StoryEditor

Ekofórum považuje poslanecké návrhy o ochrane prírody a živočíchov za účelové

25.06.2007, 14:23
Autor:
TASRTASR

Sieť environmentálnych organizácií Ekofórum považuje rozdelenie návrhov na zmeny zákona o ochrane prírody a zákona o ochrane voľne žijúcich živočíchov na časti, ktoré predložili poslanci ako poslanecké návrhy a na časti, ktoré naďalej pripravuje Ministerstvo životného prostredia SR, za účelový krok. Národná rada SR prerokuje oba návrhy na svojom utorkovom zasadnutí.
Cieľom rozdelenia je podľa Ekofóra presadenie návrhov ustanovení, ktoré by boli v prípade absolvovania celého legislatívneho procesu podrobené veľkej a oprávnenej kritike. Oba poslanecké návrhy predstavujú spolu s pozmeňovacími návrhmi rozsiahle zmeny zákonov, ktoré sú komplikované a naviazané na dohovory a európske smernice, konštatuje Ekofórum. "V prípade, že parlament tieto návrhy schváli, požiadame Európsku komisiu, aby posúdila ich súlad so smernicami. Vyhneme sa tak prípadnému porušovaniu európskej legislatívy, ak by sa zákony v tejto podobe uplatňovali," uviedol Rastislav Rybanič zo SOS/BirdLife Slovensko pre TASR.
Ochranári sa domnievajú, že pozmeňovací návrh poslanca za Smer-SD Mariana Záhumenského k novele zákona o ochrane prírody je týmto spôsobom predložený účelovo so zámerom presadiť návrhy ustanovení o zonácii národných parkov. Podľa nich by prijatie návrhu upravujúceho zonáciu s možnosťou vytvorenia podzón umožnilo zásahy aj v navrhovanej bezzásahovej zóne A v Tatranskom národnom parku (TANAP). S tým nesúhlasí Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré tvrdí, že rozdelenie na podzóny sa v TANAP-e nevyužije.
Návrh zmeny zákona o ochrane prírody je taktiež v rozpore s Ramsarskou konvenciou, pretože vypúšťa ustanovenie na ochranu mokradí, tvrdí Ekofórum. Ochranári si zároveň myslia, že je aj v rozpore s Aarhuským dohovorom, z dôvodu oslabenia postavenia aktívnych občanov združených v mimovládnych neziskových organizáciách v správnych konaniach týkajúcich sa ochrany prírody. Súčasný inštitút plného účastníctva bude v prípade schválenia návrhu zmenený na zúčastnené osoby. Návrh zmeny zákona o CITES zas skomplikuje dosahovanie cieľov dohovoru o CITES a príslušných nariadení EÚ, domnieva sa Ekofórum.
Vypracovaním pozmeňovacieho návrhu k poslaneckému návrhu novely zákona o ochrane prírody poverili na stretnutí v Národnom lesníckom centre vo Zvolene 27. apríla generálneho riaditeľa sekcie lesníckej Ministerstva pôdohospodárstva SR Mariána Ondrejčáka a generálneho riaditeľa sekcie ochrany prírody a krajiny MŽP SR Stanislava Klauča.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. júl 2024 09:48