StoryEditor

Životné poistenie je dôležité v každej dobe. Ale dnes predsa len o trochu viac

29.05.2023, 00:00

Životné poistenie je primárne určené na ochranu pred dlhodobou alebo dokonca trvalou stratou príjmu. Mnohí ľudia však stále preceňujú „nevýznamné” riziká, ako sú napríklad zlomená ruka, na úkor veľkých - invalidity alebo smrti. Ako efektívne nastaviť svoje životné poistenie, vám preto vysvetlí finančná poradkyňa Simplea Jana Počarovská.

Kľúčom k úspechu je nastaviť si životné poistenie tak, aby vás nezaťažovalo, ale pomáhalo vám v ťažkých životných situáciách. Zabudnite teda na drobné zlomeniny a vykĺbené ramená a chráňte sa pred rizikami, ktoré vás môžu stáť doslova všetko.

1. Živitelia rodín prví na rade

Životné poistenie by si mal jednoznačne uzatvoriť ten, kto má hypotéku, je živiteľom rodiny alebo je na ňom závislých viacero osôb. Naopak, pre tých, ktorí žijú sami, sú starší a majú našetrené, nie je životné poistenie až tak nevyhnutné.

 

Nešťastie nechodí po horách! Buďte pripravení, poistite sa ešte dnes.

 

2. Drobné úrazy riešte rezervou

Pri zlomenej ruke či roztrhnutých väzoch by vám mali postačovať vlastné finančné rezervy, z ktorých vykryjete pár dní či týždňov strávených regeneráciou doma.

3. Nepodceňujte vážne ochorenia a ťažké úrazy

Poistenie dlhodobej pracovnej neschopnosti, invalidity a úmrtia je základ, pretože zasiahnu do rodinného rozpočtu velmi výrazným spôsobom. Poistite sa nielen pred následkami úrazov ale aj ochorení. Dôležitá je aj ochrana pred závažnými ochoreniami.

image
Shutterstock

4. Koľko dostanete? Skontrolujte si výšku poistných súm

Vedeli ste, že poistné sumy by sa mali pohybovať v desiatkach tisíc eur? Musia vám totiž vystačiť aj na niekoľkoročné dorovnanie príjmov a prípadné jednorazové výdaje, ako je úprava bývania a pod.

5. Koľko zaplatíte mesačne?

Platba za správne nastavené životné poistenie sa pohybuje na úrovni od 5 percent čistého príjmu. Obvykle je to približne 30 eur mesačne.

6. Pozor na výluky

Výluky sú situácie, za ktorých poisťovňa nemusí plniť. Čítať všetky písmenka v podmienkach je náročné, ale práve v prípade výluk sa to oplatí niekoľkonásobne. Výnimiek, kedy poisťovňa nezaplatí, býva pomerne dosť a je dobré o nich vedieť vopred.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 06:01