StoryEditor

Valentovič sa po schválení novely zákona o ZP neobáva medzinárodného súdu

08.08.2007, 16:25
Autor:
TASRTASR

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič sa ani po schválení novely zákona o zdravotných poisťovniach (ZP) neobáva prípadného medzinárodného súdu, na ktoré by sa mohli v tejto súvislosti ZP obrátiť.
Zmena zákona predpisuje ZP, aby prípadný zisk vrátili späť do zdravotného systému a nemohli ho použiť na vlastné účely. Valentovič je presvedčený, že ak by aj k arbitráži prišlo, poisťovne by tam neuspeli.
Premiér Robert Fico dnes po rokovaní vlády uviedol, že predmetná legislatívna úprava je tak principiálna vec, akým bol Zákonník práce. Podľa jeho slov ide o jeden z prvých návrhov, ktorým chce súčasná vláda zmeniť trhový a ziskový charakter systému zdravotného poistenia na verejnoprávny.
Po novom by súkromné akciové spoločnosti, ktoré od ľudí vyberajú zdravotné poistenie, mali mať tieto prostriedky iba v správe, a nie vo vlastníctve. "Je to naša filozofia, pre nás zdravie nie je tovar. Nedomnievame sa, že je možné vytvárať zisk a nechávať ho v súkromných rukách," zdôraznil predseda vlády.
Valentovič dodal, že vláda trvá na tom, aby akýkoľvek kladný hospodársky výsledok ZP mohol byť použitý len na úhradu zdravotnej starostlivosti. "Je nelogické, ak systém zápasí s nedostatkom finančných prostriedkov a my si v týchto podmienkach dovolíme, aby časť financií pochádzajúca z verejných zdrojov odchádzala mimo systém. Tomu chceme zabrániť."
Novela zákona zároveň zníži výšku správneho fondu, z ktorého si ZP financujú svoju činnosť zo štyroch na tri percentá. Premiér poznamenal, že to prinesie ďalšie pomerne významné úspory, ktoré budú použité v zdravotníctve.
Šéf rezortu zdravotníctva sa domnieva, že trojpercentnú hranicu ZP zvládnu a žiadnym spôsobom to neobmedzí ich fungovanie alebo činnosť. Poukázal, že existuje veľa oblastí, v ktorých by mohli šetriť. Podľa jeho slov ide napríklad o obmedzenie marketingových aktivít či právnych služieb.
Fico upozornil, že prijatím tejto zmeny zákona nepríde k zvýhodneniu alebo nezvýhodneniu niektorej zo ZP, keďže všetky budú mať naďalej charakter akciových spoločností. Skonštatoval, že k danému návrhu nemali ich koaliční partneri nijaké pripomienky a vyjadril presvedčenie, že bude mať podporu v parlamente. "Najpodstatnejšia vec je dostať verejné zdroje pod verejnú kontrolu," uzavrel Fico.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 08:01