Nová štúdia zistila, že muži v produktívnom veku, ktorí pravidelne konzumujú takzvané trans tuky, majú horšiu pamäť. Štúdia, ktorú nedávno zverejnil časopis PLoS One, je prvá, čo spája tieto dve skutočnosti.
Vedci zo San Diego School of Medicine Kalifornskej univerzity poskytli svojimi zisteniami ďalší argument, prečo by sa mali trans-tuky odstrániť z potravinárskych výrobkov. Do štúdie bolo zapojených 1 018 účastníkov, ktorí vypĺňali podrobný dotazník o svojom stravovaní a spotrebe trans-tukov. Okrem toho podstúpili sériu testov, pri ktorých si mali pamätať slová.
Test prebiehal tak, že im ukazovali 104 kartičiek, pričom na každej bolo jedno slovo. 82 kartičiek malo slovo unikátne, na 22 sa opakovalo. Účastníci mali povedať, či slovo, ktoré vidia, je nové, alebo sa už opakuje. Analýza ukázala, že muži vo veku do 45 si v priemere zapamätali 86 slov. Toto číslo sa však znížilo o 0,76 slov s každým gramom trans-tuku navyše v ich strave. Muži s najvyššou spotrebou trans-tukov mali až o 14 percent horšiu pamäť, v porovnaní s tými, ktorí mali stravu s nulovým množstvom trans-tukov. Zaujímavé pritom bolo, že výsledky boli rovnaké aj po zohľadnení faktorov ako vek, cvičenie, vzdelanie či rasa.
ČO SÚ TO TRANS-TUKY
Trans-mastné kyseliny (z trans fatty acids, TFA) alebo takzvané trans-tuky sú jednou z foriem nenasýtených mastných kyselín. Nachádzajú sa v hovädzom, baraňom a jahňacom tuku, ako aj v mäse a mlieku týchto zvierat, v niektorých tukových nátierkach a pečive, napríklad koláčoch, krekroch, keksoch a vo vyprážaných potravinách (teda aj väčšine fast foodov). Viaceré štúdie potvrdili, že TFA zvyšujú hladinu takzvaného zlého cholesterolu v krvi, s čím súvisí napríklad zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení.
„Spojitosť trans-tukov s negatívnym vplyvom na správanie, náladu a niektoré ďalšie funkcie mozgu je už preukázaná. Až teraz sme však dokázali, že majú výrazný vplyv na pamäť,“ hovorí vedúca autorká štúdie Beatrice A. Golomb. Americký úrad na kontrolu potravín US Food and Drug Administration nedávno nariadil výrobcom potravín odstrániť umelé trans-tuky z ich produktov. Agentúra rozhodla, že táto prísada nie je pre ľudí bezpečná, pretože zvyšuje riziko vzniku ischemickej choroby srdca, čo vedie k tisícom smrteľných infarktov ročne.
Do troch rokov by tak mali byť minimálne v Spojených štátoch minulosťou. Trans-tuky sú pritom pomerne bežnou súčasťou potravinárskych výrobkov, pretože sú lacné a vylepšujú štruktúru či trvanlivosť.