StoryEditor

V Prešove rozhodne súd, inak vládne pokoj

10.04.2006, 00:00

K štrajku sa v piatok pridali aj zdravotníci v bardejovskej a prešovskej nemocnici. Lekári a sestry vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, ktorí ako prví na Slovensku vyhlásili ešte 18. januára štrajkovú pohotovosť so zámerom vyšších platov o 35 percent, si obliekli reflexné vesty či modré stužky. Niekoľko desiatok z nich sa stretlo pod oknami riaditeľa nemocnice a poslanca Národnej rady SR Petra Biroša. Ten označil štrajk za divoký. "Štrajkujúci nemajú čo hľadať v nemocnici. Chceli by štrajkovať len počas pracovnej doby. Počas víkendov a nočných zmien, keď sa lepšie zarába, vtedy by chceli slúžiť. Ani ryba, ani rak," povedal Biroš.
Aj preto sa obrátil na súd, aby vydal predbežné opatrenie o nezákonnosti štrajku. Druhá strana s tým síce rátala, no šéfa odborárov v prešovskej nemocnici Štefana Hudačka prekvapila rýchlosťou, s akou to ich šéf urobil. Okresný súd v Prešove už návrh dostal, sudca musí rozhodnúť do 30 dní.

Prešovu pomôžu ostatní
Biroš pripustil, že na začiatku sa k štrajku hlásilo približne tisíc zamestnancov nemocnice. Podľa neho si to mnohí rozmysleli, len čo ich upozornil, že potom nebudú dostávať mzdy. "Keď sa im vysvetlili právne kroky, seriózne, a, zdôrazňujem, bez vyhrážania upozornili na to, že aké právne kroky môžu nasledovať a za čo sú vlastne zodpovední, z podpísaných hárkov sa húfne odpisovali. Odhadujeme, že v štrajku môže byť tristo ľudí," dodal riaditeľ prešovskej nemocnice. V nej pracuje vyše dvetisíc ľudí, z toho asi 1 400 zdravotníkov. Napriek tomu sa vedenie tohto zdravotníckeho zariadenia pripravilo aj na krízový variant: pokiaľ by skutočne nezvládli nápor pacientov, budú ich prevážať na ošetrenie do okolitých nemocníc, napríklad aj do Košíc. Doteraz žiadne problémy nezaznamenali.

Idylka v Bardejove
Naopak, v bardejovskej Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba sa štrajkujúci zdravotníci stretli s pochopením svojich nadriadených. "Uznali naše právo na štrajk, dohodli sme sa veľmi korektne, že pacientov to neohrozí. Štrajk je najviac viditeľný na oddeleniach, kde sú dlhodobo plánované vyšetrenia alebo operácie, ktoré sa dajú preložiť na iný termín. Ja som práve na operačnom sále, lebo prišli pacienti so zlomeninami nôh, ktoré sa musia ošetriť. Kolegovia ráno robili cisársky rez," opísala nám v piatok situáciu šéfka miestnych odborov Renáta Švecová. "Pacient, ktorý si vyžaduje urgentnú, neodkladnú starostlivosť, sa nemusí obávať, že bude poškodený," doplnil Michal Peteja, zástupca primára oddelenia chronickej intenzívnej medicíny. Svoj názor vyjadrujú vizitkami s označením Štrajk.

V Nitre vládne solidarita
Bez výraznejších zmien oproti bežnému režimu sa rozbehol aj štrajk v nitrianskej fakultnej nemocnici. Lekári a zdravotnícky personál nastúpili do práce ako po iné dni. Všetky ambulancie posilnili skúsenými lekármi, ktorí konzultujú jednotlivé prípady a rozhodujú o akútnosti stavu pacienta. Napriek štrajku vykonali viacero operácií a desiatky odborných vyšetrení. Podľa predsedu štrajkového výboru Emila Bakoša je situácia na jednotlivých oddeleniach pokojná a štrajk prijímajú s pochopením aj samotní pacienti. Tvrdí, že väčšina z nich je so zdravotníkmi solidárna. Potom, čo nemocnica vstúpila do štrajku, nezaznamenali žiadnu sťažnosť pacienta na nesprávny postup lekárov. V Nitre sa do štrajku zapojilo vyše 800 z celkového počtu 1 100 zdravotníckych pracovníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 06:30