StoryEditor

Galko: KDH sa k SaS správa nehorázne

06.06.2011, 00:00

KDH sa v poslednom čase správa voči svojmu koaličnému partnerovi SaS nehorázne. Vo včerajšej diskusnej relácii STV O 5 minút 12 to vyhlásil minister obrany a podpredseda liberálov Ľubomír Galko.

Odmietli dohodnuté?
KDH nepodporilo návrh SaS týkajúci sa striedavej starostlivosti, liberáli zas nepodporili návrh novely zákona o hazardných hrách z dielne kresťanských demokratov. Galko tvrdí, že ide o dve neporovnateľné veci. "KDH nám odmietlo vopred dohodnuté veci. Zníženie pokút za očkovanie, zákon o pohrebníctve, striedavú starostlivosť. To všetko boli dopredu dohodnuté veci. Na rozdiel od nich my sme dopredu upozorňovali, že hazardné hry nepodporíme," priblížil Galko s tým, že korektný partner sa takto nespráva.
KDH nepovažuje za správne odkazovať takéto veci cez médiá. "Ak SaS mala nejaké výhrady k správaniu sa KDH, mala to povedať pri vzájomných stretnutiach a rokovaniach. Určite sa ich na to budeme pýtať na najbližšej Koaličnej rade, o čo ide" reagoval pre HN podpredseda strany Pavol Abrhan.

Podpredseda SaS reagoval tiež na pokles preferencií liberálov v poslednom prieskume verejnej mienky. SaS po zverejnení opäť pripomínala svoje predvolebné sľuby, ako napríklad legalizáciu marihuany aspoň na lekárske účely či podporu neheterosexuálnym párom. Galko tvrdí, že prezentácia týchto sľubov nesúvisí s poklesom preferencií strany. "My sme sa nikdy týchto bodov nevzdali."

Čo chce SaS presadiť
Minister obrany vidí ich splnenie reálne aj napriek tomu, že SaS je v koalícii s KDH. "To, čo my ponúkame, sa vymyká z nejakého straníckeho uvažovania. Napríklad legalizácia marihuany na lekárske účely. Rozprávame sa tu o pomoci ťažko chorým trpiacim ľuďom, ktorí často zomierajú v ukrutných bolestiach. Je farizejstvom skrývať sa za nejakú ideológiu alebo za hlbšie uvažovanie. Jednoducho to riešme," vyhlásil.

V súvislosti s otázkou výhrady vo svedomí, ktorá je témou KDH, Galko povedal, že SaS s tým nemá vážny problém. "Len si myslíme, že to treba riešiť vnútorným právom. Napríklad v Zákonníku práce."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. júl 2024 08:51