Genetika rozhoduje o našom fototype kože, to je už prvý z rizikových faktorov vzniku nádoru.FOTO: Pixabay
StoryEditor

Maliarske plátno pre vnútorné problémy. Čo všetko nám naznačí koža

  • Je najväčším orgánom nášho tela a dokáže nám toho o jeho zdraví veľa prezradiť.
  • Často si však nevšímame dôležité kontrolky či, naopak, venujeme neprimeranú pozornosť „zbytočnostiam“.
  • Ako teda správne rozkľúčovať ukryté infekcie či problémy vnútorných orgánov?

Existujú v zásade tri typy ľudí: tí prví chytajú paniku aj pri malom fliačiku na ruke či vyrážke na tvári a predstavujú si tie najhoršie možné scenáre. Druhých zas nerozhádže ani skutočnosť, keď si porania znamienko a ono im následne celkom zmizne z kože (a neskôr sa čudujú, keď sa stanú onkologickými pacientmi s mizivými vyhliadkami). A potom tretia skupina, asi najširšia, ktorá sa pohybuje medzi týmito extrémami.

Faktom však je, že k svojej koži a pokožke sa veľká časť z nás nespráva celkom predpisovo. Nebudeme tu zbytočne mravokárne robiť „bububu“, ale pozrieme sa na to, kedy zbystriť pozornosť, ktoré prejavy na koži neznesú zbytočný odklad, a i na to, čo sa nám snažia naznačiť.

image

Dermatologička: Trend nárastu rakoviny kože bude stúpať ďalších 20 rokov, ak svoje správanie nezastavíme

Čo dostanem do vienka

Prvou informáciou možno mnohých nepotešíme, ale to, akým spôsobom sa bude v priebehu života správať a vyvíjať naša koža, máme vo veľkej časti vrodené. „Genetická predispozícia zohráva významnú úlohu. Určuje, ako bude koža vyzerať v budúcnosti, aj to, ako bude starnúť – aj keď starnutie je komplexný proces, ktorý závisí nielen od vnútorných, ale aj od vonkajších faktorov,“ vysvetlila v rozhovore pre český magazín Téma dermatologička Naděžda Vojáčková.

„Genetika rozhoduje o našom fototype kože, to je už prvý z rizikových faktorov vzniku kožného nádoru. Rodíme sa tiež s určitými predispozíciami na kožné choroby, ako je napríklad atopický ekzém, čo je chronické zápalové ochorenie, ktorého základom je porucha kožnej bariéry,“ vyratúva špecialistka na takzvané materské znamienka a kožné nádory.

Do vienka teda od rodičov dostaneme balíček, v ktorom sú mnohé karty vopred rozdané. Dermatológovia však svorne upozorňujú, že tiež vo veľkej miere závisí od nás, ako s nimi budeme počas života hrať a či dokážeme využiť tromfy, ktoré nám súčasný výskum a medicína ponúkajú. V podobe účinnej kombinácie prevencie, starostlivosti o kožu a čoraz dokonalejších ochranných prostriedkov či liečiv a podporných prostriedkov na eventuálne riešenie problémov.

Aj preto podľa Vojáčkovej nemožno povedať „že svetlé fototypy jeden a dva (odborníci ich podľa intenzity farby kože, teda pigmentácie, rozlišujú šesť, pozn. red.) budú mať určite kožný nádor, a, naopak, že tmavé fototypy, čo je u nás kategória tri a štyri, ho mať nebudú.“

Stopercentne podľa nej neplatí ani to, že ak má napríklad otec kožný nádor, bude ho mať syn alebo dcéra. „No pri pozitívnych rodinných anamnézach sa určite odporúča sledovať potomkov viac ako bežnú populáciu. Tá istá zvýšená obozretnosť platí aj u ľudí so svetlou kožou,“ pokračuje.

Okrem už spomenutého k rizikovým faktorom patrí tiež fajčenie, stres, nadmerné slnenie a tiež životný štýl, ako je skladba stravy, dostatok tekutín aj pohybu, spánok, počas ktorého telo produkuje pre kožu dôležitý melatonín a rastový hormón. K rizikovej skupine patria tiež ľudia s nejakým kožným ochorením.

Rizikové spáleniny

Pokiaľ ste sa našli v predchádzajúcich riadko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-07 07:25:27 - Feat.: 0 - Title: Dermatologička: Trend nárastu rakoviny kože bude stúpať ďalších 20 rokov, ak svoje správanie nezastavíme 02 - Modified: 2024-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tlmočník reči tela: blahobyt nás otupil. Ako čítať jeho signály? 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď štítna žľaza spustí alarm. Ako zasahuje srdce či psychiku 04 - Modified: 2024-01-12 14:20:00 - Feat.: 0 - Title: Vedci našli potenciálnu liečbu akné bez vedľajších účinkov
01 - Modified: 2024-09-10 13:48:31 - Feat.: - Title: Recept na hydratovanú a hladkú pokožku? Skúste kombináciu kolagénu a jedinečných perál 02 - Modified: 2024-08-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty o rakovine kože, ktorým by ste rozhodne nemali veriť 03 - Modified: 2024-08-12 11:41:16 - Feat.: - Title: Koža si pamätá. Pribúdajú pacienti s rakovinou kože 04 - Modified: 2024-08-07 07:25:27 - Feat.: - Title: Dermatologička: Trend nárastu rakoviny kože bude stúpať ďalších 20 rokov, ak svoje správanie nezastavíme 05 - Modified: 2024-07-31 07:44:01 - Feat.: - Title: Muž žije s jednou z najhorších chorôb na svete, mal zomrieť dvojročný. Kožu má tenkú ako toaletný papier
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. september 2024 15:23