Najskôr kuracie prsia, teraz chladené kuracie štvrte. Štátni veterinári našli v slovenských prevádzkach počas uplynulého týždňa dve nevyhovujúce vzorky mäsa.
Obe boli na náš trh dovezené zo susedného Poľska. „V rámci cielenej kontroly potravín odobrala regionálna veterinárna a potravinová správa Liptovský Mikuláš v Predajni mäsa a mäsových výrobkov v Liptovskom Mikuláši vzorku chladených kuracích štvrtí,“ objasňujú kontrolóri.
Mikrobiologickým vyšetrením tejto vzorky následne zistili prítomnosť baktérie Salmonely enterica. Tá sa zaraďuje medzi patogénne, teda pre človeka nebezpečné formy.
Do slovenskej prevádzky doviezla mäso poľská firma Kabanos Kojs Miroslaw I Joanna Kojs – Kowalczyk. Podľa inšpektorov je výrobok po dobe spotreby.
Čo sa týka prvej spornej donášky z konca minulého týždňa, tú si preklepli banskobystrickí veterinári. V tamojšom mäsiarstve na Spojovej ulici bola totiž tiež zistená prítomnosť salmonely. Kuracie prsia dodala na náš trh firma Handlowo-Produkcyjna JANAS. Produkt bol však tiež po dobe spotreby.
„ Zodpovednú firmu budú inšpektori pokutovať,“ tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva.