StoryEditor

Parlament schválil nedotknuteľnosť Benešových dekrétov

21.09.2007, 07:59
Autor:
TASRTASR

Parlament dnes schválil uznesenie o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov k usporiadaniu pomerov po druhej svetovej vojne na Slovensku z dielne poslancov SNS. Zo 141 prítomných zákonodarcov hlasovalo 140. Návrh podporilo 120 poslancov, 20 poslancov SMK hlasovalo proti, nehlasoval Pavol Minárik z KDH.
Do právneho poriadku SR zahrnul parlament aj smernice Rady Európskeho spoločenstva a schválil návrh zákona o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch.
Hranica zákazu zhromažďovania sa skrátila zo 100 metrov od budovy NR SR alebo od miest, kde parlament rokuje, na 50 metrov, keďže sa takto stanovený okruh v minulosti nedodržiaval. Vyplýva to zo schváleného návrhu novely zákona o zhromažďovacom práve.
Schválená je aj novela zákona o poskytnutí jednorazového peňažného príspevku osobám zaradeným v rokoch 1948 až 1954 do vojenských táborov nútených prác, tzv. Pomocných technických práporov (PTP), a pozostalým manželkám po týchto osobách.
Parlament schválil návrh skupiny poslancov na vydanie zákona o Slovenskom Červenom kríži (SČK), ktorý ho definuje ako jedinú národnú spoločnosť Červeného kríža pôsobiacu na území Slovenskej republiky a ako nezávislú právnickú osobu so sídlom v Bratislave.
Zo štátneho podniku Slovenská plavba dunajská, š. p., a časti rozpočtovej organizácie Štátna plavebná správa vznikne akciová spoločnosť. Vyplýva to z novely zákona o vnútrozemskej plavbe, ktorú dnes schválil parlament.
Tretí rok členstva SR v Európskej únii sa niesol v znamení ekonomického rastu. Predovšetkým makroekonomické ukazovatele zaznamenali rast hrubého domáceho produktu. SR sa zaradila k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám EÚ, pribudli zahraničné investície, vznikli nové podniky a nové pracovné miesta. Vyplýva to zo správy o treťom roku členstva SR v EÚ, ktorú dnes schválil parlament.
NR SR vzala na vedomie správu o Národnom lesníckom programe, správu o priebehu odstraňovania následkov živelnej pohromy a o postupe prác pri obnove území postihnutých živelnou pohromou, informáciu o vydaných aproximačných nariadeniach vlády SR v prvom polroku 2007 a o zámere prijímania aproximačných nariadení vlády SR v druhom polroku 2007.
V NR SR sa diskutovalo aj o návrhu zákona o prídavku na dieťa a o správe a vývoji finančného trhu za rok 2006. Vzruch v sále spôsobil predseda ĽS-HZDS, ktorý navrhol preložiť rokovanie o návrhu zákona o sociálnom poistení na nasledujúcu schôdzu. K návrhu ĽS-HZDS sa pripojili poslanecké kluby KDH a SDKÚ-DS.
Súčasťou štvrtkovej schôdze je obligátna Hodina otázok a odpovedí, počas ktorej vyjadril predseda vlády Robert Fico želanie, aby zahraničné materské firmy Dôchodkových správcovských spoločností ručili za vklady sporiteľov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. september 2024 05:55