"S hladom to nie je také jednoduché, ako s fyzickou potrebou jedla a potravy," hovorí Aner Tal, ktorý pracuje ako asistent výskumu na Cornell University Food & Brand Lab, uvádza Time. „Existuje mnoho rôznych psychologických, biologických a environmentálnych faktorov, ktoré ovplyvňujú hlad."
V neposlednom rade sú to ale vaše stravovacie návyky. "Ak ste zvyknutí jesť obed každý deň o 14.-tej hodine, budete cítiť potrebu jesť v tej istej hodine, aj keď nemáte biologickú požiadavku na jedenie v tej dobe," hovorí Tal.
Prečo sme stále hladní?
Podstatnú úlohu zohráva aj to, aké potraviny volíte do svojho jedálnička, hovorí Belinda Lennerzová, endokrinologička a výskumná pracovníčka v Bostonskej detskej nemocnici a na Harvarde. "Základnou úlohou hladu je: prinútiť nás hľadať a konzumovať potraviny s cieľom udržať si stabilné množstvo dostupnej energie v našej krvi," hovorí Lennerzová, ktorá vykonala výskum v oblasti stravovacích vodičov hladu a chuti.
"K tomu dochádza vo väčšej miere, keď konzumujeme jedlo s vyšším obsahom tuku, bielkovín a vlákniny, ktoré sa pomaly rozkladá." Kým tieto potraviny pomáhajú telu v schopnosti dosiahnuť a udržať si dostatočne dobre vyvážený stav celé hodiny medzi jedlami, iné potraviny vyvolávajú metabolické posuny, ktoré nás posielajú späť do kuchyne, a to oveľa skôr po tom, čo sme jedli, hovorí Lennerzová.
Asi tušíte, aké potraviny to sú: vysoko spracované sacharidy
David Ludwig - Lennerzovej kolega na Harvarde a v Bostonskej nemocnici a autor nedávno vydanej knihy Always Hungry – calls, pomenoval tie z najpopulárnejších spracovaných sacharidov: biely chlieb, biela ryža, zemiakové výrobky, cukrom sladené nápoje, pripravené raňajkové cereálie, sušienky a čipsy.
"Tieto potraviny zmätú prírodné systémy vášho tela, ktoré kontrolujú hlad. Tie zvyčajne pracujú naozaj dobre, ale treba dbať na to, aby ste jedli pomaly," hovorí. Na rozdiel od zdravých tukov a vlákninou obohatených potravín, gréckych jogurtov, listovej zeleniny a strukovín, ktoré pokojne prejdú tráviacim systémom. Tieto desiaty, cukrovinky, sladké nápoje a iné spracované dobroty tvoria 61 percent priemerného nákupného košíka bežného Američana.
A reakcia vášho tela na tieto rýchlo strávené potraviny je uvoľnenie veľkého množstva inzulínu do krvi, v snahe normalizovať stúpajúcu hladinu cukru v krvi, vysvetľuje Lennerzová. To podporuje nielen priberanie na váhe, ale aj triky, pri ktorých mylnými signálmi nadobudne telo podozrenie, že potrebuje viac energie, aby spĺňalo potreby – čo vedie k hladu. Ak ste na nízkotučnej diéte s vysokým obsahom spracovaných potravín, je ešte intenzívnejší, hovorí Ludwig.
"Dnes je jedlo ľahko dostupné a to hneď v danom okamihu," hovorí Lennerzová. Aj sledovanie televíznych programov o varení či občerstvenie na kuchynskej linke môžu vyvolať až bodavú bolesť od hladu. K tomu pripočítajme výskum, ktorý ukazuje, že mnohé z týchto vysoko spracovaných potravín, najmä cukru – pracujú systémom tzv. odmeňovania mozgu, podobne ako pri cigaretách, drogách a iných návykových látkach.
Ako von z bludného kruhu? Pre začiatok, vymeňte vysoko spracované potraviny v prospech zdravých, tučných potravín, potravín s vlákninou a bielkovinami. Skúste na sebe aplikovať meditáciu všímavosti, svižnej chôdze, cvičenia a udržiavania potravín z dohľadu, môže to pomôcť obmedziť neustálu chuť na jedlo.