StoryEditor

EBOR odhaduje na Slovensku silný rast

23.04.2003, 00:00

Podľa polročnej správy Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) môže Slovensko, ktorého konkurencieschopnosť sa zvýšila, aj v tomto roku očakávať pokračovanie značného ekonomického rastu. Slovenská ekonomika vzrástla v poslednom vlaňajšom štvrťroku o 5,4 %, celoročne o 4,4 %, keď pred rokom to bolo 3,3 % a v roku 2000 iba 2,2 %. Hlavnými rizikami ďalšieho rastu sú politické ťažkosti pri uplatňovaní fiškálnych zmien a vývoj na exportných trhoch. Domáca spotreba sa zvýšila nielen vďaka rastu reálnych miezd, ale aj vládnym výdavkom pred voľbami. Napriek tomu, že nezamestnanosť sa znižovala, reštrukturalizácia, nepružný trh práce a štedrá sociálna sieť zapríčinili rast dlhodobej nezamestnanosti. Pre Slovensko odhaduje EBOR v tomto roku rast HDP o 3,8 % a ročný priemer inflácie meranej spotrebiteľskými cenami o 8,8 %.
Ekonomiky všetkých krajín strednej a východnej Európy prešli podľa EBOR náročným obdobím dobre. Hrubý domáci produkt tejto oblasti vzrástol o 3,7 %, čo je o málo menej ako v roku 2001 (4,1 %). Ak však vezmeme do úvahy slabosť svetovej ekonomiky a ťažkosti na svetových trhoch, je to dobrý výsledok. Hospodárstvo eurozóny, ktorá je pre väčšinu krajín strednej a východnej Európy najdôležitejším obchodným partnerom, vzrástla totiž iba o 0,8 %, svetový obchod sa zvýšil o 2,9 % a tok kapitálu do nových trhov sa podstatne zhoršil. Ekonomika strednej a východnej Európy by mala podľa EBOR rásť štvorpercentným tempom, ťahúňom by malo byť Poľsko. Ekonomický rast Ruska a krajín bývalého ZSSR okrem pobaltských republík by sa mal oslabovať. Ekonomický rast USA by mal v tomto roku dosiahnuť 2,2 % a eurozóny iba 1,1 %.
Podľa EBOR má dobré vyhliadky aj česká ekonomika. Hlavnými rizikami sú vývoj na exportných trhoch, hlavne v Nemecku, a rozpočtová politika. Rast českého HDP vlani klesol na 2 %. Príčinou je pomalší rast investícií a augustové záplavy. Za silný rast súkromnej spotreby vďačí ČR rastúcim mzdám, ktoré sú v súlade s rastom produktivity práce, ako aj spotrebiteľským úverom. Domácu spotrebu neovplyvnila ani vysoká nezamestnanosť, ktorá vlani prekročila 10 %. Štedrá sociálna sieť kvári aj českú ekonomiku. Ekonomika ČR by mala v tomto roku vzrásť o 3,5 % a ročný priemer inflácie odhaduje EBOR na 1,3 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 14:39