StoryEditor

Účtovanie nákupného systému

20.05.2003, 00:00

Ako sa účtuje v prípade nákupu tovaru napr. v nákupnom systéme Carion?
-- Nákupný systém Carion je na základe stanov klubov nákupného systému organizovaný predaj tovaru. V súčasnosti sa prostredníctvom tohto systému predávajú osobné a nákladné automobily, motocykle, poľnohospodárska technika, pracovné stroje, ťažné motorové vozidlá, technologické zariadenia, stavebný materiálu vrátane stavebných prác, resp. ďalšie tovary na základe individuálnej dohody s Carionom. Predaj sa realizuje formou organizovania členov systému do klubov. Pri prijatí člena do klubu tento prejaví záujem kúpiť určitý tovar. Zistí sa aktuálna hodnota tovaru a na základe doby splácania sa určia pravidelné mesačné splátky. Tieto je člen klubu na základe mesačného vyúčtovania povinný pravidelne platiť. Mesačné vyúčtovanie Carion každý mesiac odošle každému aktívnemu členovi systému. Pri prijatí do klubu sa platí jednorazový manipulačný poplatok za vypracovanie zmluvy a zaregistrovanie. Tento poplatok sa určí z aktuálnej ceny vybraného tovaru podľa stanov nákupného systému. Ďalej pravidelne mesačne platí mesačný manipulačný poplatok vo výške tiež určenej z aktuálnej ceny. Pri pravidelných mesačných losovaniach klubov nákupného systému sa vylosujú oprávnení členovia, ktorí nadobudnú právo prevzatia tovaru. Ďalej splácajú kúpnu cenu tovaru až do jej úplného zaplatenia. Ak má člen záujem získať tovar skôr, môže pred losovaním oprávnených licitovať. Licitácia znamená ponúknutie zaplatenia viacerých mesačných splátok pred losovaním. Tým sa dostane do prioritnej skupiny licitujúcich, z ktorých sa losuje zvlášť. Po prevzatí tovaru na základe oprávnenia Carion poistí prevzatý predmet a fakturuje ho klientovi. Po prevzatí tovaru klientom Carion uzatvára poistku v mene klienta na predmetný tovar, ktorú potom klientovi refakturuje. V niektorých dohodnutých prípadoch sa uzatvára životné poistenie klienta. Tieto poistky sú vinkulované na veriteľa, t. j. Carion. Do zaplatenia tovaru sa môže záväzok klienta zabezpečiť zabezpečovacím prevodom práva, resp. zriadením vecného bremena na uvedený tovar.
Účtovanie na strane klienta (kupujúceho) v nákupnom systéme Carion:
1. Jednorazový poplatok za zaradenie do systému a vypracovanie zmlúv podľa nášho názoru analogicky, ako aj ostatné jednorazové poplatky, napríklad pri lízingu, pri bankových úveroch atď., by sme zaúčtovali priamo do nákladov: 518/321.
2. Úhrada mesačného vyúčtovania (nie je účtovný doklad). Je to prehľad o celkových platbách do systému a o aktuálnej mesačnej platbe, ktorú je klient povinný v zmysle stanov zaplatiť v určenej lehote. Účtuje sa až po zaplatení sumy mesačného vyúčtovania 314/221.
3. Preddavok na kúpu tovaru, ak ide o DHM 052/221.
Po prijatí účtovného dokladu, keď je suma rozšpecifikovaná na jednotlivé sumy.
4. Mesačný manipulačný poplatok 042/321.
5. Úroky z omeškania platieb 544/321.
6. Poistné dodaného tovaru (po získaní oprávnenia) 568/321.
V niektorých prípadoch sa podľa stanov dohodne životné poistenie podnikateľa. V tom prípade nejde o daňový výdavok.
7. Započítanie preddavku na úhradu faktúry 321/314.
Po vylosovaní a získaní oprávnenia k tovaru.
8. Faktúra za predaj tovaru (krátkodobý záväzok) 343, 042/321.
Dlhodobý záväzok, ak je doba splatnosti viac ako jeden rok 343,042/479.
9. Započítanie zaplatených preddavkov 321/052.
10. Zaradenie majetku 022/042.
11. Odpisovanie majetku 551/082.
12. Pravidelné mesačné splátky dodávateľskej faktúry 479, 321/221.
13. Mesačný manipulačný poplatok 518/321.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 00:14