Pixabay
StoryEditor

Koniec domáceho bravčového mäsa? Buď zasiahne štát, alebo sa staneme smetiskom, tvrdí Macho

09.11.2021, 11:17
Autor:
TASRTASR
Sektor ošípaných by potreboval na zachovanie podporu štátu 10 miliónov eur, tvrdí jeho predseda. Emil Macho upozorňuje na kritický stav chovu.

Sektor chovu ošípaných v Slovenskej republike by na svoje zachovanie potreboval štátnu podporu vo výške 10 miliónov eur.

Uviedol to na brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, za účasti riaditeľa Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO) Petra Poláka.

Pre každého skoro 40 kíl 

"Situácia na Slovensku je vážna. Vývoj čísel v chove ošípaných od roku 2001 po terajší rok je katastrofálny a skutočne dosahuje kritickú hranicu," priblížil Macho.

"Vieme, že bravčové mäso je symbolom slovenských domácností. Spotreba bravčového mäsa na obyvateľa je 37 kilogramov," konštatuje predseda. 

"Skutočne je reálna obava, že budúci rok nebudú na Slovensku žiadne prasnice. Mali sme ich asi 120-tisíc kusov v roku 2001, momentálne ich máme niečo vyše 30-tisíc kusov," spresnil.

Riešenie tejto situácie je podľa Macha veľmi jednoduché. "Buď táto krajina prijme fakt, že sa staneme smetiskom Európy a všetky prebytky, ktoré v Európe sú, sa budú voziť na Slovensko a my s tým nič neurobíme, alebo rýchlo zasiahneme."

Mínus 25 eur za každú ošípanú  

"Rýchlo sa dá zasiahnuť tak, že štát zadotuje chovateľov ošípaných. Chceme aj touto cestou hovoriť o čísle asi 10 miliónov eur, ktoré tento sektor každoročne zo štátnej pomoci potrebuje," povedal Macho. 

Uvedená suma sa podľa neho musí rozdeliť medzi chovateľov, spracovateľov a bitúnky, aby sa dotoval rozdiel medzi zahraničným a slovenským bravčovým mäsom.

Podľa Poláka na jednej ošípanej v dôsledku rastu nákladov chovatelia na Slovensku strácajú 25 eur.

"Ak zostane tento stav, ktorý je teraz, že sa sektoru nepomôže, tak len do konca tohto roka sa zníži počet prasníc o 15 percent. Spotreba na Slovensku je 37 kg bravčového na obyvateľa, z toho len 12 kg má slovenský pôvod."

"Ostatné mäso sa dováža z krajín EÚ aj z krajín mimo EÚ. Na udržanie, respektíve mierne zvýšenie doterajšej produkcie bravčoviny stačí málo - treba podporiť tento sektor," doplnil Polák.

01 - Modified: 2021-10-28 20:33:20 - Feat.: 0 - Title: Rozmáha sa nám nebezpečná baktéria v jedle. Oproti minulosti máme päťnásobne viac nakazeného tovaru 02 - Modified: 2021-11-05 13:45:17 - Feat.: 0 - Title: Ľudia, ktorí jedia mäso, majú nižšie úrovne depresie a úzkosti ako vegáni 03 - Modified: 2021-09-25 17:51:23 - Feat.: 0 - Title: Košický kraj vyhlásil druhé kolo výzvy na dotácie. Podporí desiatky projektov 04 - Modified: 2021-10-27 07:35:51 - Feat.: 0 - Title: Gastro v čiernych okresoch opäť krváca. Štát mu pomáha málo
01 - Modified: 2024-08-19 10:42:38 - Feat.: - Title: Rusko sa snaží využiť napätie a zvyšuje produkciu dôležitého artiklu do Číny. Môže oprášiť sovietske časy 02 - Modified: 2024-07-18 21:06:50 - Feat.: - Title: Čína sa pri vyšetrovaní dovozu bravčového mäsa z Únie zamerala na tri firmy. Reaguje tým na clá 03 - Modified: 2024-07-04 15:19:13 - Feat.: - Title: Biedronka nespôsobí nič pozitívne. Potraviny nie sú drahé, ak končia v košoch (rozhovor) 04 - Modified: 2024-06-17 10:01:35 - Feat.: - Title: Čína začala antidumpingové vyšetrovanie bravčového mäsa dovážaného z EÚ 05 - Modified: 2024-05-30 13:09:13 - Feat.: - Title: Novým predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa stal Andrej Gajdoš
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. november 2024 14:49