StoryEditor

Sulík pre HN: S Dzurindom vo vláde problém nemám

17.05.2010, 00:00
Mikuláša Dzurindu pred voľbami odmietol, po voľbách by však nemal problém s ním sedieť vo vláde. Premiérom byť nechce, láka ho post ministra financí. Richard Sulík

Keď pravica uvažovala o svojom predvolebnom spojení, odmietli ste spoločnú kandidátku s SDKÚ, ak by jej lídrom bol Mikuláš Dzurinda. Za lepšiu líderku ste vtedy označili Ivetu Radičovú. Dzurinda ustúpil, nahradila ho Radičová - a SDKÚ ste odmietli opäť. Prečo? Nebolo to tak trochu pokrytecké?
Mikuláš Dzurinda však neodišiel pre to, že už dospel k poznaniu, že tam bol dlho a ľudia ho nechceli vidieť. Ale z iných dôvodov.



On predsa povedal, že nebude kandidovať aj preto, aby zvýšil šance na spojenie pravice.
Fico ho donútil odísť, tak keď odchádzal, povedal aj tento argument. Ale skutočnosť je predsa tá, že odišiel pre úplne iné veci (po útokoch Roberta Fica na financovanie SDKÚ - pozn. red.), ktoré nesúviseli s nami. My sme predtým povedali, že dobre, ale chceme hovoriť do toho, kto bude v čele kandidátky, keďže má byť spoločná. To bola pochopiteľná požiadavka. Vtedy nebola splnená a bola označená ako neseriózna.

Vaša požiadavka však bola v podstate splnená výmenou Dzurindu za Radičovú. Odmietli ste však aj tú. To nebolo neseriózne?
My sme neodmietli Radičovú, my sme odmietli spoločnú kandidátku, lebo sme mali obavy, čo ešte všetko Fico na SDKÚ povyťahuje. Nechceli sme byť namočení vo veciach, s ktorými vonkoncom nemáme nič do činenia. Ja som ani vtedy nesúhlasil s tým, že pravica sa musí spájať, aby bola silnejšia.

Prečo si to myslíte?
Dnes je vidieť, že pravici prospieva tá rozmanitosť a pravicový volič má oveľa väčší výber. A keď ten vývoj pôjde takto ďalej, tak Fico dovládol. Už dnes sú SDKÚ, KDH a SaS silnejšie ako on.

Neodmietli ste SDKÚ aj preto, že ak by ste sa spojili, lídrom pravice by sa stala Radičová a vy by ste ostali v jej tieni?
Nie, pretože SaS neašpiruje na to, aby stavala premiéra.

Ani keby ste boli najsilnejšou pravicovou stranou, čo v tejto chvíli nie je nereálne?
Ja osobne nemám ambíciu stať sa premiérom.

A niekto iný z vašej strany?
Celá takáto diskusia je bezpredmetná. My sme nová strana a keď tu nechceme ostať len na jedno volebné obdobie, tak nám prospeje, keď nebudeme rásť príliš rýchlo.

Kto by potom mal byť premiérom pravicovej vlády?
Počkáme na výsledky volieb a na to, kto koľko bude mať čo do toho rozprávať.

Vy osobne sa kde vidíte po voľbách, ak sa pravici podarí vyhrať?
Ak by k tomu malo dôjsť, ja by som sa celkom rád videl na ministerstve financií.

V boji o tento post však zrejme budete mať silného konkurenta - Ivana Mikloša z SDKÚ.
To neznamená, že všetky moje predstavy musia byť naplnené. A uvidíme, aké ambície má vlastne Ivan Mikloš.

Dali by ste si takú podmienku - ak nemá SaS premiéra, tak chce post ministra financií?
Teraz budem cez médiá odkazovať podmienky? Vnútorný hlas mi odkazuje: "Riško, buď opatrný pri týchto otázkach, si na tenkom ľade.“

Dzurindu ste pred voľbami odmietli. SDKÚ však podľa informácií HN s ním v budúcej vláde počíta na post ministra zahraničných vecí. Vedeli by ste vedľa neho sedieť v jednej vláde?
Áno.

Prečo ste ho potom odmietli ako lídra spoločnej kandidátky?
- Mali sme obavu, že keď on bude viesť kandidátku, uškodí to nám všetkým - a že dohromady získame toľko hlasov, koľko by oni získali sami bez nás. Vláda je však meraná v prvom rade na základe výsledkov práce. A keď napríklad vláda, v ktorej bude aj Dzurinda, dosiahne napríklad zníženie deficitu bez toho, aby musela zvyšovať dane, tak to bude prospešné.

Takže Dzurinda môže byť podľa vás ešte pre štát prínosom?
- Minimálne má skúsenosti, ktoré mu nikto neodopiera. Ale to je interná záležitosť SDKÚ.

 

 


Nebudete mať problém vládnuť s SDKÚ? Veď ste odmietli spoločnú kandidátku kvôli jej spornému financovaniu. Potom to už problém nebude?
- Tie podozrenia spájané s SDKÚ, samozrejme, nebudú spratané zo sveta, ale po voľbách to budú musieť vysvetľovať len oni. Na spoločnej kandidátke by sme to museli vysvetľovať aj my, to bola naša obava.
 
Smer ste z povolebnej spolupráce jednoznačne odmietli. Je však pravda, že zhruba tretina vašich voličov sú bývalí voliči Smeru...
...áno a tí by nám asi zazlievali, keby sme išli s Ficom vládnuť.

Ale ide o voličov, ktorí sa našli v Smere a neskôr v SaS. Čiže akoby tieto dve strany mali niečo spoločné. Prečo ich potom úplne odmietate?
- Pri akýchkoľvek dvoch stranách nájdete nejaké spoločné body. Aj medzi nami a SNS nájdete spoločné to, že sme proti pôžičke Grécku. Smer na čele s Ficom je ako celok zodpovedný za nebývalý morálny úpadok. Tu sa kradne na každom rohu, lietajú provízie.

Poznáte bližšie tú tretinu voličov, ktorá k vám prišla zo Smeru? Kto sú to?
- Sú to sklamaní voliči Smeru, ktorí sú vo svojej podstate stredopraví. Tento stredopravý priestor SDKÚ vypratala úplne bez boja v roku 2006 reformami, ktoré robili. Niektoré z nich sa robili veľmi krátkozrako a necitlivo. A na tomto potom žil Fico.

Ktoré z Dzurindových reforiem boli urobené zle?
- Napríklad bola znížená základná dávka v hmotnej núdzi na polovicu. Zo dňa na deň. Urobili to úplne zbytočne, na tom sa neušetrili rádovo žiadne miliardy. Samozrejme, potom keď Fico vykrikoval, že sú to krajne nesociálne reformy, tak v tomto bode mal pravdu.

Po voľbách ste chvíľu radili práve Ficovmu ministrovi financií Jánovi Počiatkovi. Vy ste vtedy verili politike Smeru?
- Nie, nemal som nejaké veľké ilúzie. Mal som zo začiatku dojem, že tí politici za Smer sa snažia aspoň budiť dojem, že majú snahu po sebe niečo zanechať alebo to aspoň tak hrozne nepokaziť. Ale o tú ilúziu som definitívne prišiel.

Čo vás však priviedlo k myšlienke radiť ministrovi Smeru?
- Mojou motiváciou bolo hlavne to, aby Fico "nerozobral“ daňovú reformu. A to sa mi podarilo. Lebo keď som u Počiatka v roku 2006 nastúpil, boli úplne vážne plány zaviesť 25-percentnú sadzbu pre ľudí, ktorí zarábajú viac ako milión, daň z dividend, darovania. Jedno horšie ako druhé. Toto sa však podarilo postupne všetko spratať zo sveta.

 

 


Dúfali ste, že presvedčíte Počiatka na vlajkovú loď vašej agendy - odvodový bonus. No nepodarilo sa...
To sa dá krásne predať ako ľavicový projekt. Občanovi garantuje životné minimum, ktoré mu nikto nezoberie, keď začne zarábať. Veľká choroba všetkých sociálnych systémov v Európe je tá, keď nemáte príjem a štát sa o vás postará, no keď ho začnete mať, tak štát vám to, čím sa postaral, zoberie. Pokiaľ to je tak, že štát sa o vás postará 300 eurami a vy začnete mať príjem tisíc, tak tých 300 oželiete. Lenže reálny život takto nefunguje, ten príjem zo 70 percent nemáte preto, lebo nemáte kvalifikáciu, pracovné návyky a keď začnete pracovať, nebude dostávať tisíc, ale 300. Každý súdny človek si vyberie 300 bez práce a toto je tá bariéra. Odvodový bonus vám tých 300 nechá a len ich začne postupne znižovať.

Odvodový bonus je pre vás zásadná vec. V prípade, že budete môcť byť súčasťou novej vlády, budete trvať na tom, aby bol v programovom vyhlásení vlády?
Áno. Môžeme sa ešte baviť o nejakých parametrických nastaveniach, ale ten základný systém je pre mňa podstatná vec.

Je to až taká zásadná podmienka, že by ste aj odmietli účasť vo vláde, ak by sa do vládneho programu nedostal?
Nemyslím si, že to príde až tak na hranu noža. Je to však pre nás podstatná otázka.

Ako chcete poraziť Fica?
- Fico je už porazený.

Kde beriete tú istotu?
- Už to vedia aj oni a sú z toho veľmi nervózni. Jediné, čo môže Fica zachrániť, je, že sa HZDS dostane do parlamentu.

Čo ak mu však bude stačiť na zostavenie vlády aj SNS?
- To sa len ukáže, ale dôležité bude pre Smer HZDS.

Ste si však úplne istý aj pri pravicových partneroch? Neobávate sa, že napríklad KDH vás "podrazí“ a pôjde so Smerom?
- To, že KDH je ochotné vládnuť so Smerom, to neznamená, že ja to vnímam ako podraz. Ak Fico zistí, že vie zostaviť vládu s SNS a HZDS, tak potom dá prednosť vláde s KDH a ešte niekým. Keď nedokáže s SNS a HZDS zostaviť vládu, logicky vyplýva, že zostaviť ju dokáže pravica. Ak bude mať KDH na výber, tak ako 12-percentná strana nepôjde s 32-percentnou obludou, aby ho udupala.

Ale odkiaľ beriete istotu, že sa dostane do parlamentu Most či SMK, ktorých podľa všetkého budete potrebovať na vládnutie?
- Ja beriem len istotu, že my tri pravicové strany SDKÚ, KDH a SaS porazíme Fica. Ale HZDS nám to môže ešte skomplikovať.

Čo ak nastane situácia, že pravica bude potrebovať HZDS na to, aby mohla zostaviť vládu? Išli by ste s Mečiarom?
- My nie, my by sme zrejme nešli s tými, ktorí dnes vládnu.

Ak by ste mohli poraziť Fica iba s pomocou HZDS, naozaj by ste do toho nešli?
- Ja si myslím, že k takejto situácii ani vôbec nepríde.

 


Kto je Richard Sulík
Ekonóm a politik. V roku 1991 sa vrátil z emigrácie v Nemecku. Jeho diplomová práca sa stala základom daňovej reformy, ktorá zaviedla rovnú daň 19 %. Robil poradcu ministrom financií Ivanovi Miklošovi z SDKÚ-DS (2002 - 2003) a Jánovi Počiatkovi zo Smeru-SD (2006 - 2007). Neskôr založil pravicovo-liberálnu stranu Sloboda a Solidarita, ktorá má dnes preferencie od 9,2 % (Polis) až po 11,6 % (MVK).

 

01 - Modified: 2003-11-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyčerpá priemysel granty v prvom kole?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 09:29