StoryEditor

Zmluva o výhrade svedomia? Až o pár rokov

11.08.2006, 00:00
Vláda nebude otvárať otázky citlivé pre cirkev. V tomto volebnom období by sa teda na stôl nemala dostať otázka interrupcií, zákona o registrovaných partnerstvách či zmluva o výhrade svedomia.

Vláda nebude otvárať otázky citlivé pre cirkev. V tomto volebnom období by sa teda na stôl nemala dostať otázka interrupcií, zákona o registrovaných partnerstvách či zmluva o výhrade svedomia. Práve tá spôsobila rozpad bývalej vlády a predčasné voľby - premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) odmietol zmluvu zaradiť na rokovanie vlády, KDH následne odstúpilo z koalície.

Nepísaná dohoda
Medzi vládou vedenou Robertom Ficom (Smer-SD) a katolíckou cirkvou existuje na túto tému nepísaná dohoda. Potvrdil to podpredseda vlády pre vedomostnú spoločnosť Dušan Čaplovič. "Na neoficiálnom stretnutí s predstaviteľmi cirkvi sme sa dohodli, že treba najskôr riešiť sociálne otázky a rozdiely v životnej úrovni obyvateľstva." Na oplátku zas Čaplovič sľúbil, že vláda nebude presadzovať zákon o registrovaných partnerstvách. "Nemáme to ani v programovom vyhlásení vlády."
Vicepremiér pritom uviedol, že Ján Chryzostom kardinál Korec na stretnutí s Ficom začiatkom júla netlačil na zmluvu o výhrade svedomia. "Vláda má teraz dosť problémov, až sa bojím, aby z nich nemala ťažkú hlavu. Akútnejšie je to, že niektorí naši ľudia nemajú čo položiť na stôl," povedal po stretnutí s Ficom Korec.

Na zmluve trváme
Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Marián Gavenda však tvrdí, že o žiadnej dohode s vládou nevie. "Možno sa takto dohodli s inými cirkvami. Zmluvu o výhrade svedomia presadzujú aj ostatné." Katolícka cirkev bola doteraz hlavným aktérom pri presadzovaní Vatikánskej zmluvy. Gavenda zdôraznil, že na jej prijatí budú trvať aj naďalej. "Je to zakotvené v Základnej zmluve so Svätou stolicou, a preto máme povinnosť ju prijať. Pre nás znamená znak dobrého spolužitia." Čaplovič však pripomína, tento záväzok nie je časovo ohraničený. "Termín na jej prijatie môže byť aj o desať rokov a cirkev sa predsa v takýchto zásadných veciach nikdy nehnala." Treba podľa neho vyčkať, kým sa vytvoria podmienky, aby spoločnosť túto tému prijala.

Opozícia je mimo
KDH, ktoré ešte ako koaličný partner zmluvu o výhrade svedomia presadzovalo, dnes na to páky nemá. "Aj keď o ňu máme stále záujem, vzhľadom na dnešnú politickú pozíciu to vidím ako nepredstaviteľné. Momentálne je to v kompetencii vlády," hovorí podpredseda KDH Martin Fronc. Spolieha sa pritom na to, že zmluvu majú na starosti vyjednávači Vatikánu a pokiaľ sa dohodnú texty, nebude mať vláda z diplomatických príčin možnosť meniť ju.

Smer zaostáva za ČSSD
Sociálni demokrati na Slovensku pritom v presadzovaní ľavicovej agendy nejdú v šľapajach svojich českých kolegov, napríklad v otázke registrovaných partnerstiev. Aj keď tento zákon prezident Václav Klaus vetoval, ČSSD sa podarilo presadiť, aby homosexuáli uzatvárali partnerstvá - môžu tak robiť od začiatku júla.
Čaplovič pripomenul, že zákon o registrovaných partnerstvách, podobne ako aj otázka interrupcií nie je pre nich prioritou. V budúcnosti by však chcel radšej hovoriť o financovaní cirkví.

O čom je Vatikánska zmluva a registrované partnerstvá
- Vatikánska zmluva by umožnila komukoľvek odmietnuť vykonať nejaký úkon, pokiaľ by to nebolo v súlade s jeho svedomím - lekár vykonanie interrupcií, umelých alebo asistovaných oplodnení, eutanázie či klonovania, učiteľ vyučovanie sexuálnej výchovy, zamestnanec prácu v nedeľu, sudca rozvod manželstva. V takejto podobe chceli zmluvu presadiť kresťanskí demokrati začiatkom tohto roka - narazili však na odpor SDKÚ-DS, čo vyústilo do rozpadu minulej vládnej koalície. SDKÚ zmluve vyčítalo, že porušuje suverenitu SR a spôsobuje nerovnosť občanov pred zákonom, lebo by zvýhodňovala katolíkov.
- Zákon o registrovanom partnerstve v Česku upravuje vznik a zánik zväzku medzi osobami rovnakého pohlavia. Norma homosexuálom zaručuje nárok dediť, rovnako ako u manželov, odmietnuť výpoveď na súde, ktorá by mohla partnerovi uškodiť, alebo zastupovať ho v konaniach na úradoch. Zákon však neumožňuje páru spoločné zdanenie, teda znížiť si dane, ak je jeden z partnerov bez práce. V prípade, že je partner cudzinec, nemá šancu získať rýchlejšie trvalý pobyt či občianstvo ako je to v prípade manželstva.

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z PKB bude Dexia 02 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Urobme si cenu 03 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Teroristi žijú z charity
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 03:26