Kým bude možné novú čokoládu kúpiť, bude to ešte nejaký čas trvať. ILUSTRAČNÉ FOTO: Unsplash
StoryEditor

Vedci objavili nový spôsob výroby čokolády. Má byť zdravšia a šetrnejšia k prostrediu

29.05.2024, 15:03
Autor:
ČTKČTK
  • Švajčiarski vedci vyvinuli nový spôsob výroby čokolády, ktorá by mala byť zdravšia a šetrnejšia k životnému prostrediu.
  • V novej receptúre sa využívajú okrem kakaových bôbov ešte ďalšie časti kakaového plodu.
  • Tie slúžia tiež čiastočne ako sladidlo.

„Náš proces využíva na výrobu čokolády ďalšie komponenty z kakaových plodov,“ uviedol vedecký tím okolo Kima Mishru zo Spolkovej vysokej technickej školy v Zürichu v časopise Nature Food.

image

Čokolatier pre HN: Pestovatelia kakaa by mali mať rovnaké postavenie ako máme my

Lepšie nutričné ​​hodnoty

Výsledný produkt má podobnú chuť ako obvyklá čokoláda, ale ponúka zároveň lepšie nutričné ​​hodnoty, obsahuje viac vlákniny a menší podiel nasýtených mastných kyselín.

Zároveň by tento spôsob výroby čokolády mohol výrazne znížiť potrebu pôdy na pestovanie kakaa „a s tým spojené otepľovanie povrchu zeme v porovnaní s priemernou európskou produkciou horkej čokolády“, stojí v článku.

Aj keď sú kakaové bôby - z ktorých sa čokoláda vyrába - len malou časťou plodu kakaovníka, je na ich produkciu potrebné veľké množstvo poľnohospodárskej plochy. A teda aj objem vyprodukovaných skleníkových plynov je v porovnaní s výsledným produktom získaným z plodov nepomerne vysoký.

Chuťovo porovnateľná

„Z toho dôvodu by mohol postup využívajúci väčšiu časť z kakaového plodu, ako sú dužina a šupka, viesť k redukcii dopadov na životné prostredie,“ uvádza výskumný tím. Podlhovastý plod kakaovníka - známy tiež ako kakaový struk - má tvrdú vonkajšiu vrstvu. Keď sa plod rozreže, je vidieť škrupinu a vo vnútri zoradené kakaové bôby, ktoré sú obklopené svetlou dužinou.

Drobní pestovatelia by mohli využiť novú čokoládu na predaj ďalších zložiek plodov, a získať tak ďalší zdroj príjmu, píšu výskumníci. Z exotického ovocia potom zostane nevyužitá iba vonkajšia šupka, ktorá sa podľa vedcov tradične používa predovšetkým ako palivo alebo na kompost.

Kým bude možné novú čokoládu kúpiť, bude to ešte nejaký čas trvať. „Ukázali sme, že naša čokoláda je atraktívna a chuťovo porovnateľná,“ hovorí Mishra. Zürišská technická vysoká škola už požiadala o patent na receptúru čokolády z kakaových strukov.

01 - Modified: 2024-05-17 13:36:57 - Feat.: 1 - Title: Ako sa posledné dni menili ceny? Obchody dali na jednu stranu mlieko či syry, na druhú čokoládu a sladkosti 02 - Modified: 2024-05-07 13:42:47 - Feat.: 0 - Title: Čokolatier pre HN: Pestovatelia kakaa by mali mať rovnaké postavenie ako máme my 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 04 - Modified: 2024-04-02 21:34:15 - Feat.: 0 - Title: Čokoláda je komodita ako zlato či ropa. Jej cena išla hore, sú za tým tieto dôvody
01 - Modified: 2024-09-17 12:20:56 - Feat.: - Title: Superbaktérie môžu do roku 2050 zabiť 40 miliónov ľudí, uvádza nová štúdia 02 - Modified: 2024-09-17 08:21:27 - Feat.: - Title: Pravidlá hygieny pri a po záplavách. Potraviny vyhoďte, bielizeň dezinfikujte 03 - Modified: 2024-09-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Po horúčavách prišlo náhle ochladenie. Odborník vysvetľuje, ako to vplýva na zdravie ľudí (rozhovor) 04 - Modified: 2024-09-16 14:08:48 - Feat.: - Title: Keď rozhodujú minúty. Prinášame jednoduché kroky, ako zachrániť život 05 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Miniatúrne hrozby pre naše zdravie. Ako eliminovať rizikové parazity a baktérie
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. september 2024 23:30