StoryEditor

Fico vyrazil do útoku maďarskou kartou

14.05.2010, 00:00

Maďarsko, Maďari, maďarské občianstvo - tieto slová včera zaznievali z úst premiéra Roberta Fica nepretržite. Zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej odsúdil zákon o dvojakom občianstve maďarských Slovákov. O ňom má už dnes na svojej ustanovujúcej schôdzi rokovať maďarský parlament.

 

Zákon by dovolil našim spoluobčanom z juhu Slovenska prijať maďarské občianstvo bez toho, aby sa na ich území predtým zdržiavali či žili. Fico ho označil za priame nebezpečenstvo pre náš štát spoza Dunaja. "Ja varujem pred prijatím tohto zákona. Varujem!,“ dôrazne vyhlásil premiér.

Nahrávka na smeč
Analytici vidia za konaním premiéra Fica len jedno - a to vyťahovanie maďarskej karty pred blížiacimi sa júnovými voľbami do Národnej rady. "To sa dá chápať len v predvolebnom kontexte. Z pohľadu Fica a Slotu je tento zákon výborná nahrávka na smeč,“ povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Dodal, že politické sily v Maďarsku sú objektívne najväčší spojenci predsedu SNS Jána Slotu a Fica.

Premiér je pri dvojakom občianstve slovenských občanov nekompromisný, pri slovách maďarských politikov mu vraj chodí mráz po chrbte. Prekáža mu, že náš sused túto otázku vôbec nekonzultoval s našou krajinou, a tým porušil medzištátnu zmluvu. Fico trvá na tom, že by sme mali potom prijať zákon, ktorý Maďarom žijúcim na Slovensku v prípade prijatia aj maďarského občianstva, odoberie to slovenské. Nemohli by potom ako občania susedného štátu pracovať v štátnej správe, na polícii či v súdnictve.

Koaliční partneri Smeru, SNS aj ĽS-HZDS, dávajú Ficovi za pravdu. "Buď budeš slovenský občan, alebo maďarský občan,“ povedal predseda národniarov Slota. Už oddnes vraj začnú organizovať protesty proti snahám o dvojaké občianstvo. Podľa SNS šéf víťaznej maďarskej strany Fidesz Viktor Orbán mal toto načasované tak, aby presvedčil Maďarov na Slovensku, aby o mesiac volili SMK.

Fidesz pomáha SMK?
To, že Orbán chce nahnať SMK Pála Csákyho hlasy, si myslí aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Csáky a spol. sa totiž "zbratali“ s Fideszom a niektorí maďarskí politici už nahlas hovorili o pomoci SMK v slovenských voľbách. "Je to len moje tušenie, no myslím si, že konanie Fideszu má vyburcovať voličov SMK,“ hovorí Bugár. Dvojaké občianstvo mu však neprekáža a ukazuje na iné európske štáty, kde to funguje. Podpredseda SMK Gyula Bárdos odmieta, že im Fidesz naháňa voličov. "Je to totálna hlúposť.“ S dvojakým občianstvom SMK súhlasí, a to, že zákon chcú Maďari schvaľovať hneď na prvej schôdzi nového parlamentu, je vraj ich suverénne právo. Bárdos sa na premiérove vyhlásenia pozerá ako na predvolebnú agitáciu Smeru.

To isté si myslí aj volebná líderka opozičnej SDKÚ-DS Iveta Radičová. "Je to pokus opäť raz priniesť a prehlušiť podstatné dôležité témy tejto krajiny tzv. maďarskou kartou.“ Dodala, že na Slovensku budú platiť iba zákony, ktoré schváli náš parlament. SDKÚ tiež zdôraznila, že bude ochraňovať národno-štátne záujmy a odsúdila aroganciu, s akou Maďarsko Slovensku plánovaný zákon oznámilo.
Naopak, predseda KDH Ján Figeľ včera ostro odsúdil plán Maďarska na dvojaké občianstvo a pridal sa tak k Ficovi. "Je mi ľúto, že nová vláda v Maďarsku takto otvára agendu medzi Slovenskom a Maďarskom. Zvyšuje to nedôveru a nedorozumenia.“

01 - Modified: 2003-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oválna pečať EÚ pre Mecom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 09:31