Monika JankovskáTASR/J. Krošlák
StoryEditor

Sudcovská rada reaguje na akciu Víchrica. Jej členovia budú rokovať o ďalšom postupe

28.10.2020, 18:40
Autor:
TASRTASR
Pri akcii s krycím názvom Víchrica zadržala NAKA v stredu viaceré osoby.

Sudcovská rada Okresného súdu (OS) Bratislava I disponuje informáciami o zadržaní sudcov len z médií, nesúhlasí však s akýmkoľvek konaním sudcov ohrozujúcim dôveryhodnosť, nezávislosť a nestrannosť súdu.

Uvádza sa to v uznesení Sudcovskej rady OS Bratislava I, ktoré rada prijala v stredu elektronickým hlasovaním, povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

"K medializovaným informáciám týkajúcim sa našich kolegýň uvádzame, že naše vedomosti o ich zadržaní sú v tomto okamihu limitované výlučne informáciami získanými z médií. Opakovane zdôrazňujeme, že nesúhlasíme s akýmkoľvek konaním sudcov ohrozujúcim dôveryhodnosť, nezávislosť a nestrannosť súdu a apelujeme na orgány činné v trestnom konaní, aby vykonali kroky smerujúce k ochrane týchto základných hodnôt," uvádza sa v uznesení.

Sudcovská rada OS Bratislava I po doplnení ďalších informácií zvolá svoje zasadnutie, kde členovia rady rozhodnú o ďalšom postupe a krokoch.

Podobne aj predseda OS Bratislava I Ján Golian nedisponuje žiadnymi informáciami o zadržaní sudkyne OS Bratislava I Otílie Dolákovej a nemôže voči nej vykonávať zatiaľ žiadne kroky.

Na margo zadržania bývalej podpredsedníčky Okresného súdu Bratislava I Kataríny Bartalskej Golian pripomenul, že Bartalskej už bol po jej zadržaní, po marcovej akcii NAKA pod názvom Búrka, pozastavený výkon funkcie sudcu.

Pri akcii s krycím názvom Víchrica zadržala NAKA v stredu viaceré osoby. Médiá informujú, že medzi zadržanými sú bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová, sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun či bývalá podpredsedníčka OS Bratislava I Bartalská. Zadržaný má byť aj právnik Zoroslav Kollár či spomínaná bratislavská sudkyňa Doláková.

01 - Modified: 2024-09-25 12:49:38 - Feat.: - Title: Rezort vnútra podľa opozície pri zrušení NAKA porušil zákon, ministerstvo to odmieta 02 - Modified: 2024-09-16 17:05:10 - Feat.: - Title: Nadácia Zastavme korupciu spochybňuje postup pri rušení NAKA, polícia deklaruje zákonnosť 03 - Modified: 2024-09-01 06:27:19 - Feat.: - Title: Národná kriminálna agentúra zanikla, nahradia ju tri nové útvary 04 - Modified: 2024-08-30 12:49:08 - Feat.: - Title: Inšpirovali sa v Česku. Solák predstavil veľké zmeny v polícii, NAKA nahradia tri nové útvary 05 - Modified: 2024-08-16 10:42:54 - Feat.: - Title: NAKA zanikne od septembra. Solák tvrdí, že počet policajtov zostane rovnaký
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 14:39