Výstavba infraštruktúry si vyžaduje legitímnu komunikáciu s vlastníkmi parciel. FOTO: TASR/B. Račko  
StoryEditor

Má cez váš pozemok prechádzať cesta? Štát musí vašu pôdu odkúpiť

06.04.2023, 15:30
  • S ponúknutou cenou na predaj nemusíte súhlasiť.
  • Inštitút vyvlastnenia sa použije práve v prípadoch, ak sa zainteresované strany nedokážu dohodnúť.
  • Aké sú ešte podmienky?

1. Obmedzenie vlastníckych práv

Kedy hovoríme o vyvlastnení majetku?

Ústava Slovenskej republiky garantuje každému vlastníkovi, že jeho vlastnícke právo môže byť obmedzené iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu. Inštitút vyvlastnenia by sa dal definovať ako možnosť štátnych orgánov legálne odňať občanovi bez jeho súhlasu právo vlastniť majetok. Takéto obmedzenie vlastníckeho práva je pomerne závažným zásahom do základných ľudských práv a slobôd, a preto sú najmä Ústavou a zákonom o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb a o nútenom obmedzení vlastníckeho práva stanovené prísne kritériá, ktoré musia byť splnené na realizáciu vyvlastnenia.

2. Budovanie infraštruktúry

Štát v rámci budovania infraštruktúry musí neraz stavať aj na pozemkoch, ktoré majú svojich vlastníkov. Ako funguje v praxi tento proces a ako sú legislatívne v tejto veci chránení vlastníci takýchto pozemkov?

Ak má vyvlastniteľ, teda subjekt, ktorý má záujem nadobudnúť vlastnícke právo k nehnuteľnosti, napríklad štát, v pláne postaviť stavbu, ktorej výstavba je vo verejnom záujme, mal by najskôr osloviť vlastníka pozemku s ponukou na odkúpenie. V prípade, ak vlastník nesúhlasí s odpredajom nehnuteľnosti za ponúknutých podmienok, môže vyvlastniteľ iniciovať vyvlastňovacie konanie. Vyvlastniteľ musí vo vyvlastňovacom konaní preukázať splnenie zákonných podmienok, teda že vyvlastnenie má byť uskutočnené vo verejnom záujme, len v nevyhnutnej miere, cieľ vyvlastnenia nemožno dosiahnuť dohodou alebo iným spôsobom a navrhovaná náhrada je v primeranej výške. „Z hľadiska preukázania verejného záujmu je nevyhnutné vo vyvlastňovacom konaní preukázať súlad účelu vyvlastnenia s cieľmi a so zámermi územného plánovania, najmä s územným rozhodnutím alebo so záväzným stanoviskom obce,“ vysvetľuje Ondřej Majer, partner advokátskej kancelárie Havel & Partners. Ak sa vo vyvlastňovacom konaní preukáže splnenie zákonných podmienok vyvlastnenia, vyvlastňovací orgán vydá rozhodnutie o vyvlastnení, v ktorom rozhodne jednak o samotnom vyvlastnení práv k nehnuteľnosti, ako aj o náhrade za vyvlastnenie a o spôsobe jej úhrady. Dňom nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o vyvlastnení prechádza na vyvlastniteľa vlastnícke právo k nehnuteľnosti a vyvlastnenú nehnuteľnosť možno užívať na účel, na ktorý bola vyvlastnená. Záujmy vlastníkov sú primárne chránené prísnymi zákonnými podmienkami, ktoré musia byť naplnené, aby mohlo byť vydané rozhodnutie o vyvlastnení.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 45% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nielen nákupná zóna, nemocnica a električka. Penta chce Bory rozšíriť o tisícky nových bytov 02 - Modified: 2023-03-30 08:37:29 - Feat.: 0 - Title: Môže za to Brusel, vyhovárajú sa Maďari, ktorí z eurofondov postavili chodník v korunách stromov bez stromov 03 - Modified: 2023-03-21 14:30:00 - Feat.: 0 - Title: Aj vy si môžete výhodne prenajať lesnú parcelu. Aké povinnosti máte ako majiteľ?
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vývoz lososov do Ruska jej prekazila vojna. Na pozemok pri Košiciach teraz firma láka dodávateľov Volva
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 11:15