Peter Takáč, zo zoologický ústav, SAV, hmyz, červy, larvy, spoločnosť Scientica SNÍMKA: Pavol FuntÁlSNÍMKA: Pavol FuntÁl
StoryEditor

Entomológ Peter Takáč: Múčny červ chutí ako mandle, využitie hmyzu je celkovo veľmi široké.

01.04.2023, 00:00
  • Hmyz a všetko živé ho fascinovali odmalička.
  • Je však zástancom teórie, že vedecký výskum je dobrý vtedy, keď má praktické využitie.
  • Prečo na Slovensku založil najväčšiu farmu múch tse-tse v Európe, kedy sa jedlý hmyz dostane aj do nášho jedálnička a na čo všetko vieme ešte chrobáky využiť?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Keď sa povie hmyz, mnoho ľudí sa podvedome strasie, hoci ako deti sme sa bežne hrávali s dážďovkami či chrobákmi. Vo vás táto náklonnosť zostala do dospelosti?

Očividne áno (úsmev). Verte či neverte, ale ja som už na základnej škole presne vedel, že budem biológom, i keď som možno celkom nevedel, že skončím pri entomológii. Ale chodil som na biologické olympiády na základnej a neskôr na strednej škole, mnohé som vyhral a tak som sa na prírodovedeckú fakultu dostal bez prijímacích skúšok. Jednoducho som odmalička vedel, že toto bude moja parketa, ktorej sa chcem venovať.

To je obdivuhodné, takou jasnou predstavou o budúcnosti sa môže pochváliť málokto. Kde sa podľa vás v nás berú tie obavy z hmyzu?

Ťažká otázka a asi je určená skôr pre kolegov z oblasti psychológie. Myslím, že je to veľmi individuálne a ak ľudia majú napríklad arachnofóbiu, teda chorobný strach z pavúkov, môže za tým byť nejaká stresujúca skúsenosť. Ale ako hovorím, každý to máme inak.

Pýtam sa i preto, lebo mnohí omdlievajú už len pri pohľade trebárs na lúčneho koníka a už vôbec si nevedia predstaviť, že by ho mali zjesť. Ako chcete presviedčať ľudí, že hmyz môže byť vhodná potravina?

Myslím si, že je dôležité s ľuďmi komunikovať a vysvetľovať im. Určite nechceme nikoho tlačiť do toho, aby jedol hmyz alebo výrobky z neho, ak mu je to vyslovene nepríjemné. Jedlý hmyz vždy bol a je súčasťou ľudskej výživy a v mnohých častiach sveta je jeho konzumácia bežnou záležitosťou. Hmyz predstavuje významný zdroj bielkovín a tukov, na ktorom sú existenčne závislé pôvodné komunity ľudí v Afrike v rôznych častiach Ázie a Austrálie. V západnom kultúrnom prostredí mal ešte donedávna hmyz ako potrava zlú reputáciu, ale v poslednom období sa tento negatívny prístup pomaly mení. Významnú úlohu pri zmene zohrávajú početné vedecké kolektívy z celého sveta, ktoré sa venujú výskumu možnosti využitia hmyzu ako zdroja výživy človeka. Výsledky ich práce napomáhajú búrať zažité stereotypy, ktoré v skutočnosti nemajú žiadne opodstatnenie. Niekoho presvedčí ekologický dopad.

O tom mi povedzte viac.

Na našej planéte nebude v blízkej budúcnosti dostatok pôdy využiteľnej na chov hovädzieho dobytka, prasiat či hydiny na to, aby sa zabezpečil dostatok bielkovín pre výživu ľudstva.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-18 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jednoduchá zvieracia kultúra. Čmeliaci dokázali vyriešiť komplikovanú úlohu, trik potom odovzdali ostatným 02 - Modified: 2023-03-17 10:42:40 - Feat.: 1 - Title: Vedci zistili súvislosť medzi génom pre rakovinu prsníka a súostrovím Orkneja 03 - Modified: 2023-03-11 19:43:41 - Feat.: 1 - Title: Zem bez snehu absorbuje asi štyri až šesťkrát viac slnečnej energie, ohrieva sa priamo 04 - Modified: 2022-05-09 13:17:34 - Feat.: 0 - Title: Dnes je Európsky deň melanómu. Počet ochorení na rakovinu kože na Slovensku mierne stúpol
01 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 02 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 03 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 09:57