Ak by sa mamut vrátil do arktického prostredia, mohol by byť prínosom pre životné prostredie.FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Do štyroch rokov by mohli znova ožiť mamuty, dodo či vakovlk

11.10.2024, 16:25
Autor:
ČTKČTK
  • Technologická spoločnosť Colossal Biosciences, ktorá sídli v Dallase v americkom štáte Texas, verí, že už v roku 2028 by sa mohli na Zem vrátiť tvory vyhynutia v dávnych - aj nie tak dávnych - dobách.
  • Napríklad také mamuty srstnaté, dronte maurícijský či vakovlk.
  • A to všetko vďaka financiám od hollywoodskych hviezd, ako je Paris Hiltonová či Chris Hemsworth, napísal spravodajský portál Independent.

Spomínaná začínajúca firma sa sama označuje za prvú na svete usilujúcu sa o de-extinkciu, teda vytváranie organizmov spĺňajúcich charakteristiky druhu, ktorý je považovaný za vyhynutý alebo je výsledkom kríženia takých či príbuzných druhov. V súčasnosti vyvíja spôsob, ako oživiť základné gény vyhynutých zvierat.

Podľa portálu The Intercept získala táto texaská spoločnosť 235 miliónov dolárov od sponzorov, medzi ktorými sú okrem vyššie spomenutých aj ďalšie známe osobnosti vrátane motivačného rečníka Tonyho Robbinsa či spoluzakladateľa spoločnosti PayPal Petera Thiela. Prispela však aj americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

image

Mamuty možno vyhynuli pre alergiu na peľ, tvrdí nová štúdia

Do slonov indických

Generálny riaditeľ Colossal Biosciences Ben Lamm v rozhovore s Daily Mail prirovnal proces oživenia vyhynutých tvorov k obrátenému Jurskému parku. „Stanovili sme si termín pre nášho prvého mamuta na koniec roku 2028 av súčasnej dobe sme na dobrej ceste, čo je skvelé,“ povedal Lamm. Oživenie prehistorického obra podľa neho vyžaduje 22 mesiacov trvajúcu graviditu. „Ale vzhľadom na to, že ostatné druhy majú graviditu oveľa kratšiu, je veľmi pravdepodobné, že sa dočkáme iného druhu skôr ako mamuta,“ dodal.

Napríklad oživenie vakovlka tasmánskeho, ktorý vyhynul na začiatku 80. rokov 20. storočia, by podľa neho trvalo „iba týždne“. Vták dronte maurícijský, známy aj ako dodo, ktorý bol naposledy videný v roku 1600, by podľa Lamma potreboval asi jeden mesiac. „Domnievam sa, že je veľmi pravdepodobné, že do roku 2028 budeme nejaký druh mať, a bude to jeden z tých troch, o ktorých som hovoril,“ povedal Lamm.

Hoci mamut vyhynul zhruba pred 4000 rokmi, zdieľa toto veľké zviera 99,5 percenta génov so slonom indickým. Upravené gény a kmeňové bunky by boli spojené s vajíčkom samica slona indického. Mamut mohol dosahovať hmotnosť až šiestich ton. „Nevezmeme mamutie DNA a nezalepíme diery,“ povedal Lamm v narážke na katastrofický proces vykreslený v sci-fi románe Michaela Crichtona Jurský park z roku 1990 a následnej rovnomennej filmovej sérii. „Snažíme sa vpraviť gény mamutov do slonov indických.“

Skepsa vedeckej obce 

Spoločnosť vo vyhlásení zverejnenom na svojich stránkach upresnila, že potomok takto oplodnenej slonice bude odolnejší voči chladu so všetkými základnými biologickými znakmi mamuta srstnatého. „Bude chodiť ako mamut srstnatý, vyzerať ako mamut, vydávať zvuky ako mamut, ale hlavne bude schopný obývať rovnaký ekosystém, ktorý po vyhynutí mamutov osirel,“ dodala spoločnosť, ktorá tvrdí, že ak by sa tento tvor vrátil do arktického prostredia, mohol by byť prínosom pre životné prostredie.

„Mohol by pomôcť zvrátiť rýchle otepľovanie klímy - a čo je ešte dôležitejšie, mohol by chrániť arktický permafrost,“ uvádza Colossal Biosciences. „Návrat mamuta srstnatého znamená návrat lepšej Zeme.“ Zatiaľ čo sa Colossal Biosciences oháňa smelými predstavami, ako sa na Zem vrátia vtáky dodo a ďalšie dávno zmiznuté zvieratá, odborníci túto myšlienku označujú za obyčajné divadlo.

„De-extinkcia je vedecká rozprávka,“ povedal v roku 2022 denníku Sydney Morning Herald riaditeľ austrálskeho Centra pre starovekú DNA Jeremy Austin. Snahy o oživenie mamutov srstnatých stavajú skôr na mediálnej pozornosti pre vedcov a menej na serióznej vede,“ povedal.

Lamm sa však nehodlá kvôli skepse vedeckej obce pripraviť o svoje sny. „Kritici, ktorí tvrdia, že de-extinkcia génov za účelom vytvorenia zástupných druhov je nemožná, sú kritici, ktorí jednoducho nie sú plne informovaní a nepoznajú vedu,“ povedal The Intercept. „Od prvého dňa máme jasno v tom, že pri obnove druhov budeme vyvíjať technológie, ktoré, ako dúfame, budú prospešné ako pre ľudskú zdravotnú starostlivosť, tak pre ochranu prírody,“ dodal.

Začiatkom októbra spoločnosť Colossal Biosciences oznámila, že založila neziskovú nadáciu, ktorá sa zameria na iniciatívy na ochranu prírody. Tie by podľa oznámenia mali využívať technológie vyvinuté spoločnosťou na rýchlu revolúciu v ochrane prírody a obnove ekosystémov.

01 - Modified: 2024-09-30 12:11:07 - Feat.: 0 - Title: Mamuty možno vyhynuli kvôli alergii na peľ, tvrdí nová štúdia 02 - Modified: 2024-02-06 15:36:36 - Feat.: 0 - Title: Niektoré druhy živočíchov strácame rýchlejšie ako znovuobjavujeme 03 - Modified: 2024-03-01 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klonovanie alebo genetické modifikácie. Ako bude možné stvoriť svoje lepšie ja 04 - Modified: 2024-01-24 08:49:02 - Feat.: 0 - Title: Praveké monštrum malo tri metre a štvrť tony. Veda teraz zistila, prečo vyhynuli obrovské opice 05 - Modified: 2023-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motýlia doba temna: Motýľom na Zemi ešte nikdy nebolo tak zle ako dnes
01 - Modified: 2024-10-11 10:53:48 - Feat.: - Title: Nasledujúcich päť rokov rozhodne o osude našej planéty, uvádza správa 02 - Modified: 2024-10-10 11:23:19 - Feat.: - Title: Dajú sa hurikány ako Milton ovládať? Vedci varujú pred zasahovaním do atmosféry 03 - Modified: 2024-10-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Do štyroch rokov by po našej planéte mohli opäť chodiť mamuty či dodo. Americkí vedci predstavili odvážne plány 04 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Zem mohla byť poslednú pol miliardu rokov teplejšia. Priemer vyšiel o desať stupňov viac ako dnes 05 - Modified: 2024-09-30 14:20:13 - Feat.: - Title: Extrémne počasie zasiahne 70 percent ľudí v nasledujúcich 20 rokoch, varuje výskum
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. október 2024 14:09