StoryEditor

Krátke správy

03.04.2003, 00:00

Ceny ropy klesli v utorok o 4 %, keďže najväčšia odborová organizácia v Nigérii odvolala plánovaný trojdňový generálny štrajk, čo zvýšilo nádej na skoré obnovenie produkcie ropy v tejto krajine, prerušenej nedávno pre etnické násilie. Cena ropy Light Crude v USA klesla o 1,26 USD na úroveň 29,78 USD/barel, pričom na londýnskom trhu zoslabla cena ropy Brent o 82 centov na 26,36 USD/barel. V súčasnosti sú ceny ropy približne o 10 USD/barel nižšie ako 12-ročné maximá, zaznamenané na konci februára. (SITA)

Japonské akcie sa v priebehu stredajšieho obchodovania vyšplhali z raňajších strát a nakoniec finišovali oproti predchádzajúcemu dňu s prírastkami. Hlavný index Nikkei vzrástol už druhý deň za sebou a skončil so ziskom 1,04 % na úrovni 8 069,85 bodu, hoci počas dňa zaznamenával v určitom okamihu stratu takmer až 1 %. Rozsiahlejší index TOPIX si polepšil o 1,09 % na 797,56 bodu. Tokijskú burzu podporili správy, že americké jednotky obkľúčili kľúčové iracké mesto iba 110 kilometrov od Bagdadu. Tieto správy mali najpriaznivejší vplyv na akcie spoločnosti Advantest Corp a na ďalšie blue-chip emisie. Akcie polovodičovej firmy Advantest Corp vzrástli o 3,15 % na 4 260 JPY, kým akcie dominantného japonského mobilného operátora NTT DoCoMo Inc si polepšili o 2,22 % na 230 000 JPY. (SITA)

Správy o odvolaní štrajku v Nigérii utlmili obavy na trhoch z nových problémov s dodávkami ropy na svetové trhy. Trhy dovtedy už aj tak dosť znepokojoval fakt, že dodávky ropy z Iraku sa zastavili kvôli vojne. Počas obdobia viac ako jedného týždňa spôsobilo etnické násilie v Nigérii prerušenie takmer 40 % celkovej nigérijskej produkcie ropy, ktorá predstavuje 2,2 mil. barel/deň. Nigéria je jedným zo šiestich najväčších dodávateľov ropy do USA. Pokles cien ropy v utorok povzbudili aj špekulácie na trhu, že iracký prezident Saddám Husajn môže byť mŕtvy, keďže namiesto neho vystúpil v televíznom prejave iracký minister informácií. (SITA)

Americké burzy sa v utorok posilnili, čím prerušili sériu štyroch stratových obchodných dní. Trh nereagoval na prekvapujúco slabé údaje z priemyselného sektora a stavil na to, že vojenská operácia v Iraku by sa mohla obrátiť k lepšiemu. Index Dow Jones skončil so ziskom 0,97 % na 8 069,86 bodu, širší index Standard & Poor's 500 si polepšil o 1,21 % na 858,48 bodu a technologický index Nasdaq Composite vzrástol o 0,53 % na 1 348,30 bodu. Investorov povzbudila aj optimistická správa od leteckej spoločnosti American Airlines, že sa zatiaľ vyhla bankrotu. Obchodovanie však stále brzdili obavy z ekonomickej situácie v prípade, že by sa vojna v Iraku nečakane predĺžila. (SITA)

Hodnota akcií nemeckých poisťovacích spoločností Allianz a Munich Re včera vzrástla o viac ako 5 %. Stalo sa tak po tom, ako obe firmy v utorok neskoro večer oznámili zredukovanie vzájomného vlastníctva svojich podielov. Týmto krokom chcú zmierniť vystavenie sa oslabenému kapitálovému trhu. Akcie Allianz sa posilnili o 5,81 % na 50,79 eura, akcie Munich Re o 5,98 % na 59,70 eura. Allianz oznámil, že svoj podiel v Munich Re znížil pod 20 % z predchádzajúcich 22,4 %. Rovnaký krok urobila firma Munich Re, ktorej podiel v spoločnosti Allianz predtým tvoril okolo 21 %. (TASR)

Organizácia OPEC minulý mesiac zvýšila svoju produkciu ropy. Podľa výskumu agentúry Reuters sa tak zabránilo výraznému vyhroteniu ceny tejto suroviny. Prieskum oficiálnych predstaviteľov priemyslu ukázal, že 11-členná organizácia OPEC prečerpala v marci denne 440 000 barelov ropy navyše a dosiahla tak priemernú hodnotu 27,65 milióna barelov za deň. Vo výskume sa tiež uvádza, že hlavní spojenci USA v Perzskom zálive, Kuvajt a Saudská Arábia, dramaticky zvýšili svoju produkciu ropy, keď Rijád schválil najvyššiu kapacitu ťažby za posledných 21 rokov. Odporca USA Irán však svoje zásoby znásobil, keď sa verejne postavil proti akémukoľvek vývoznému nárastu, čím by Washingtonu signalizovali zelenú na útok. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 19:26