StoryEditor

Rok 2005: Koalícia a opozícia ho vidia inak

26.12.2005, 23:00

Do konca roka už ostáva len niekoľko dní. Na konci roka zvyčajne nastáva čas obzrieť sa dozadu a bilancovať. Bol tok 2005 pre našu krajinu úspešný alebo nie? Čo dobré a, naopak, menej pozitívne nám priniesol? Na názor sme sa opýtali tých najpovolanejších -- ľudí, ktorí sa podieľajú na riadení našej krajiny.

Mikuláš Dzurinda (predseda SDKÚ)
-- Dnes už nemusíme hovoriť iba o nádeji a viere, že reformy prinesú výsledky. Máme istotu, že zaberajú. Niekde ich síce treba zlepšiť a doladiť, ale prinášajú prvé výsledky. Rovnako ma teší, že sme sa stali plnoprávnym, rovnocenným a veľmi aktívnym hráčom na európskom poli aj v širšom meradle.
-- Mrzí ma, že sme neskompletizovali reformu vysokého školstva. Mrzí ma tiež správanie jedného zo svojich bývalých kolegov a prvky, ktoré sa z jeho strany objavili na rokovaniach vlády. Potom sme museli prijať veľmi tvrdé a razantnejšie opatrenia.

Miklós Duray, výkonný podpredseda SMK
-- Reformy priniesli nový vietor do organizácie štátu a spoločnosti. Keby sme ich neurobili, o rok či dva by sme to boli nútení urobiť. Verím, že ich už čoskoro pocítia aj občania.
-- Ako človek som optimista, ako politik skôr skeptik. Reformy z hľadiska fiškálneho považujem za užitočné a na papieri vyzerajú pozitívne, ich výsledky však nepresvedčili občanov o tom, že boli dobré. Týka sa to tak reformy zdravotníctva, ako aj daňového systému. V prípade SMK sme neprežívali dobrý rok. Strana zanedbáva záujmy svojich voličov, voľby do VÚC dopadli neúspešne.

Július Brocka, podpredseda KDH
-- Bol to úspešný rok. V zahraničnej politike chcem vyzdvihnúť, že sme sa stali členom BR OSN. Reformy už prinášajú výsledky -- vysoký ekonomický rast, klesajúcu nezamestnanosť, príchod nových investorov. Sme príťažliví svojím stabilným ekonomickým, podnikateľským, ale aj politickým prostredím.
-- Nie všetko, čo sme si v koalícii zaumienili urobiť, sme stihli. Mrzí ma tiež, že politický profit z toho, čo sme tu urobili, nemali vládne strany, ale, naopak, populisti, komunisti, prípadne extrémisti. Je to aj naša chyba.

Robert Fico (predseda Smeru-SD)
-- Pozitívne hodnotím, že na Slovensku, ktorému vládnu pravicové strany, sa podarilo posilniť pozíciu Smeru--SD ako dôsledného opozičného, ľavicového subjektu. A to tak z hľadiska dôvery verejnosti, ale predovšetkým ako inej programovej a politickej alternatívy.
-- Za mimoriadne škodlivé pre Slovensko považujem, že sa tu vládlo za cenu kupovania poslancov. Druhé zásadné negatívum najvýstižnejšie pomenovali slovenskí biskupi, ktorí vo svojom vyhlásení k sociálno-ekonomickej situácii povedali, že bohatí sa stávajú bohatšími a chudobní sú čoraz chudobnejší.

Viliam Veteška (podpredseda ĽS-HZDS)
-- Chcem vyzdvihnúť niektoré reformy, ktoré prinášajú rast HDP, zníženú infláciu a začiatok vyššej podpory vedy a vzdelania. Keby som sa mal dotknúť našej strany, za úspech považujem, že sme ustáli úpadok preferencií a som presvedčený, že to už bude len lepšie.
-- Ešte nie všetci ľudia pocítili pozitíva reforiem. Priznávam, že to má svoje objektívne hľadisko. Negatívne tiež hodnotím pokles záujmu občanov o politické dianie u nás doma, čo ukázali posledné regionálne voľby. V prípade ĽS-HZDS ma nepotešil odchod viacerých poslancov.

Vladimír Ďaďo (šéf poslaneckého klubu KSS)
-- Končiaci rok priniesol skôr negatíva ako pozitíva. Keď mám spomenúť aspoň jedno pozitívum, tak azda to, že sme sa stali viac rešpektovanou krajinou v medzinárodnom meradle.
-- Politická situácia nie je dobrá, opozícia sa v NR SR nedokázala zjednotiť. Parlament prijímal zákony len vďaka nezávislým poslancom. Naši vojaci sú stále v Iraku. Nezamestnanosť neklesla, štatistické údaje nehovoria pravdu. Ak sa hovorí, že stúpla priemerná mzda, tak je to najmä vďaka tým, ktorí zarábajú vysoko nadpriemerne -- či už politici alebo topmanažéri.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 07:51