StoryEditor

Maturity: Rodná reč nie je pre žiakov prioritou

04.04.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Maturitný týždeň sa začal včera slovenčinou, stredoškoláci písali slohové práce. Otvorenie obálok s témami bol na Gymnáziu J. Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave osobne skontrolovať minister školstva László Szigeti.

Maturitný týždeň sa začal včera slovenčinou, stredoškoláci písali slohové práce. Otvorenie obálok s témami bol na Gymnáziu J. Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave osobne skontrolovať minister školstva László Szigeti. Ten má v súvislosti so slohmi o čom premýšľať. Na všetkých stredných školách na Slovensku si totiž vyššiu maturitnú úroveň A zo slovenčiny vybralo len 6 percent žiakov, ostatní sa uspokojili s úrovňou B. "Žiaci si volia nižšiu úroveň, pretože im pri prijímačkách na vysoké školy stačí. Väčšina fakúlt doteraz výsledky novej maturity nezohľadňuje," vysvetľuje slovenčinárka Dagmar Ostrovská z Gymnázia L. Sáru v Bratislave. Tá spolu s kolegyňou Lýdiou Rybakovou z bratislavského Gymnázia sv. Uršule prišla na Vazovovu ako externá predsedníčka komisie. "Učivo zo slovenčiny by sa malo výrazne redukovať. Žiaci sú presýtení nadbytkom faktov na úkor skutočnej literatúry," povedala pre HN Rybaková. Literatúra pritom tvorí na stredných školách 80 percent učiva zo slovenčiny.

Učitelia: Učiva je veľa!
Podľa riaditeľky gymnázia na Vazovovej Gabriely Dorňákovej si zo 131 maturantov len 11 zvolilo sloh na úrovni A. Podľa nej si študenti uvedomili, že na väčšine vysokých škôl nie sú prijímačky zo slovenčiny. "Medzi žiakmi boli aj názory, že povinné maturity zo slovenčiny treba zrušiť. To by nebolo dobré riešenie," dodala. Podľa viacerých učiteľov je najvyšší čas zmeniť osnovy. "Spustili sme nové maturity. Obsah vyučovania sa však vôbec nezmenil. Postavili sme opäť strechu bez múrov," kritizuje súčasný stav riaditeľ Gymnázia na Bilíkovej ulici v Bratislave Milan Antala. Na tejto škole si úroveň A zo slovenčiny zvolilo 87 maturantov, zatiaľ čo úroveň B 65 žiakov. Podľa Antala je dôležité, aký vzťah k literatúre dokážu u žiakov učitelia rozvinúť. Zástupkyňa riaditeľa Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici Ľudmila Strmeňová je s maturitnými slohmi spokojná. "Úroveň A si u nás zvolilo 139, úroveň B 114 žiakov. V tomto roku boli navyše veľmi pekné témy." Podľa nej je problémom hodnotenie slohu, ktoré je subjektívne. "Zlepšilo sa aspoň to, že sa konkrétnejšie určili kritériá," povedala Strmeňová.

Hlas maturantov
Žiaci si mohli vybrať zo štyroch tém. Na úrovni B stačilo napísať 2 až 4 strany textu, na úrovni A 3 až 5 strán. Podľa maturanta Mariána z Vazovovej je sloh "ešte nič", horšie to bude s ústnymi skúškami zo slovenčiny. "Je toho strašne veľa. Veľa autorov a diel. Mali by to zredukovať aspoň o polovicu." Za redukciu učiva sa prihovárajú aj ďalší maturanti. "Maturita zo slovenčiny by určite mala byť. Je to rodný jazyk a patrí k všeobecnému rozhľadu. Ale nie je šťastné učiť sa to v takomto rozsahu," myslí si Elena Synková. Jej spolužiačka Jarmila Šuhajdová súhlasí. "Malo by to byť menej o údajoch a viac o samotných dielach. Učíme sa názvy diel a často nevieme, o čom sú. Maturita by mala byť povinná, len ju treba zmeniť. Sporný je sloh - ten nič nehovorí o inteligencii." Samuel Filípek tvrdí, že úroveň A zo slovenčiny je pre väčšinu maturantov zbytočná. "Možno by nemala byť povinná. A ak áno, tak v základnej podobe. Je toho totiž neprimerane veľa a navyše zastarané." Ďalší študent, Martin Klein, hovorí: "Nie je to ťažké na pochopenie, ale je toho kvantum. Musíme sa to doslova memorovať."

Písomná maturita zo slovenčiny:
- úroveň A: 3 778 maturantov
- úroveň B: 57 937 maturantov
Zdroj: MŠ SR

Aké slohové témy si maturanti vyberali:
- "Slová kníh nás vzrušia, dôležité je, aby nás zmenili." Konfucius (úvaha)
- Každá lavica niečo skrýva (rozprávanie)
- My sme my (charakteristika triedy, skupiny alebo generácie)
- "Bez rodiny sa človek trasie od zimy v nekonečnom vesmíre." A. Maurois (diskusný príspevok o význame rodiny v súčasnom svete)
Zdroj: MŠ SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. júl 2024 05:18