StoryEditor

Búrka zanechala trištvrte milióna m3 kalamitného dreva v lesoch

24.08.2007, 16:42
Autor:
TASRTASR

Viac ako trištvrte milióna metrov kubických (m3) kalamitného dreva v lesoch v správe banskobystrického štátneho podniku Lesy SR zanechala po sebe prudká nočná búrka, ktorá sa prehnala nad územím Slovenska v noci zo štvrtka na piatok.
Najväčšie škody víchrica napáchala v lesoch v odštepných závodoch Liptovský Hrádok (500 000 m3 kalamitného dreva), Rimavská Sobota (200 000 m3), Beňuš (50 000 m3) a Čierny Balog (40 000 m3).
Lesníci začali dnes odstraňovať následky veternej kalamity. Prednostne likvidujú spadnuté kmene blokujúce prístupové cesty k rekreačným zariadeniam, chatám a horárňam. Mnohé doliny sú pre polámané a popadané kmene stromov dosiaľ neprístupné. Lesníci spolupracujú s pracovníkmi energetických spoločností pri odstraňovaní stromov, ktoré poškodili elektrické vedenie, a tým prerušili dodávku elektriny.
"Odhad objemu kalamitného dreva je len predbežný," povedal špecialista na ochranu lesa z generálneho riaditeľstva Lesov SR Ján Kovalčík. Dodal, že začiatkom budúceho týždňa plánujú vykonať letecké snímkovanie, ktoré poskytne presnejšiu informáciu o skutočnom rozsahu kalamity.
Lesníci vyzývajú návštevníkov lesa, aby sa v záujme ochrany svojho zdravia radšej vyhli kalamitou postihnutým porastom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 13:15