StoryEditor

Ako zarobiť na voľbách? Tipujte

20.05.2010, 00:00

Staviť 330 eur na politické strany a vyhrať -- aj tak sa dá prilepšiť si k výplate. Jeden tipujúci tak už urobil a túto sumu stavil na KDH, že získa v júnových parlamentných voľbách viac percent ako SaS. O tri týždne tak môže vyhrať navyše 165 eur.

Nakombinovať si môžete hocijaké dve politické strany a nielen to, možností na tipovanie je viac. Je to podobné ako pri športových udalostiach. "Vypísali sme tipovanie na víťaza volieb, na dvojice strán, ktoré strany sa dostanú do parlamentu, volebnú účasť alebo percentá, ktoré získajú strany," povedal HN Ján Poláš z kurzového oddelenia stávkovej spoločnosti Victory Tip. Táto firma vypísala tipovanie na voľby ako prvá, pridať sa však majú aj ďalšie spoločnosti -- Niké v prvý júnový deň a na povolenie od ministerstva financií čaká momentálne spoločnosť Fortuna. Ak ho dostane, tiež chce spustiť stávkovanie prvého júna. Na internetovej stránke Victory Tip nájdete možnosti, na čo a ako si staviť a tiež aktuálne kurzy politických strán.

Na Smere sa zarobiť nedá
Súčasná najsilnejšia strana Smer-SD má najmenej výhodný kurz (1,5). A to logicky preto, že má takmer isté víťazstvo vo voľbách. Keď si naň napríklad stavíte sto eur, získate k dobru len päťeurovku navyše. Doteraz si na parlamentné voľby tipovali ľudia predovšetkým na dvojicu Smer verzus najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS.
Podávať tikety môžete až do začiatku volieb do 12. júna. Online sa to nedá. "Cez internet sa to nedá, tipujúci musí prísť osobne do našej stávkovej kancelárie," hovorí Poláš. Politici sa na stávkovanie ako dopadnú voľby, pozerajú zväčša zhovievavo. Podpredseda ĽS-HZDS Jozef Habánik tipovaniu neholduje, no ani ho neodsudzuje. "Tomu, kto nejaké peniaze vyhrá, to prajem," povedal pre HN.

Vyhrať sa dajú tisíce
Aj pred štyrmi rokmi sa tipovalo, ktorá strana ako dopadne vo voľbách do Národnej rady. Bolo to vtedy prvýkrát oficiálne. Pýtali sme sa, či si výherca stavil na víťaznú stranu Smer, to nám presne Poláš nevedel povedať. "Nemusel tam byť len Smer, mohla tam byť napríklad SDKÚ proti SNS," objasňuje Poláš. Najvyšší vklad bol pred poslednými voľbami 30-tisíc korún.

V minulých voľbách spoločnosť Tipos prijala stávky za zhruba milión korún. Najviac vyhrali tí, ktorí tipovali, že KDH získa menej ako 10 percent. Prehru skúsili zase tí, ktorí si tipli, že HZDS budem mať viac ako 13 percent. V Tipose bola vtedy najvyššia stávka 98-tisíc korún na víťazstvo Smeru. Objavil sa tam aj rekordér s pätnástimi tiketmi, ktorý vyhral skoro 220-tisíc korún. Tieto voľby Tipos nevypíše tipovanie na politické strany.


Na čom sa dá najviac vyhrať podľa kurzov Victory Tip
Voľby vyhrá strana Paliho Kapurková 999,00
(rovnaký kurz je aj na ĽS-Naše Slovensko, Združenie robotníkov Slovenska, Alianciu za Európu národov, Stranu rómskej koalície, Európsku demokratickú stranu, Novú demokraciu, Únia Strana pre Slovensko)
Víťazom sa stane KSS 500,00
(rovnaký kurz je aj na SDĽ)
Vyhrá SMK 100,00
(rovnaký kurz je na Most-Híd a ĽS-HZDS)
SNS bude víťazom volieb 40,00
Vo voľbách zvíťazí KDH 25,00
(rovnaký kurz je aj na SaS)
SDKÚ-DS skončí s lepším volebným výsledkom ako Smer-SD 6,30
Víťazom volieb bude SDKÚ-DS 5,00
ĽS-HZDS skončí lepšie ako KDH 4,65
SNS bude lepšia ako SDKÚ 2,95
KDH predbehne SDKÚ 2,93
SaS bude lepšia ako SDKÚ 2,93
SDKÚ získa pod 12 percent 2,70
KDH bude mať menej ako 7,5 percenta 2,70
SNS predbehne KDH 2,70
ĽS-HZDS predbehne SNS 2,52
SMK skončí lepšie ako Most-Híd 2,52
Smer získa viac ako 35 percent 2,37
.
.
.
Voľby vyhrá Smer-SD 1,5

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 09:25