Problémy s hygienou malo vlani v susednom Česku viacero ázijských reštaurácií. Štyri z nich doplatili najmä na špinu v kuchyni a neporiadok -- kontrolóri Českej obchodnej inšpekcii preto zatvorili reštaurácie v Prahe, Brne, Českých Budějoviciach a v Plzni. Okrem špiny išlo aj o neumyté riady či nastavené pasce na myši, to všetko vyústilo do blokových pokút za desiatky tisíc korún. Iba o niečo lepšia je situácia na Slovensku. "Tam, kde to spotrebiteľ nevidí, nebola hygiena vždy v poriadku," tvrdí Ľubomír Opálka zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. Úrad verejného zdravotníctva si posvietil na 27 miestnych čínskych reštaurácií. "Nebolo to také hrozné ako v Česku. Poväčšine šlo o nevhodné zamrazovanie už predvarených potravín, nesprávne skladovanie potravín, ale aj porušenia osobnej či prevádzkovej hygieny," vysvetľuje vedúca odboru hygieny a výživy bratislavského úradu Erika Žákovičová. Takisto sa im neveľmi pozdávala odborná spôsobilosť čínskych kuchárov. Takmer 60 si vlani otestovali. "Kontroly, ktoré sme vykonali, nepreukázali nič závažné," tvrdí hygienička Margita Kaplánová z Košíc. Ľudia tam môžu využiť pohostinnosť štyroch čínskych reštaurácií. Regionálne úrady verejného zdravotníctva pritom robia kontroly hygieny v reštauračných zariadeniach prinajmenšom dvakrát ročne. Počas letných sezón, keď je pravdepodobnosť rozšírenia rôznych nákaz vyššia, sú kontroly zhustené. Úrad môže taktiež preveriť hygienu reštaurácií aj na základe konkrétnych podnetov obyvateľstva.