StoryEditor

Mimoriadna schôdza o podozreniach z korupcie

V stredu sa uskutoční mimoriadna schôdza Národnej rady SR. Jediným bodom, ktorý prerokuje, je návrh uznesenia k vážnym podozreniam o existencii korupcie a klientelistických praktík v politickom systéme SR.
  • Fico: Na províziu vám nikto nedá potvrdenku
  • Iniciatíva vzišla zo Smeru, podporili ju aj poslanci HZDS a klub nezávislých, ale aj predseda poslaneckého klubu ANO Ľubomír Lintner a ďalší piati poslanci tejto koaličnej strany. Skutočnosť, že sa mu podarilo na zvolanie mimoriadnej schôdze získať podporu vládnej ANO, považuje Fico za "smutnú vizitku vládnej koalície". Šéf Smeru tvrdí, že mu nejde o odvolávanie niektorého z členov vládneho kabinetu. "V minulom období tu bola veľká inflácia podobných návrhov," poznamenal s tým, že zatiaľ nemá istotu, že by sa podobná iniciatíva stretla s dostatočnou podporou na to, aby bol niektorý člen vlády odvolaný. Dôvodom na zvolanie schôdze sú "vážne obavy z pretrvávajúceho podozrenia, že korupcia a klientelizmus sú zdrojom obrovského bohatstva niektorých politikov a súčasťou financovania aktivít subjektov tvoriacich vládne koalície, najmä SDKÚ". Za politikov, ktorí majú takéto obrovské bohatstvo, Fico označil expremiéra a predsedu HZDS Vladimíra Mečiara a podpredsedu vlády Ivana Mikloša (SDKÚ). Mikloš takéto obvinenie odmieta a "zvažuje ďalšie právne kroky". Hovorca HZDS Igor Žvach označil tvrdenia predsedu Smeru za trápne a ďalej ich nechce komentovať.
    Fica podľa jeho slov nezaujíma, či nahrávky telefonátov podnikateľa Jána Badžgoňa vznikli legálne, problém vidí v tom, že ich obsah nikto presvedčivo nevyvrátil. Podľa Fica by si mala SDKÚ a jej šéf uvedomiť, že nevysvetlenými väzbami na záujmové skupiny destabilizujú demokratický systém a "sú vo výkonoch svojich ústavných funkcií ovládaní podnikateľskými skupinami bez voličskej legitimity".

    V návrhu uznesenia skupina poslancov žiada vládu, aby:
    -- účelovo neznižovala význam informácií potvrdzujúcich podozrenia o existencii korupcie
    -- do 30 dní od prijatia uznesenia predložila návrh opatrení vedúcich k prešetreniu informácií a podozrení o existencii korupcie vedúcej k obohacovaniu politikov a k financovaniu politických strán
    -- národnej rade do 30 dní od prijatia uznesenia predložila vyhodnotenie účinnosti prijatých vládnych programov na boj proti korupcii
    -- nepokračovala v príprave na privatizáciu ďalších strategických podnikov

    menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
    05. október 2024 04:29