StoryEditor

KDH dalo ultimátum, pád vlády však nehrozí

05.02.2006, 23:00

Vládna koalícia stojí pred ďalšou skúškou stability. Kresťanskí demokrati cez víkend pohrozili, že ak na najbližšom zasadnutí vlády nebude predložená a schválená zmluva o výhrade svedomia, odídu z vládnej koalície. "Nechceme nič iné, len plnenie vládneho programu. Rozhodnutie má v rukách SDKÚ," odkázal svojmu koaličnému partnerovi predseda KDH Pavol Hrušovský.
Zmluvu blokuje minister zahraničných vecí Eduard Kukan z SDKÚ. Bez jeho podpisu totiž nemožno dokument predložiť na rokovanie kabinetu.
Dzurindova strana zatiaľ ultimátum nekomentuje -- výzvou kresťanských demokratov sa bude zaoberať na dnešnom zasadnutí svojho prezídia.
Politický analytik Pavol Marchevský však nevidí situáciu dramaticky -- obidve strany podľa neho dospejú k dohode. "Nájdu taký kompromis, aby ani jeden z aktérov nestratil svoju tvár," skonštatoval pre HN. Podobne vidí situáciu aj predseda SMK Béla Bugár: "Stále existuje možnosť dohody."
Ani prípadný odchod KDH z vlády by pravdepodobne nespôsobil predčasné voľby alebo znefunkčnenie vlády. Podľa Marchevského by sa zvyšok koalície mohol v parlamente oprieť o hlasy nezávislých poslancov alebo opozičného ĽS-HZDS. Túto možnosť už naznačil aj líder strany Vladimír Mečiar.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 03:32