31.01.2006, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Poslancom regionálnych parlamentov, ktorí nie sú dlhodobo uvoľnení na výkon funkcie, bude možné poskytnúť odmenu v každom roku najviac vo výške 20-násobku minimálnej mesačnej mzdy. Dnes je to asi 130-tisíc korún. Vyplýva to z novely zákona o samospráve vyšších územných celkov, ktorá nadobudne účinnosť 1. februára. Členovia komisií, ktorí nie sú poslancami, budú mať nárok na odmenu v maximálnej výške 10-násobku minimálnej mesačnej mzdy. (TASR)

O spolupráci
VÚC rokovali včera v Bratislave novozvolení župani s predstaviteľmi ministerstva vnútra. "Prejavili záujem o stretnutia s inými ministrami a my to budeme koordinovať," potvrdil minister vnútra Vladimír Palko. Do úvahy prichádza zdravotníctvo, školstvo, sociálne veci, regionálny rozvoj aj iné rezorty. Minister od vedení regionálnych samospráv požaduje dôkladnejšie pripravovať podklady z preneseného výkonu štátnej správy, podľa ktorých pripravuje materiály do vlády.(TASR)

Do konca tohto týždňa potrvá zápis budúcich prvákov na základných školách v Nitre. Rodičia detí potrebujú na zápis svoj občiansky preukaz a rodný list dieťaťa. Mesto je zriaďovateľom štrnástich základných škôl, ktoré v tomto školskom roku navštevuje 7 400 žiakov.
Do prvých tried nastúpilo v septembri 698 detí. Podľa očakávania počet prvákov v budúcom školskom roku opäť poklesne. Počet škôl poklesol o šesť zariadení. (TASR)

Po tragickom nešťastí
v poľských Katoviciach budú na príkaz ministra vnútra Vladimíra Palka kontrolovať strechy verejných budov aj slovenskí hasiči. Ak hasiči zistia nejaké poškodenie, budú naň upozorňovať majiteľov. Ministerstvo vnútra upozorňuje, že za stavby zodpovedajú majitelia budov. Kontrolu striech vykonávajú statické firmy, stavby prechádzajú kolaudáciou, ktorú vykonávajú stavebné úrady. (SITA)

Obyvatelia slovenských miest majú nízke environmentálne správanie a nízku mieru občianskej participácie v porovnaní s obyvateľmi ostatných krajín EÚ, no výrazne menej používajú automobily a viac chodia peši, na bicykloch a MHD. Sú kritickejší k stavu životného prostredia a v porovnaní s obyvateľmi európskych miest vyjadrujú menšiu mieru spokojnosti s kvalitou života v meste. Vyplýva to z výskumu, ktorý včera zverejnilo Regionálne environmentálne centrum Slovensko. (SITA)

Možnosť prespať v bratislavskom stanovom tábore využilo dovčera už viac ako 1 500 bezdomovcov. Za poslednú noc to bolo 160 ľudí bez domova, stúpa pritom počet žien. Na bezpečnosť v objekte a jeho okolí dohliadajú policajti spolu so psovodmi, príslušníci úradu civilnej ochrany a hasiči. Financovanie prevádzky stanového tábora pre bezdomovcov zabezpečuje samospráva v spolupráci s mimovládnymi organizáciami. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. júl 2024 22:44