Pre infarkt je typická zvieravá, pálčivá či tlaková, nepresne lokalizovaná bolesť za hrudnou kosťou.FOTO: Pixabay.com/Tumisu
StoryEditor

Skrytí zabijaci. Ako rozpoznať infarkt či zápal

26.08.2023, 00:00
  • Sú ako dobre ukrytá bomba. Tichúčko tikajú roky a niekedy dokonca desaťročia, no keď sa ozvú, môže byť neskoro.
  • Nie všetky ťažkosti nám telo dá najavo prudkou bolesťou bezprostredne po ich vzniku.
  • Obvykle však nič nezostane celkom bez náznakov. Kedy teda spozornieť?

Každý z nás už pravdepodobne zažil pocit, keď mal hrdlo zapálené tak veľmi, že prehĺtanie slín bolo čistým utrpením. Alebo nepríjemnú bolesť, ktorá sprevádza každé porezanie sa do prsta. Či do krvi odrený otlak na päte z nových topánok.

Sú to nepríjemnosti, ktoré nám znižujú komfort, pretože ich bezprostredne cítime. Obvykle však do niekoľkých dní ustúpia a okrem toho, že sú krátkodobé, nás nijako špeciálne neohrozujú. Nehrozia nám z nich trvalé následky.

No je tu mnoho o poznanie vážnejších rizík, o ktorých dlhý čas ani netušíme. Odohrávajú sa v našom vnútri, pomaly, plazivo a najmä dlho bezbolestne.

No keď prepuknú naplno, prekvapia svojou náhlosťou či intenzitou. A čo je najhoršie, môžu nám natrvalo poškodiť zdravie, ba dokonca nás stáť i život. Ktorí skrytí zabijaci nás ohrozujú a ako rozoznať ich príznaky?

Nuž, na začiatku si rovno povedzme, že existuje jeden účinný a jednoduchý spôsob, ako sa dá prevažná väčšina z nich eliminovať. Ste zvedaví na tú zázračnú „pilulku“?

Volá sa preventívna prehliadka. A nielen tá u všeobecného lekára. Ale i u gynekológa, urológa, dermatológa, prípadne iného špecialistu, pokiaľ už nejaké ťažkosti máte.

Minimálne raz ročne si niekoľko hodín na svoje zdravie určite vie nájsť každý. A dokáže zachraňovať životy. Pretože malý kaz sa opravuje ľahšie ako väčší a i vážnejšie choroby odhalené v ranom štádiu sa dajú liečiť s veľmi dobrými prognózami. No a kým si ich vybavíte a naplánujete, poďme sa pozrieť na to, čo si všímať dovtedy.

image

Analýza DNA: najnovší kľúč k zdraviu. Ako vám poznanie génov môže zachrániť život?

Dirigent tela

Keď sa 34-ročná Marianna rozhodla pol roka po pôrode svojho druhého syna začať opäť pravidelne cvičiť, pridala k tomu i návštevu nutričnej terapeutky.

„Počas tehotenstva som pribrala vyše dvadsať kíl a hoci som nečakala žiadne zázraky, predpokladala som, že podobne ako po prvom pôrode sa hmotnosť bude pomaly znižovať,“ opisuje mladá žena.

Napriek tomu, že dodržiavala cvičebný plán a jedla zdravo a vyvážene, ručička váhy ani po dvoch mesiacoch neukazovala žiadnu zmenu.

„Môj kondičný tréner len nechápavo krútil hlavou, lebo keď porovnával môj energetický príjem a výdaj, čísla sa mali začať meniť,“ krčí ramenami a dodáva, že ani ona sama neočakávala, že z nej budú kilá padať na počkanie, no aspoň malé naštartovanie metabolizmu áno.

Keďže sa tiež cítila unavená, poslal ju pre istotu za lekárkou, ktorá ju nasmerovala na endokrinológiu. Vyšetrenie ukázalo zníženú funkciu štítnej žľazy.

„Doktorka hovorila, že sa to, žiaľ, po tehotenstve občas stáva. Napokon i moja mama mala problémy so štítnou žľazou, a preto ma informácia až tak neprekvapila, hoci nepotešila,“ priznáva Marianna, ktorá ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-14 09:02:48 - Feat.: 0 - Title: Analýza DNA: najnovší kľúč k zdraviu. Ako vám poznanie génov môže zachrániť život? 02 - Modified: 2023-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chémia, éčka a superpotraviny: Čo nám v jedle naozaj škodí a čomu sa vyhýbať? 03 - Modified: 2023-05-24 11:25:55 - Feat.: 0 - Title: Nové aj osvedčené metódy: Ako si nezničiť srdce a ako spoznať, že vám hrozí infarkt
01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 14:09