StoryEditor

Minister chce trestať lekárov

23.03.2004, 23:00
Aj prípadným odobratím licencií sa minister zdravotníctva Rudolf Zajac chystá potrestať lekárov vyberajúcich od pacientov poplatky, ktoré nie sú v súlade so zákonom.

Minister zdravotníctva Rudolf Zajac sa chystá potrestať lekárov vyberajúcich od pacientov poplatky, ktoré nie sú v súlade so zákonom. V krajnom prípade je pripravený im odobrať licencie. Ministerstvo už začína prešetrovať prípady, o ktorých sa dozvedelo na základe sťažností pacientov, a ktorých paleta je veľmi pestrá. Od poplatku za vyšetrenie mimo ordinačných hodín, cez prednostné vyšetrenie v ambulanciách, kde je zároveň paradoxne zavedený systém časeniek, až po poplatok za pomoc pri akútnom ochorení mimo miesta trvalého bydliska len preto, že lekár nemá s poisťovňou pacienta zmluvný vzťah. Vari najvypuklejšie sú však päť- až desaťtisícové platby za lôžka v bratislavských pôrodniciach, hoci podľa ministra je v Bratislave aj po redukcii ešte vždy spolu voľných až 700 lôžok.
Ako chaos označil situáciu okolo poplatkov člen Asociácie súkromných lekárov Slovenska a prezident regionálnej lekárskej komory v Trnave Mário Moro. Podľa neho je legislatíva týkajúca sa poplatkov taká nejasná a nejednoznačná, že ak si dá lekár urobiť výklad zákonov, dostane toľko rôznych nálezov, koľkým právnickým kanceláriám túto službu zadá. Ako príklad uviedol informáciu z tlače, podľa ktorej sa za niektoré diagnózy neplatí, lebo patria do dispenzárnej starostlivosti. Zákon však podľa neho pri každej diagnóze stanovuje aj presný počet dispenzárnych prehliadok, takže ak pacientove návštevy tento počet prekročia, mal by poplatok platiť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 09:34