StoryEditor

SaS má nové meno. Šéfa kontrolórov

03.10.2012, 00:00
Autor:
zpzp
Liberáli sa nevzdávajú a naďalej chcú obsadiť jediný dôležitejší úrad v štáte, ktorý premiér Robert Fico ponúkol opozícii.

Za šéfa kontrolórov navrhli podnikateľa Vladimíra Klimeša (na snímke) po tom, čo v parlamente v tajnej voľbe dvakrát neuspel ich nominant Kamil Krnáč.

„O nominácii viem len chvíľu,“ reagoval Klimeš. NKÚ považuje za „vážny úrad“. Svoje šance komentovať nechcel.

Člen a darca SaS

Klimeš je členom SaS, v roku 2010 stranu aj sponzoroval sumou tritisíc eur. Podľa Klimeša išlo o jediný dar pre SaS. Klimeš je bývalý novinár, pôsobil ako zástupca šéfredaktora zaniknutého denníka Práca. Počas vlády Ivety Radičovej ho SaS nominovala do pološtátneho podniku SPP. V súčasnosti je spolumajiteľom spoločnosti NYS Slovensko, ktorá sa venuje reklame a vydavateľskej činnosti.

Hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová v tlačovej správe informovala, že v najbližšom čase sa Klimeš predstaví poslancom na híringoch klubov.

Podporu nemá istú
Kandidát SaS však ani teraz nemá istú podporu. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič tvrdí, že zatiaľ nevie garantovať, či jeho poslanci zahlasujú za Klimeša. „Vôbec ho nepoznám. Pri Kamilovi Krnáčovi som vedel prísť na klub a zaručiť sa za neho,“ dodal Matovič. Krnáč bol v minulom volebnom období poslancom a predložil viacero návrhov, ktoré prispeli k väčšej kontrole verejných výdavkov. „Rešpektujeme dohodu štyroch opozičných strán, že predsedu NKÚ navrhne SaS, ale teraz je situácia iná,“ dodal Matovič.

Na funkcii sa SaS dohodla s KDH, Mostom-Híd a SDKÚ-DS. O NKÚ mali záujem aj kresťanskí demokrati, ktorí chceli nominovať bývalého predsedu Štatistického úradu Petra Macha. Podpredseda KDH Július Brocka hovorí, že prekážky SaS klásť nebudú. „Rešpektujeme dohodu, že to patrí SaS.“

NKÚ kontroluje hospodárenie všetkých verejných inštitúcií a samosprávy. Predsedu budú voliť v tajnej voľbe, keďže Smer má väčšinu, opozícia potrebuje aj hlasy vládnej strany. Predsedníčka klubu Smer Jana Laššáková hovorí, že si počkajú, či za Klimešom bude stáť celá opozícia.

Za Krnáča napriek dohode nehlasovala v prvom kole ani celá opozícia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 05:52