StoryEditor

Akú studňu si dať spraviť? Vŕtaná garantuje vodu aj v extrémne suchých dňoch, kopaná nie (otázky a odpovede)

08.06.2024, 00:00
  • Povolenie na uskutočnenie výstavby studne vám vydá stavebný úrad.
  • Ak ju kopete, je veľmi dôležité oddeliť povrchové znečistené vody od spodných čistých pomocou bentonitovej zátky. Čo to znamená?
  • Aký je rozdiel medzi kopanou a vŕtanou studňou? Na vaše otázky odpovedá Marián Gašparovič, konateľ firmy EcoBiomg. 

1. Najbežnejšími typmi studní sú kopaná a vŕtaná studňa. Aký je medzi nimi rozdiel?

Obrovská kopaná studňa je takzvaná retenčná nádrž, ktorá je závislá od povrchových vôd, čo znamená, že keď prídu extrémne suché dni, tak v kopanej studni je veľké riziko extrémne malého množstva vody alebo žiadnej vody, vzhľadom na aktuálnu potrebu moderného zákazníka je zväčša nepostačujúca. Vŕtaná studňa je garanciou stability a vody počas celého roka aj v extrémne suchých dňoch. Samozrejme, treba sa správať normálne, nerobiť si na záhrade ryžové pole a neplytvať. Podzemné zdroje nie sú nevyčerpateľné.

2. O akú investíciu pri kopanej a vŕtanej studni ide?

Na túto otázku je ťažké odpovedať, to je, ako keby som sa vás spýtal, koľko stojí malé a koľko veľké auto. Je to veľmi špecifické, ale ak sa na to pozriem z nadhľadu a nepozerám na hĺbku vrtu, geológiu, požiadavky zákazníka, čerpaciu technológiu, legislatívne podklady, tak priemerná vŕtaná  studňa je asi dva až trikrát drahšia ako priemerná kopaná studňa. Osobne si myslím, že tieto studne sa nedajú porovnávať, ale veľmi veľkú váhu v odpovediach má na svedomí geológia, pretože od nej sa všetko odvíja.

3. Potrebuje človek na studňu povolenie?

Sú dva oficiálne spôsoby, ako realizovať vrt alebo studňu. Tým prvý upravuje stavebný zákon, keď je potrebný Hydrogeologický posudok + Projekt vrtu. Ak ide o vrt hlbší ako 30 metrov, je potrebné ho nahlásiť na Banský úrad. Druhý spôsob popisuje takzvaný geologický zákon. V zmysle geologického zákona realizujete hydrogeologický prieskumný vrt, keď je potrebné vypracovať projekt geologických prác. K tomu treba doložiť aj ohlášku na geofond, a ak je vrt hlbší ako 30 metrov, tak aj na banský úrad. V neposlednom rade treba doložiť aj čestné vyhlásenie investora/majiteľa parcely, povolenie na vstup na pozemok a vyhlásenie, že na mieste vrtu sa nenachádzajú žiadne inžinierske siete. Treba tiež preveriť, či sa parcela nenachádza v ochrannom pásme a nie je potrebné požiadať o vyjadrenie ochranu prírody, zrealizovať prieskumný vrt, urobiť hydrodynamickú skúšku, vypracovať záverečnú správu z hydrogeologického prieskumu a v závere nesmie v dokumentoch chýbať podpis investora v protokole o odovzdaní záverečnej správy. 

4. Aký je presný postup?

Pre tento postup je potrebné, aby firma, ktorá realizuje práce, mala geologické oprávnenie a banské oprávnenie. Samozrejme, že príslušné veci musí mať v poriadku tak v živnostenskom, ako aj v obchodnom registri. Takýto vrt sa považuje za hydrogeologický prieskumný vrt, len čo doň nainštalujete čerpaciu technológiu, tak sa už  považuje za vodnú stavbu, keď tomu predchádza podanie žiadosti na príslušnom stavebnom úrade. Ide o žiadosť o vodoprávne konanie. Vtedy je k súborom podkladov potrebné vypracovať projekt vrtu vodným projektantom. Výhodou geologického zákona je rýchla realizácia a nevýhodou stavebného zákona čakanie na vyjadrenie úradu. Niekedy je to aj osem až 18 mesiacov. 

5. Povoľujú úrady studňu aj s čerpadlom?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 27% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-28 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vlastniť studňu či domácu čističku odpadových vôd bude po novom iné. Aké novinky vás čakajú? 02 - Modified: 2024-04-27 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Sporíte sa o vlastníctvo studne? Advokát radí, ako vyriešite túto situáciu 03 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kedy potrebujete povolenie na stavbu studne? Rozhoduje o tom tento úrad
01 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Ak nebudete dodržiavať predpisy, policajti vám môžu skontrolovať auto. Za čo hrozí pokuta 300 eur? 02 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu? 03 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Rusi stratili veľkú časť európskeho trhu. Koláč, čo sa delí v Moskve, je čoraz menší, vraví expert (rozhovor) 04 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR) 05 - Modified: 2024-09-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Zmení sa výpočet minimálnej penzie? Ak by sa to stalo, takáto by bola v roku 2026 jej výška
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. september 2024 03:39