StoryEditor

Platí imunita? Polícia mlčí

01.02.2006, 23:00
Sporné nariadenie o priestupkovej imunite, ktoré vydal ešte bývalý policajný prezident Ján Pipta, už prešetruje Generálna prokuratúra. Len tá ho totiž môže zrušiť. "Stanovisko prokuratúry sme ešte nedostali," povedal hovorca policajného prezídia Martin Korch.

Sporné nariadenie o priestupkovej imunite, ktoré vydal ešte bývalý policajný prezident Ján Pipta, už prešetruje Generálna prokuratúra. Len tá ho totiž môže zrušiť. "Stanovisko prokuratúry sme ešte nedostali," povedal hovorca policajného prezídia Martin Korch. Tá podľa jej hovorkyne Jany Tökölyovej zatiaľ definitívnu odpoveď pre políciu nemá. Ústavný právnik Radoslav Procházka to vidí jednoznačne. "Toto nariadenie je v rozpore s ústavou."
Ideálne riešenie? Podľa právnika by sa malo sporné nariadenie zrušiť, policajti by tak začali priestupkový zákon uplatňovať aj voči poslancom . "Ak by s tým niektorí z nich mali problém, mohli by sa obrátiť na súd, ktorý by diskusiu o existencii či neexistencii priestupkovej imunity poslancov autoritatívne rozhodol." Podobný názor má aj poslankyňa Katarína Tóthová z ĽS-HZDS, považuje preto novelu ústavy za zbytočnú. "Ak by sa nariadenie policajného prezidenta zrušilo, prestala by existovať aj priestupková imunita poslancov a nemuseli by sme prijímať žiadne nové právne predpisy."
Koaliční poslanci oprášili tému priestupkovej imunity, keď v novembri 2005 spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu poslanec Ján Cuper (ĽS-HZDS). Úvahy o komplexnom riešení imunity zákonodarcov sa však už zo strany poslancov objavili aj predtým, vždy narazili na nezáujem poslancov. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic chcel dokonca imunitu zúžiť iba na beztrestnosť výrokov, ktoré odznejú na pôde parlamentu. Návrh neakceptovali ani koaliční partneri. Aj preto zriadili vládne strany komisiu, ktorá mala pripraviť kompromisný návrh. Podľa Lipšica sa však ani po dvoch mesiacoch nikam nedostali. Napriek tomu Lipšic pripustil, že sa o zúženie imunity pokúsi ešte v tomto volebnom období. "Návrh je pripravený," avizovala Ľubomíra Miklovičová z ministerstva.

Poslanecké priestupky
Október 2001 - Policajná hliadka zastavila poslanca NR SR Pála Farkasa (SMK). Podľa polície sa poslanec odmietol podrobiť dychovej skúške na alkohol, po čase z miesta odišiel a až v centre Bratislavy ho zadržali viaceré policajné hliadky. Farkas tvrdí, že po zastavení odovzdal hliadke všetky doklady, policajti ho však nechali čakať, dlhší čas si ho nevšímali, a preto z miesta odišiel.

Apríl 2004 - Poslanec NR SR Stanislav Kropilák (ANO) spôsobil dopravnú nehodu v Bratislave, keď narazil do dopravnej značky. Z miesta nehody ušiel, neskôr sa prihlásil na polícii. Šéf ANO Pavol Rusko neskôr Kropiláka obvinil, že v čase nehody bol pod vplyvom alkoholu. Kropilák to odmietol.

September 2004 - Poslanec NR SR Jozef Miklušičák (KDH) zrazil v obci Zákamenné, okres Námestovo, 41-ročného chodca Pavla F., ktorý mal v krvi 2,75 promile alkoholu. K nehode došlo, keď sa poslanec vracal domov z Bratislavy. Požitie alkoholu u vodiča polícia nezistila.

November 2005 - Poslanec NR SR za ĽS-HZDS Ján Cuper spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu. Polícia mu v krvi namerala viac ako 2 promile alkoholu, poslanec priznal iba "malé pivo".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. október 2024 19:48