StoryEditor

Zneužívanie silových rezortov: realita či nezmysel?

23.08.2005, 00:00
Pokiaľ nedostaneme jasné a nespochybniteľné vysvetlenie, budeme žiadať vyvodenie politickej zodpovednosti," vyhlásil včera Rusko. Minister vnútra Vladimír Palko označil obvinenia, že KDH zneužíva silové rezorty, za strieľanie so slepými nábojmi.

Trestné stíhanie na objednávku. Nahováranie svedkov na účelovú výpoveď. Vyťahovanie dôkazov vytrhnutých z kontextu. Účelové preverovanie vybraných politických a finančných skupín. O takejto praxi na Úrade boja proti korupcii pod vedením exriaditeľa Jozefa Šáteka podľa ANO hovoria výpovede konkrétnych svedkov a bývalých vyšetrovateľov, ktoré má aliancia k dispozícii. Spomínané výpovede sa týkajú známych káuz, v ktorých mal Rusko údajne vydierať podnikateľa Františka Mojžiša a šéfa elektrární Miroslava Rapšíka. ANO bude žiadať od ministra vnútra KDH Vladimíra Palka podrobné a dôsledné vysvetlenie. "Pokiaľ nedostaneme jasné a nespochybniteľné vysvetlenie, budeme žiadať vyvodenie politickej zodpovednosti," vyhlásil včera Rusko. Minister vnútra Vladimír Palko označil obvinenia, že KDH zneužíva silové rezorty, za strieľanie so slepými nábojmi.
Vždy sa na to príde
Exminister vnútra a nezávislý poslanec Ivan Šimko pripúšťa, že políciu je možné politicky zneužiť. "Minister vnútra je vrchným šéfom rezortu, môže vydávať aj príkazy, ktoré nie sú vo verejnom záujme." Podľa neho sa však v demokratickom systéme takýto postup dá len veľmi ťažko utajiť. "Vždy na to niekto príde." Šimko však nevie o tom, že by KDH zneužívalo silové rezorty. "A to aj napriek tomu, že k mnohým rozhodnutiam v rámci týchto rezortov mám kritický postoj." Predseda opozičného ĽS-HZDS Vladimír Mečiar pred pár dňami vyhlásil - kresťanskí demokrati nesmú viac dostať silové rezorty. Podpredseda hnutia Milan Urbáni napriek tomu tvrdí, že ani ĽS-HZDS nemá informácie o zneužívaní silových zložiek. Neplatí to vraj však o minulosti. "My nezabúdame na prípady, keď bola polícia zneužitá na politické ciele." Pripomína najmä policajné predvedenie predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara z jeho penziónu Elektra na výsluch (ministrom bol vtedy Ladislav Pittner - pozn. red.) či kauzy exriaditeľa SIS Ivana Lexu.
Strach z rozsudku?
O pokusoch zneužiť silové rezorty hovorí ANO aj v súvislosti so súdnym sporom s KDH. Koaliční partneri sa súdia za tvrdenia predsedu aliancie Ruska, ktorý vyslovil podozrenie, že podnikateľ František Mojžiš daroval KDH 10 miliónov Sk. Súd stále prebieha. ANO podala v priebehu procesu niekoľko námietok proti zaujatosti sudcu. Dôvod? Po začatí súdneho konania došlo k zmene zákonného sudcu - toho podľa aliancie dosadil minister spravodlivosti Daniel Lipšic, teda funkcionár KDH. Kresťanskí demokrati si o postupe ANO myslia svoje. "Vnímame to ako strach Pavla Ruska z vynesenia rozsudku," uviedol Martin Krajčovič z tlačového odboru KDH.
Verejná mienka nereaguje
Obvinenia zo zneužívania polície verejnosť netrápia. V roku 2002, keď rezort vnútra prebral minister Palko, dôverovalo polícii iba 20 percent ľudí. Dnes je to už dvojnásobok. Podľa sociológa Pavla Haulíka kritika o údajnom neštandardnom využívaní silových zložiek občanov zväčša nezaujíma. "Verejnosť veľmi uvítala najmä fakt, že Palko vyhlásil nekompromisný boj proti kriminalite," vysvetľuje súčasnú 40-percentnú dôveryhodnosť polície. Ľudia podľa Haulíka oceňujú aj fakt, že rezort vnútra sa zbavuje policajtov, ktorí zneužívajú svoje kompetencie.

Rusko o zneužívaní polície
Kauza hotel Hubert
- minister Palko nechal políciou preveriť pravdepodobné stretnutie Ruska s údajným bossom podsvetia Mikulášom Černákom. V skutočnosti išlo o exministra hospodárstva Ľudovíta Černáka.
Rusko: "Tento krok považujeme za zneužitie polície pri získavaní možných diskreditačných informácií na koaličných partnerov."
Kauza odpočúvanie - v policajnom systéme sa objavila nahrávka telefonického rozhovoru Ruska s novinárom. V kauze boli obžalovaní traja príslušníci SIS, okresný súd ich však oslobodil.
Rusko: "Z nášho pohľadu bola použitá polícia na to, aby získavala zaujímavé, zvláštne a diskreditačné informácie o koaličných partneroch."
Kauza vydieranie podnikateľa Mojžiša - Rusko mal viackrát vydierať Františka Mojžiša "silou svojich médií". Polícia z veľkej časti už stíhanie zastavila.
Rusko: "Ide tu o politický obchod - o spojenie medzi Mojžišom a štátnou mocou proti politickým oponentom."
Kauza vydieranie šéfa elektrární - Rusko mal vydierať riaditeľa SE a. s. Miroslava Rapšíka. Stíhanie bolo zastavené. Samotný Rapšík vylúčil, že by ho Rusko vydieral.
Rusko: "Je úžasné, kam až sú schopní vyšetrovatelia zájsť pri plnení politickej objednávky!"
(Zdroj: médiá)

Vývoj dôveryhodnosti polície
2002 - asi 20 percent
2003 (júl) - 25 percent
2004 (január) - 38 percent
2004 (september) - 43 percent
2005 (apríl) - 40 percent
(Zdroj: ŠÚ SR)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 15:59