty

Podľa starostky je tak najväčším problémom ich nezamestnanosť. Rómovia sú až na jedného všetci bez roboty. Jedinou príležitosťou pre nich sú tak malé obecné práce, do ktorých sa ich Tyčiaková snaží zapojiť. Starostka otvorene priznáva, že iný projekt, ktorý by bol zameraný na túto komunitu, by si nemohla dovoliť zrealizovať, ani keby naň mala peniaze. „To by nás zožrala majorita,“ vysvetlila.

Pozitívny názor starostky na spolužitie s Rómami nezdieľajú v Pohronskej Polhore úplne všetci. Ľudia, ktorých sme oslovili najčastejšie poukazujú na to, že v Michalovej, ktorá s Polhorou bezprostredne susedí, nežije ani jeden Róm. „Keď im prídu dávky tri dni pijú, deň noc je tu krik, rev,“ vysvetlil František Goceliak. Problémom podľa neho je aj to, že neplatia dane za svoje domy, ktoré majú postavené na čierno na obecných pozemkoch. „Stavajú si ich tak, že dajú na zem štyri kvádre, na to štyri drevá, aby nemali pevné základy a nemuseli platiť daň,“ tvrdí.

Nedobrá reklama

Goceliak sa prvého kola volieb nezúčastnil, o dva týždne však mieni prísť. „Nie je to pre nás dobrá reklama,“ verí, že v druhom kole už Kotleba nezvíťazí.

Zabojovať však mienia aj samotní polhoranskí Rómovia, z ktorých v prvom kole našiel voliť nikto. Štefan Karovaj, ktorý tvrdil, že je v dedine neoficiálnym rómskym vajdom neverí, že župan pomôže breznianskemu okresu. V druhom kole však mieni zburcovať celú komunitu. „Vyženiem všetkých našich ľudí, nech idú voliť toho...,“ nedokázal si spomenúť na meno súčasného župana Maňku, ktorý v banskobystrickom kraji prvé kolo jasne vyhral. V druhom o dva týždne sa stretne práve s Kotlebom.

01 - Modified: 2024-10-05 06:44:21 - Feat.: - Title: Prezident "pošľapal slobodu". Ľudia v Tunisku protestovali pred prezidentskými voľbami proti represiám 02 - Modified: 2024-09-27 16:07:00 - Feat.: - Title: Generálna prokuratúra podala protesty proti stanoviskám poisťovní, ktoré nedali súhlas na úhradu lieku 03 - Modified: 2024-09-04 18:22:04 - Feat.: - Title: Obyvatelia Šurian na zhromaždení protestovali proti výstavbe baterkárne. Majú obavy zo znečistenia 04 - Modified: 2024-08-31 19:19:46 - Feat.: - Title: Na mítingu v Durínsku sa zišlo 1300 priaznivcov a 3000 odporcov AfD, navzájom na seba pokrikovali 05 - Modified: 2024-08-27 16:00:00 - Feat.: - Title: Mám obavy o naše kultúrne dedičstvo. Šimkovičová je absolútne nekompetentná osoba, vraví uznávaný pamiatkar
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 08:29