Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny. Ľudia stále dodržiavajú tradičné prvky stravy, ktoré v snahe o pestrosť upravujú do podoby baránka či novšie zajaca.
Pribúdajú však zákusky, sladkosti, čokoláda a rôzne druhy alkoholu. Tvrdí to etnologička Katarína Popelková z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied.
"Ústup veľkonočných zvykov neregistrujeme, skôr ide o zväčšenie ich škály. Prevažuje tendencia prenosu spôsobov veľkonočného sviatkovania z dedinského do mestského prostredia. To platí aj o škále a konzumácii veľkonočných jedál, ľudia prichádzajúci do miest dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z vidieckych lokalít, z ktorých prišli," uviedla etnologička.
Veľkonočné jedlá majú podľa etnologičky konzervatívny charakter, lebo sú spojené so sviatkom, ktorý vyžaduje dodržiavanie zvykov pri každoročnom opakovaní. K tradičným nápojom patrí pálenka a víno.
Spoločným základom jedál pre celé Slovensko je mäso, zväčša šunka. Okrem toho sú pre toto obdobie charakteristické jedlá z vajec, koláče, alkoholické nápoje, mladé rastliny a chren.
Obsah veľkonočného stola sa líši podľa regiónov. Podľa Popelkovej východne od Spišskej Novej Vsi sa pripravuje veľkonočný koláč nazývaný paska.
V oblasti stredného Slovenska sú tradičnými sviatočnými jedlami huspenina, polievka z kyslej kapusty, plnené jahňa alebo zajac so zemiakovým šalátom, ako aj kysnutý koláč.
"Na západnom Slovensku patrili medzi sviatočné jedlá pečené kozľa, plnené teľacie mäso, polievka z údeného mäsa, údená šunka so zemiakovým octovým šalátom a cvikla s chrenom. Zo sladkých jedál bol rozšírený kysnutý pletený koláč, vianočka či tvarohové a makové záviny potreté maslom," priblížila etnologička.
Na novinky upozornil aj šéfkuchár Daniel Hrivňák. "Za posledné roky k nám prichádza nový trend v gastronómii, ktorý pochádza priamo z Talianska. Kuracinu či hovädzinu nahrádzame jahňacinou a začína sa preferovať aj kozľacina. Do popredia sa dostáva aj cvikla, avšak aj napriek tomu, že obsahuje množstvo vitamínov, je to jesenno-zimná zelenina, a tak by sme mali siahať skôr po sezónnej zelenine a dodržiavať zákony prírody," povedal Hrivňák.
Ako doplnil, tradičná hrudka sa môže oživiť napríklad takým spôsobom, že kozie mlieko sa vymení za kravské.