StoryEditor

Zakon o Hlinkovi ide do parlamentu

13.09.2007, 13:28
Slovenská národná strana na dnešnej tlačovej konferencii oznámila, že v priebehu dnešného dňa v parlamente podá návrh zákona o zásluhách Andreja Hlinku. Zároveň informovala o postupe návrhu deklarácie Národnej rady o nedotknuteľnosti denacifikačných povojnových dekrétov.

"Myslíme si, že Andrej Hlinka je natoľko významná osobnosť Slovenska, že si zaslúži samostatný zákon... Obraz Andreja Hlinku sme dali na tisíckorunáčku, avšak nedali sme mu priestor v duchovnom svete," zdôraznila prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Zákon by mal zároveň potvrdiť Andrejovi Hlinkovi čestný titul "otec slovenského národa". "Andrej Hlinka nebol pre Slovákov ani ľavičiar, ani pravičiar, ani liberál, ani konzervatívec. Bol pre nich jednoducho otcom národa a takýto vzťah k nemu by mali mať i demokraticky volení zástupcovia, ktorí sedia ako poslanci v parlamente," dodala podpredsedníčka strany. SNS je presvedčená, že zákon bude prijatý a prejde naprieč celým politickým spektrom.

SNS v súčasnosti rokuje o návrhu zákona s Kresťanskodemokratickým hnutím, ktorého traja poslanci, Vladimír Palko, František Mikloško a Pavol Minárik, chcú do parlamentu predložiť podobný návrh zákona. SNS prijíma túto aktivitu pozitívne, podľa Anny Belousovovej však návrh zákona KDH plne nevystihuje zásluhy Andreja Hlinku v posilnení štátneho povedomia a politickej štátnosti Slovákov doma a v zahraničí. "Návrh zákona zdôrazňuje len národovectvo Andreja Hlinku, návrh SNS je komplexnejší," uviedla.

Zároveň pripomenula, že SNS ohlásila zákon ako prvá. KDH sa podľa nej snaží vykrádaním SNS upútať voličov v čase, keď nemajú dosť vlastných tém.

Kritikom návrhu sa nepozdával paragraf päť navrhovaného zákona o Andrejovi Hlinkovi, v ktorom je zakotvená trestnoprávna zodpovednosť za spochybňovanie jeho osobnosti. Ako uviedla Anna Belousovová, SNS je pripravená rokovať aj o tomto paragrafe a s najväčšou pravdepodobnosťou sa v konečnej verzii zákona neobjaví. Predseda poslaneckého klubu pripustil, že uvedený bod je v deklarácií duplicitný, pretože ho v súčasnej legislatíve nahrádzajú zákony o ochrane zosnulých osobností.

Rafael Rafaj, predseda poslaneckého klubu SNS, informoval o návrhu uznesenia Národnej rady o prijatí deklarácie o nedotknuteľnosti denacifikačných dokumentov (Benešove dekréty), ktorými sa usporiadali pomery po skončení druhej svetovej vojny na Slovensku. V koalícií je podľa Rafaja problematika vyriešená, v súčasnosti strana rokuje s opozíciou, ktorá má až na Stranu maďarskej koalície, podobný záujem.

Bod číslo tri návrhu deklarácie hovorí: "Majetkové a právne vzťahy, ktoré vyplynuli z denacifikačných dekrétov sú nespochybniteľné, nedotknuteľné a nemenné." Tento text je podľa jeho slov kompatibilný s textom, ktorý v roku 2003 prijala Česká republika. Rafaj odmietol námietky, že Benešove dekréty zakladajú kolektívnu vinu vyhlásením, že už v čase po druhej svetovej vojne mal problematický dekrét číslo 33, týkajúci sa občianstva, päť výnimiek, takže nemohol zakladať kolektívnu vinu. Výnimky napríklad stanovili, že na občanov Maďarska a Nemecka, ktorí sa nepostavili proti českému a slovenskému národu, prípadne sa aktívne zapojili do boja proti fašizmu a totalitnému režimu, sa uvedené dekréty nevzťahovali.

O návrhoch SNS by mal parlament definitívne rozhodnúť na svojej budúcej schôdzi.

ANKETASNS podá návrh zákona o zásluhách Andreja Hlinku. Považujete tento zákon za: - potrebný 27 (11%) - nepotrebný 213 (89%) Hlasovalo 240 ľudí, aj vy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. október 2024 21:02