Najväčším problémom mladých farmárov je prístup k pôde. FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Nájom pôdy závisí i od podmienok vlastníka. Vyhnite sa pri prenájme týmto chybám

  • Ak máte záujem o delenie pozemku, existujú isté pravidlá. Aké?
  • Pokiaľ ide o ukončenie nájmu, toto sa primárne spravuje ustanoveniami zmluvy o nájme uzavretej medzi vami a nájomcom.
  • Čo je platné v legislatíve?

1. Pomerne veľký Pozemok

Som podnikateľ a s bratmi vlastním pomerne veľký pozemok. Každý z nás by chcel daný pozemok využívať na odlišné účely. Ja by som preferoval prenájom stajní pre kone, jeden z bratov by sa chcel venovať výstavbe, ďalší má zas úplne inú predstavu. Keďže sa nevieme dohodnúť, chcel by som tento pozemok rozdeliť. Bolo by to možné?

Pozemok je z hľadiska práva vecou deliteľnou. Dá sa rozdeliť na viacero častí a tým vzniknú samostatné veci. Podmienkou tohto delenia je, aby si vec, ktorá vznikne po rozdelení, zachovala svoju podstatu. Rozloha jednotlivých novovzniknutých častí pozemku bude podmienená výškou podielu jednotlivých podielových spoluvlastníkov. Takto vzniknuté samostatné veci je potrebné zapísať do katastra. Pri reálnom rozdelení nehnuteľnosti súd musí dbať na to, aby rozdelením vznikli samostatné veci v právnom zmysle slova a aby rozdelenie bolo možné zapísať do katastra. Ak je predmetom reálneho rozdelenia pozemok, pričom dochádza k vytvoreniu nových parciel a tým aj k zmene hraníc pôvodnej nehnuteľnosti, treba vyhotoviť grafický polohopisný plán, ktorý má mať náležitosti geometrického plánu zodpovedajúcemu všetkým požiadavkám geodézie a kartografie, potvrdenie jeho zhotoviteľom a overený príslušnou správou katastra. Len takýto technický podklad na zmenu týkajúcu sa pozemkových nehnuteľností sa môže stať súčasťou rozsudku o reálnom rozdelení.

2. Nájomná zmluva

Ak som podpísala nájomnú zmluvu na časť pozemku, ktorá slúži ako prístup na môj pozemok, a pôvodný majiteľ tento pozemok neskôr daroval, pričom nového vlastníka neinformoval o tejto skutočnosti, platí aj naďalej táto nájomná zmluva?

Z ustanovení Občianskeho zákonníka upravujúcich nájomnú zmluvu vyplýva, že zmenou vlastníctva k nehnuteľnej veci vstupuje nový vlastník do právneho postavenia prenajímateľa, bez ohľadu na to, či mu to prenajímateľ oznámil alebo nie. Nájomná zmluva je stále platná a vypovedať ju môžete z dôvodu zmeny vlastníctva len vy, nie nový vlastník.

3. Prenájom Subjektu

Svoju pôdu som prenajala určitému subjektu, s ktorým mám uzavretú nájomnú zmluvu na 10 rokov. Plánujem tento pozemok predať inému vlastníkovi. Je možné vypovedať nájomnú zmluvu počas týchto 10 rokov? A aká je výpovedná lehota?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 58% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-07-23 09:08:50 - Feat.: 0 - Title: Ako je zákonne chránený majetok a kde sa domáhať ochrany? Takto treba postupovať (20 otázok a odpovedí) 02 - Modified: 2024-06-01 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Sceľovanie poľnohospodárskych parciel naráža na prekážky. Čím to je spôsobené a ako sa dá situácia riešiť? 03 - Modified: 2024-05-27 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Ako na scelenie rozdrobenej pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame odpovede na dôležité otázky
01 - Modified: 2024-07-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Plánujete upraviť svoj plot? Existujú tri možnosti jeho umiestnenia medzi susednými pozemkami 02 - Modified: 2024-07-01 13:01:23 - Feat.: - Title: Švédske mestečko rozpredávalo pozemky za 10 centov. Záujem bol z celého sveta, totálne ho to ochromilo 03 - Modified: 2024-06-27 15:40:04 - Feat.: - Title: Podá štát pomocnú ruku obciam? Poslanci posunuli bezodplatný prevod pozemkov štátu do druhého čítania 04 - Modified: 2024-06-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako na prenájom pozemkov? Najdôležitejšia je zmluva 05 - Modified: 2024-06-15 13:30:00 - Feat.: - Title: O parcelu sa musíte zodpovedne starať, ak ju máte v prenájme. Aké sú presne vaše povinnosti?
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. júl 2024 20:50