Doteraz bola väčšina výskumov dosť neurčitá, pokiaľ ide teplotu. Nová štúdia publikovaná v International Journal of Cancer konečne uvádza hodnotu, ktorá vám pomôže rozhodnúť sa, kedy si máte dať prvý dúšok obľúbeného nápoja.
Medzinárodný tím výskumníkov zistil, že akonáhle má tekutina okolo 60 stupňov Celzia, môžete ju začať piť. Väčšina z nás začne pociťovať diskomfort, keď sa dotkneme povrchu, ktorý sa blíži k 50 stupňom Celzia.
"Podľa našej správy pitie veľmi horúceho čaju môže zvýšiť riziko rakoviny pažeráka a preto sa odporúča počkať, kým sa teplý nápoj pred pitím ochladí," hovorí pre EurekAlert! autor štúdie Farhad Islami z American Cancer Society.
Veľa výskumov potvrdzuje, že teplota nápojov môže ovplyvniť šancu na rozvoj rakoviny. Dôkazy svedčia o tom, že zato pravdepodobne môže vybielenie buniek hrdla. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (WHO) sa napríklad opiera o štúdie na zvieratách, ktoré naznačujú, že vhodným limitom je 65 stupňov Celzia.
Vedci s cieľom zlepšiť predchádzajúce štúdie skúmali provinciu Golestan severovýchodne od Iránu. Táto oblasť už bola podrobená vedeckému preskúmaniu pre jej kultúru pitia čaju, ako aj pre relatívne vysoký výskyt rakoviny pažeráka.
Vyškolení zberatelia údajov od roku 2004 zozbierali informácie o viac ako 50-tisíc účastníkoch, pričom zaznamenali podrobnosti o všetkom, od ich fajčiarskych návykov až po ich sociálno-ekonomické postavenie, ako dlho mali tendenciu čakať pred pitím čaju. Potom boli v priebehu rokov sledovaní telefonickými hovormi a kontrolou ich zdravia.
U tých, ktorí podľa konečných výsledkov pijú menej ako 700 mililitrov čaju (približne dva hrnčeky) vyhrievaného na viac ako 60 stupňov Celzia, bolo takmer dvojnasobne vyššie riziko vzniku rakoviny pažeráka v porovnaní s konzumentmi, ktorí preferovali nižšiu teplotu.